Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να μην ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Έχει όμως εκφράσει την άποψη του για το χρόνο έναρξης της διαδικασίας και το διακύβευμα, δηλαδή τη συμφωνία για το χρέος.
Προεδρική εκλογή μετά τη λύση για το χρέος ή πριν; Στο ερώτημα αυτό θα κληθεί να απαντήσει πολύ σύντομα η κυβέρνηση, με δεδομένη την απροθυμία των εταίρων και δανειστών να “χαρίσουν” τη συμφωνία για το μείζον αυτό ζήτημα σε μία κυβέρνηση υπό εκλογική προθεσμία.
Το Μαξίμου -επισήμως τουλάχιστον- επενδύει στην επίτευξη συμφωνίας για το χρέος μέχρι το τέλος του έτους, ώστε στις αρχές του 2015 να απευθυνθεί στη Βουλή με ένα “ισχυρό χαρτί” για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Διαφορετική γνώμη όμως έχει ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος μπορεί να μην ενδιαφέρεται να είναι ο ίδιος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, έχει όμως εκφράσει την άποψη του για το χρόνο έναρξης της διαδικασίας, προκρίνοντας τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο.
Ο πρώην πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα επαναλαμβάνει στους συνομιλητές του πως η κυβέρνηση έχει πιο ισχυρές πιθανότητες να διασφαλίσει την ψήφο 180 βουλευτών για την προεδρική εκλογή, εάν το διακύβευμα αφορά στην πολιτική σταθερότητα ώστε να μπει επιτέλους στην τελική ευθεία η συζήτηση για το χρέος. “Είναι ένα σοβαρό δίλημμα και η καλύτερη ευκαιρία να τεθούν οι βουλευτές προ των ευθυνών τους”, εκτιμά.
Η Κομισιόν έχει εξάλλου διαμηνύσει στην Αθήνα πως θέμα διευθέτησης του χρέους, δεν τίθεται εάν δεν λυθεί πρώτα το πολιτικό ζήτημα, που ανακύπτει λόγω της εκκρεμότητας με την Προεδρία της Δημοκρατίας. Επίσης, όπως ομολογούν και στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η συζήτηση για το χρέος δεν είναι μία διαδικασία που θα ξεκινήσει για παράδειγμα 15 Νοέμβρη και τα Χριστούγεννα θα έχει ολοκληρωθεί. Στοιχεία που ενισχύουν την άποψη Καραμανλή πως το δίλημμα είναι πιο ισχυρό πριν, παρά μετά την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.
Σημειωτέον ότι η επίσημη “γραμμή” περί έναρξης της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας το Φεβρουάριο (στην οποία επιμένουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη επί του παρόντος) είχε υιοθετηθεί από το Μαξίμου, ώστε να σταματήσει η εκλογολογία που προκάλεσε η διαρροή της εισήγησης του Χρύσανθου Λαζαρίδη περί πρόωρων εκλογών με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, στη λογική της “αριστερής παρένθεσης”.
Στην πραγματικότητα ούτε και το σενάριο των πρόωρων εκλογών ανεξαρτήτως της προεδρικής εκλογής έχει κλείσει οριστικά, αλλά παραμένει στο συρτάρι του πρωθυπουργικού γραφείου μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την τρόικα.