Πάρις Καρβουνόπουλος
Όλοι συμφωνούν ότι αποτελεί κυριαρχικό μας δικαίωμα και πρέπει να προχωρήσουμε για να φθάσουμε στο μέλλον στην εκμετάλλευση όποιων ενεργειακών πόρων αποδειχτεί ότι διαθέτουμε.
Υπάρχουν όμως πάρα πολλοί που έχουν αρχίσει να ανησυχούν πάρα πολύ σοβαρά από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Σαμαρά χειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα.
Εδώ και αρκετό καιρό όλο και συχνότερα από το κυβερνητικό στράτοπεδο …χτυπάνε κατσαρόλια για να ακουστεί ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ανακηρύξει ΑΟΖ. Και ο θόρυβος όλο και μεγαλώνει,μήπως και κάποιος δεν τ΄ άκουσε ή δεν το κατάλαβε.
Και η λογική με την οποία το …νέο διαδίδεται και αναμεταδίδεται δεν γίνεται με ψύχραιμο τρόπο, όπως για παράδειγμα αυτόν στρατηγικού αναλυτή Νίκου Λυγερού,ο οποίος εξήγησε πολλά ενδιαφέρον στην συνέντευξή του στο Onalert.
Η συζήτηση και οι διαρροές γίνονται ας μας επιτραπεί η έκφραση μ΄ ένα πνεύμα…κουτσαβακισμού, που θέλοντας και μη προκαλεί προβληματισμούς και σκέψεις.
Για να τα βάλουμε σε μια σειρά:
•όσοι κρούουν κώδωνα κινδύνου για πρόχειρες και επικίνδυνες ενέργειες στο θέμα της ΑΟΖ , “δείχνουν” ως εμπνευστή της πολιτικής “εδώ και τώρα ΑΟΖ” , τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά ,Χρύσανθο Λαζαρίδη. Από εκεί λένε προέρχονται οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή τουρκική αντίδραση.
•όσοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την κυβερνητική τακτική στο θέμα της ΑΟΖ, υπενθυμίζουν την ιστορία της Κύπρου, την οποία παραδόξως συχνά επικαλούνται και οι υποαστηρικτές της άμεσης ανακήρυξης, χωρίς μάλλον να θυμούνται τι είχε γίνει τότε. Οι “επιφυλακτικοί” θυμίζουν δύο διαφορετικά γεγονότα,μήπως και γίνουν κατανοητές οι επιφυλάξεις τους
-η πρώτη έχει να κάνει με τον Γλαύκο Κληρίδη που διαλαλούσε παντού ότι η Κύπρος πήρε S 300. Όλοι ξέρουμε που βρίσκονται οι S 300 σήμερα και πάντως δεν είναι στην Κύπρο.
-η δεύτερη έχει να κάνει με τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο. Ήρθε σε επαφή με όποιον ήθελε και μπορούσε να κουβεντιάσει με την Κύπρο, έκανε τις επαφές του εκεί που έπρεπε και μ΄ αυτούς που έπρεπε να τις κάνει και όταν όλα ήταν έτοιμα ανακοίνωσε την ΑΟΖ ,προκαλώντας νευρικό κλονισμό στη Τουρκία. Χωρίς τυμπανοκρουσίες…μαγκιές και δήθεν πατριωτισμούς.
Το αποτέλεσμα είναι ότι σύντομα η Κύπρος θα αρχίσει να εκμεταλλεύεται το φυσικό της αέριο.
Τα παραδείγματα είναι σίγουρα πειστικά, αλλά υπάρχουν κι άλλα στοιχεία που προκαλούν προβληματισμό και καχυποψία για το πως οι δικοί μας κυβερνώντες χειρίζονται την υπόθεση:
•όσοι είναι υπέρ της δυναμικής κίνησης ανακοίνωσης ΑΟΖ, έχουν κάνει μία έστω επαφή με το ΥΕΘΑ. Και δεν αναφερόμαστε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος μόλις προχθές έκανε σαφές ότι δεν έχει ή δεν θέλει να εκφράσει δημοσίως την άποψή του. Ρωτάμε αν έχει γίνει έστω μία σύσκεψη για την ΑΟΖ στην οποία να έχουν κληθεί στρατιωτικοί επιτελείς να πουν την άποψή τους γι΄ αυτά που κάποιοι σχεδιάζουν ,έχοντας στρατιωτική ενημέρωση ,μάλλον από “επιτελεία αποστράτων”!
Ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος, ή άλλος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου, έχει ερωτηθεί για το θέμα που πιθανόν να χρειαστεί και στρατιωτική υποστήριξη;
Τα …κοράκια και οι γύπες
Η προχειρότητα με την οποία κάποιοι χειρίζονται το θέμα ΑΟΖ , αφύπνισαν “κοράκια και γύπες” των εξοπλισμών! Η ΑΟΖ δεν είναι για όλους ένα εθνικό σοβαρό ζήτημα. Είναι και ευκαιρία …για μπίζνες! Οι πρώτες κρούσεις έγιναν έχοντας μάλιστα όπως φαίνεται και κυβερνητικές ευλογίες, παρά την κρίση που μαστίζει την κοινωνία.
Το εξοπλιστικό παζλ που είναι έτοιμο να στηθεί γύρω από την υπόθεση της ΑΟΖ ,είναι πανάκριβο.Και όσοι το στήνουν , γνωρίζουν καλά ότι το περιτύλιγμα πρέπει να είναι “πολυτελείας” για να “περάσει” στην κοινή γνώμη η αναγκαιότητα νέων αγορών δισεκατομμυρίων! “Για να υποστηρίξουμε τα ενεργειακά μας αποθέματα”, θα είναι το νέο …παραμύθι χωρίς δράκο!
Όχι ότι δεν πρέπει και δεν θα υποστηρίξουμε την ΑΟΖ και ότι υπάρχει σ΄ αυτή. Αρκεί όμως για να το κάνουμε να έχουμε σε άψογη κατάσταση τα οπλικά συστήματα που ήδη διαθέτουμε. Για να μην πούμε ότι πρέπει να αρχίσουμε από τα καύσιμα!