Άναψε πάλι η συζήτηση γύρω από την Ελλάδα στη Γερμανία, ενώ η Αθήνα βρίσκεται εν αναμονή της τρόικας προκειμένου να συζητηθεί και να συμφωνηθεί το ύψος του χρηματοδοτικού κενού.
Στη σημερινή έκδοση του γερμανικού οικονομικού περιοδικού «Wirtschaftwoche», ο Γερμανός υπουργός των….
Οικονομικών Β. Σόιμπλε, αφού διαπιστώνει πως το ελληνικό πρόγραμμα εξελίσσεται «αρκετά επιτυχώς», επαναλαμβάνει πως εάν, μετά το τέλος του, διαπιστωθεί περαιτέρω χρηματοδοτική ανάγκη, οι εταίροι της θα εγγυηθούν, αλλά θα πρόκειται σε κάθε περίπτωση για βοήθεια μικρότερου ύψους από ό,τι οι προηγούμενες.
Όπως αναφέρει, «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είπε ότι βασικά δεν θέλουν ένα νέο πρόγραμμα, πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να τα καταφέρουν και έτσι. Κοιτάξτε. Η Ελλάδα δεν έχει μια εύκολη εσωπολιτική κατάσταση. Οι Έλληνες υποχρεώνονται να υπομείνουν πάρα πολλά. Ο ελληνικός λαός πρέπει να δεχτεί σοβαρούς περιορισμούς. Τα εισοδήματα έχουν περικοπεί. Το όριο ηλικίας (ενν. για τις συντάξεις) έχει ανεβεί. (Οι Έλληνες) πρέπει να δεχθούν πολλούς όρους λιτότητας. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Πρέπει να διορθώσουν παραλείψεις δεκαετιών. Πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικοί».
Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε κάνει ειδική μνεία στο γεγονός ότι η Ελλάδα είχε πέρυσι την πιο επιτυχή τουριστική περίοδο εδώ και χρόνια.
«Αυτό είναι μια επιτυχία των μεταρρυθμίσεων, της λιτότητας. Άρα αυτό φέρνει αποτέλεσμα για τους Έλληνες», υποστηρίζει και προσθέτει: «Κάτι τέτοιο όμως εσωπολιτικά είναι πάντα αμφισβητήσιμο. Για αυτό πρέπει να διατηρείς πλειοψηφίες και στο Κοινοβούλιο – είμαστε δημοκρατίες. Δεν θα ήθελα τέτοια μέτρα να τα υπερασπιστώ απέναντι στην γερμανική κοινή γνώμη. Άρα δεν είναι εύκολο για αυτούς. Για αυτό πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να πείσουν τον λαό τους κι’ εμείς πρέπει να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί».
Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός οικονομολόγος και καθηγητής του Χάρβαρντ Κένεθ Ρογκόφ, δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αμφισβητώντας το ενδεχόμενο η Ελλάδα να λάβει λογικές αποδόσεις ακόμη και για ομόλογα μικρής διάρκειας.
«Αμφιβάλλω ότι η χώρα θα λάβει ακόμα και για μικρής διάρκειας ομόλογα αποδόσεις τις οποίες θα μπορεί να πληρώσει. Ακόμα κι αν συμβεί αυτό, κανείς δεν πιστεύει σοβαρά ότι η χώρα μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της με τις δικές της δυνάμεις», υποστηρίζει ο κ. Ρογκόφ επίσης σε δηλώσεις του στην γερμανική οικονομική επιθεώρηση WirtschaftsWoche, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα χρειάζεται μία αναδιάρθρωση του χρέους της και μόνο εάν της αφαιρεθεί αυτό το βάρος η χώρα θα μπορέσει να αναπτυχθεί και να παραμείνει κυβερνήσιμη».
Μάλιστα, υποστηρίζει ότι το σύνολο της ευρωπαϊκής περιφέρειας χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους, μέσω είτε μείωσης των επιτοκίων είτε επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων είτε «κουρέματος».
Νέος λίβελλος από τη «Μπιλντ»
Την ίδια ώρα, η γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ» πραγματοποιεί νέα επίθεση στη χώρα μας, φθάνοντας στο σημείο να υποστηρίζει πως «στην πραγματικότητα οι Έλληνες έχουν πολύ περισσότερα χρήματα από εμάς».
Και προσθέτει:
«Ήδη το συνηθίσαμε: Εδώ και χρόνια πρέπει εμείς οι Γερμανοί να πληρώνουμε για τους χρεοκοπημένους Έλληνες. Η δικαιολογία: Προφανώς οι Έλληνες δεν μπορούν να βοηθήσουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους και είναι οικονομικά τελειωμένοι. Ωστόσο η αλήθεια μοιάζει να είναι διαφορετική. Στην πραγματικότητα οι Έλληνες έχουν πολύ περισσότερα χρήματα από εμάς!».
Η εφημερίδα παραπέμπει σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισημαίνοντας ότι «ενώ ένα γερμανικό νοικοκυριό κατά μέσο όρο διαθέτει 51.400 ευρώ, οι Έλληνες εμφανίζονται με 101.900 ευρώ — έχουν σχεδόν τα διπλάσια από εμάς!».
«Γιατί οι Έλληνες δεν διασώζονται μόνοι τους; Αυτό ζητά τώρα και η Μπούντεσμπανκ! Στην μηνιαία έκθεσή τους οι θεματοφύλακες του νομίσματος προτείνουν μία άπαξ εισφορά περιουσίας για τους πολίτες των υπό κρίση χωρών. Με ξεκάθαρα λόγια: Οι πλούσιοι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν μόνοι για τα χρέη τους!», συνεχίζει η εφημερίδα και τονίζει ότι ως τώρα την ευθύνη αναλαμβάνουν όλοι οι φορολογούμενοι της Ευρωζώνης, ενώ διευκρινίζει ότι, σύμφωνα με την πρόταση της Μπούντεσμπανκ, αυτό πρέπει να τελειώσει.
«Στην περίπτωση επαπειλούμενης κρατικής χρεοκοπίας, μία εισφορά περιουσίας θα ήταν το μικρότερο κακό. Οι εύπορες ελίτ κατά κανόνα ασκούν πολιτική επιρροή και είναι συνυπεύθυνες για την κατάσταση μίας χώρας», δηλώνει στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος της τράπεζας Μίχαελ Μπεστ, ενώ ο ειδικός επί των οικονομικών του CDU, Κλάους-Πέτερ Βιλς υποστηρίζει ότι «είναι θρασύ να ζητείται η βοήθεια αμέτοχων τρίτων, πριν χρησιμοποιηθούν οι ίδιοι πόροι για την ώρα της ανάγκης».
Ο συντάκτης επισημαίνει ακόμη ότι με την πρόταση συμφωνεί τόσο ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Χανς Βέρνερ Ζιν όσο και ο Μαρσέλ Φράτσερ του Ινστιτούτου DIW και καταλήγει με την δήλωση του Επιτρόπου Όλι Ρεν ότι επί της πρότασης της Μπούντεσμπανκ θα πρέπει να αποφασίσει κάθε κράτος-μέλος για τον εαυτό του.
«Τότε θα έπρεπε οι Έλληνες να ψηφίσουν για να βοηθήσουν μόνοι τους εαυτούς τους. Και προαισθανόμαστε πώς θα κατέληγε…», αναφέρει ο αρθρογράφος.
elzoni.gr