Μακελειό χθες με 13 νεκρούς
Η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε χθες, σε έκτακτη συνεδρίασή της, να κηρύξει τη
σημερινή ημέρα ως ημέρα πένθους στη χώρα για τα 13 θύματα του 60χρονου Λιούμπισα Μπογκντάνοβιτς.
Ο 60χρονος, νωρίς χθες το πρωί, δολοφόνησε τον γιο του και άλλους 12 γείτονές του, μεταξύ των οποίων ένα αγοράκι δύο ετών. Στη συνέχεια πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά τη σύζυγό του, ενώ ο ίδιος αυτοπυροβολήθηκε όταν έφτασε η αστυνομία και σήμερα νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου.
Σύμφωνα με ανεπίσημες αστυνομικές πηγές που επικαλείται ο σερβικός Τύπος, η σύζυγος του δράστη Γιάβορκα Μπογκντάνοβιτς, η οποία επίσης νοσηλεύεται στο ίδιο νοσοκομείο, συνήλθε και η κατάσταση της σταθεροποιείται.
Τα ΜΜΕ στη Σερβία αναφέρουν πως στην πρώτη της δήλωση στον εισαγγελέα ανέφερε ότι ο άντρας της ήταν «οξύθυμος χαρακτήρας αλλά τίποτα δεν έδειχνε ότι θα κάνει κάτι τέτοιο».
Από την κατάθεσή της, η αστυνομία περιμένει να βγάλει συμπεράσματα για τα κίνητρα του συζύγου της. Οι συγχωριανοί του αναφέρουν ότι ήταν υποδειγματικός νοικοκύρης και, μάλιστα, κάποιοι που τον είδαν το προηγούμενο βράδυ λένε ότι συμπεριφερόταν κανονικά και μιλούσε κυρίως για τις γεωργικές εργασίες που είχε να κάνει.
Οι ειδικοί, προσπαθώντας να σκιαγραφήσουν το ψυχολογικό προφίλ του δολοφόνου, αναφέρουν ως επιβαρυντικά στοιχεία την απώλεια εργασίας του ίδιου και του γιου του και σε μικρότερο βαθμό το γεγονός ότι συμμετείχε στις πολεμικές επιχειρήσεις, το 1991, στην Κροατία. Προσμετρούν επίσης και το γεγονός ότι δύο μέλη της ευρείας οικογένειάς του νοσηλεύονται ήδη σε ψυχιατρικά ιδρύματα.
Το χθεσινό φρικιαστικό έγκλημα στο χωριό Βέλικα Ίβαντσα επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα της οπλοκατοχής που απασχολεί εδώ και χρόνια τη Σερβία. Ο δολοφόνος, για το πιστόλι που χρησιμοποίησε είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής, που έλαβε το 1981. Ο ισχύων νόμος στη Σερβία επιτρέπει την οπλοκατοχή και την οπλοφορία με άδεια που για την πρώτη περίπτωση ισχύει ισόβια ενώ για τη δεύτερη ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια. Ο μόνος όρος για να αποκτήσει κάποιος άδεια είναι να μην έχει καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα, ενώ δεν προβλέπεται η υποβολή τους σε εξετάσεις ψυχικής υγείας.
Το υπουργείο Εσωτερικών, με αφορμή και το χθεσινό μακελειό αποφάσισε να προτείνει την αλλαγή του νόμου ώστε οι ψυχιατρικές εξετάσεις να είναι απαραίτητες και οι περίοδος ισχύος της άδειας – για όλες τις περιπτώσεις – να μειώνεται στο ένα έτος.
Η Σερβία κατατάσσεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ, σε αριθμό πυροβόλων όπλων που έχουν στην κατοχή τους οι πολίτες.
Use Facebook to Comment on this Post