Φόβοι για αντίποινα από τους αντάρτες
Ο Μεχσούντ σκοτώθηκε χθες από την επίθεση αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο χωριό Ντάντεϊ Νταρπάχελ κοντά στην πόλη Μιρανσάχ, πρωτεύουσα του Βόρειου Ουαζιριστάν, προπύργιο των Πακιστανών Ταλιμπάν.
Αν και χθες είχε ανακοινωθεί ότι η κηδεία του 34χρονου Μεχσούντ θα γινόταν σήμερα επικεφαλής των Πακιστανών Ταλιμπάν δήλωσαν ότι τελικά πραγματοποιήθηκε το ίδιο βράδυ στο χωριό όπου σημειώθηκε η επίθεση παρουσία μαχητών και οπαδών του κινήματος.
Ο οδηγός του Μεχσούντ, ένας σωματοφύλακας, ένας θείος και ένας ακόμη μαχητής που επίσης σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή ενταφιάστηκαν στη διάρκεια της ίδιας τελετής.
Το Κίνημα των Πακιστανών Ταλιμπάν είναι μια οργάνωση-ομπρέλα ένοπλων οργανώσεων που ιδρύθηκε το 2007 και είναι χωριστή από τους Αφγανούς Ταλιμπάν, αλλά διατηρεί στενή συμμαχική σχέση μαζί τους.
Ο Μεχσούντ είχε αναλάβει την ηγεσία του κινήματος τον Αύγουστο του 2009, όταν μια άλλη επιδρομή τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ είχε σκοτώσει τον προηγούμενο ηγέτη και μέντορά του.
Σήμερα το πρωί δεκάδες φύλαρχοι και αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους που πετούσε σε χαμηλό υψόμετρο κοντά στη Μιρανσάχ.
Το Πακιστάν έχει τεθεί σε κόκκινο συναγερμό μετά τη δολοφονία του Μεχσούντ για τον φόβο αντιποίνων. Οι αρχές έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και άλλες εγκαταστάσεις. Εξάλλου και οι κάτοικοι της Μιρανσάχ φοβούνται ότι ενδέχεται να υπάρξουν αντίποινα από τους Ταλιμπάν.
Το κεντρικό συμβούλιο των Ταλιμπάν συνέρχεται σήμερα σε άγνωστη τοποθεσία στο Βόρειο Ουαζιριστάν για να επιλέξει τον διάδοχο του Μεχσούντ.
Στο μεταξύ τα μέσα ενημέρωσης του Πακιστάν επισημαίνουν ότι ο θάνατος του επικεφαλής των Ταλιμπάν θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών, όμως για κάποιους θα μπορούσε να αποτελέσει και μια ευκαιρία για να την προωθήσει.
Οι μεγάλες εφημερίδες του Πακιστάν είχαν στα πρωτοσέλιδά τους το θέμα του θανάτου του Μεχσούντ. Η επίθεση εναντίον του πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που το Ισλαμαμπάντ προετοιμαζόταν να στείλει μια αποστολή στις ζώνες των φυλών για να εξετάσει με τους αντάρτες το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών.
Η στιγμή που επιλέχθηκε από τις ΗΠΑ για το χτύπημα δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τα μέσα ενημέρωσης του Πακιστάν που αναρωτιούνται σήμερα για το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας και τις πραγματικές προθέσεις των Αμερικανών.
«Η επίθεση του αμερικανικού με επανδρωμένου αεροσκάφους θέτει σε κίνδυνο τις ειρηνευτικές συνομιλίες», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Daily Times, που αναφέρεται στις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της χώρας Τσόντρι Νίσαρ ο οποίος έκανε χθες λόγο για «σαμποτάζ» του διαλόγου με τους αντάρτες.
Η επίθεση «μοιάζει να είναι μια σχεδιασμένη προσπάθεια των ΗΠΑ να εξολοθρεύσουν τον επικεφαλής των Πακιστανών Ταλιμπάν και να τορπιλίσουν τη διαδικασία ειρήνευσης», υπογραμμίζει σε ανάλυσή της η εφημερίδα Express Tribune.
Ο πακιστανικός Τύπος αναφέρεται και στους φόβους για κύμα επιθέσεων σε αντίποινα για τον θάνατο του Μεχσούντ.
Αν και πολλές εφημερίδες επικρίνουν τις επιθέσεις των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, οι οποίες χαρακτηρίζονται επισήμως από το Ισλαμαμπάντ «αντιπαραγωγικές» γιατί ενισχύουν τη στρατολόγηση μαχητών και αποτελούν πλήγμα στην εθνική κυριαρχία της χώρας, κάποιοι πιστεύουν ότι ο θάνατος του Μεχσούντ ίσως είναι μια ευκαιρία για την κυβέρνηση του Πακιστάν.
Ο επικεφαλής των Πακιστανών Ταλιμπάν ήταν εχθρικός προς τη διαδικασία ειρήνευσης, θέτοντας την απελευθέρωση όλων των μαχητών των Ταλιμπάν και την αποχώρηση του στρατού από τις περιοχές των φυλών ως προϋποθέσεις για τις συνομιλίες.
«Αν η κυβέρνηση είναι σοβαρή όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις αυτές, θα πρέπει να κεφαλαιοποιήσει τον θάνατο του Χακιμουλάχ και να ξεκινήσει συνομιλίες με τα μέλη των Πακιστανών Ταλιμπάν» που τάσσονται υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών, επισημαίνει η εφημερίδα The News.
Use Facebook to Comment on this Post