Μαδρίτη, Ισπανία
Το Ευρωδικαστήριο εξέδωσε απόφαση κατά της νομοθεσίας στην Ισπανία που αφορά τις υποθήκες, επιχειρηματολογώντας ότι…
Όπως έκρινε, πρέπει να επιτρέπεται οι ισπανοί δικαστές να σταματούν προσωρινά τη διαδικασία έξωσης όταν οι ιδιοκτήτες προσφεύγουν κατά των συμβολαίων, για ζητήματα όπως οι πολύ υψηλοί τόκοι
Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου βασίστηκε σε αγωγή που είχε γίνει το 2011 και την οποία χειρίζεται δικαστήριο στη Βαρκελώνη.
Ο προσφεύγων, ο Μοχάμεντ Αζίζ, είχε μηνύσει την τράπεζα CatalunyaCaixa διότι του είχε κάνει έξωση επειδή δεν πλήρωνε τις δόσεις για το στεγαστικό δάνειο. Το δικαστήριο της Βαρκελώνης απηύθυνε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το ερώτημα εάν και κατά πόσον είναι συμβατή η ισπανική νομοθεσία με το κοινοτικό δίκαιο.
Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου δεν δεσμεύει την Ισπανία να αλλάξει την νομοθεσία της, αλλά οι Ισπανοί δικαστές οφείλουν στο εξής να τη λαμβάνουν υπόψη ως δεδικασμένο.
Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ και σε πολλές χώρες της ΕΕ, οι Ισπανοί που κηρύσσουν πτώχευση δεν μπορούν να διακανονίζουν τις οφειλές τους απλώς παραδίδοντας τις κατοικίες τους στην εκάστοτε τράπεζα, αλλά συνεχίζουν να είναι οφειλέτες, για ολόκληρο το ποσό του δανείου τους.
Επιπλέον, η νομοθεσία δεν επιτρέπει στους δικαστές να αναστέλλουν τις εξώσεις στην διάρκεια ερευνών για το εάν και κατά πόσον οι υποθήκες ή τα δάνεια για την αγορά κατοικίας ή άλλων ακινήτων περιέχουν καταχρηστικούς όρους, σημείωσε στο σκεπτικό του το Δικαστήριο.
Ένα οξύ κοινωνικό πρόβλημα
Υπολογίζεται ότι 350.000 άνθρωποι στην Ισπανία έχουν ήδη υποστεί έξωση ή βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτό το ενδεχόμενο διότι δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Αυτό σε μία χώρα που πλήττεται από ύφεση και ανεργία που ξεπερνά το 26% στο γενικό πληθυσμό και το 55% στους νέους.
Σχεδόν 15 άνθρωποι έχουν αυτοκτονήσει στην Ισπανία εξαιτίας εξώσεων λόγω δανείων, υποθηκών ή απλήρωτων ενοικίων από το 2010.
Μια κίνηση η οποία εκπροσωπεί τους πολίτες που κηρύττουν αθέτηση πληρωμών συγκέντρωσε 1,4 εκατ. υπογραφές για να πιέσει την κυβέρνηση να εναρμονίσει την ισπανική νομοθεσία με αυτή που ισχύει στις ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση, όμως, αναμένεται να κάνει μικρότερης σημασίας τροποποιήσεις στο νομικό πλαίσιο, όπως να προωθήσει την διατήρηση των επιτοκίων για τα στεγαστικά δάνεια σε χαμηλό επίπεδο ή να επεκτείνει τις προθεσμίες έξωσης.
Ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Ρουίθ-Γκαγιαρδόν, είπε ότι η κυβέρνηση θα ενσωματώσει την απόφαση στη νομοθεσία.
Το να επιτρέπεται σε δανειολήπτες να ρυθμίζουν τις οφειλές τους παραδίδοντας τα σπίτια τους στις τράπεζες θα έκανε ακόμα πιο δύσκολο για τις οικογένειες να παίρνουν στεγαστικά δάνεια, σύμφωνα με την άποψη του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.
Use Facebook to Comment on this Post