«Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να είναι μία φοβική χώρα». Με αυτή την φράση υπερασπίστηκε την «ανάγκη» να μπορούν να παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας…
στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προωθεί η κυβέρνηση.
Ειδικότερα, το πλάνο της κυβέρνησης είναι τα πολυκαταστήματα και τα μεγάλα μαγαζιά να ανοίγουν επτά Κυριακές τον χρόνο (για τις δύο άλλωστε, υποστήριξε ότι υπήρξε ευρεία συναίνεση), ενώ τα μικρότερα να ανοίγουν προαιρετικά ακόμα και κάθε Κυριακή. Τονίζοντας μάλιστα ότι οι ρυθμίσεις είναι προαιρετικού χαρακτήρα και πως όποιος νομίζει ότι θα του δημιουργηθεί κάποιου είδους πρόβλημα, δεν υποχρεούται να λειτουργήσει το κατάστημά του, ο υπουργός υποστήριξε ότι στην πραγματικότητα οι όποιες αντιδράσεις έγκεινται στον «φόβο του καινούργιου».
Κατά τα λοιπά, στην κριτική για τον επείγοντα χαρακτήρα της πράξης, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν είναι «ευτυχής» που ακολουθεί αυτή την πρακτική, ωστόσο επιβάλλεται από τα πράγματα και τις εξαιρετικές συνθήκες που βιώνουμε ως χώρα.
Χαρακτηρίζοντας το ΕΣΠΑ ως «όμηρο της ρευστότητας», υποστήριξε ότι χρειάζεται μία σειρά από ρυθμίσεις για να διευκολυνθεί η ομαλή εκτέλεση των προγραμμάτων. «Προχωράμε σε απλοποιήσεις, όλα όσα ψηφίζουμε είναι συμφωνημένα με την επιτροπή», είπε, προαναγγέλλοντας δεύτερο κύμα απλουστεύσεων και προσπάθεια περιορισμού των υπογραφών που απαιτούνται κατά 60%, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν στην επιχειρηματικότητα από την γραφειοκρατία.
Αναφερόμενος στους σιδηρόδρομους, ο κ.Χατζηδάκης έκανε λόγο για μειώσεις παραβόλων, υποχρέωση που πηγάζει από το κοινοτικό δίκαιο, καθώς και για απελευθέρωση της αγοράς σιδηροδρόμων. «Θέλουμε την επιχειρηματικότητα, ή δεν την θέλουμε;», ρώτησε για να υπερασπιστεί την μείωση των παραβόλων από 30.000 σε 20.000 ή και 10.000 ευρώ, αφού «δεν μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε επενδυτές και να έχουμε υψηλά παράβολα», όπως είπε.
Μιλώντας τέλος για τα δάνεια και τη ρύθμιση της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς, υποστήριξε ότι δεν είναι κάτι που αποφασίζουμε μόνοι μας, καθώς λόγο έχει και η τρόικα. Μιλώντας για ένα πλαίσιο με πέντε άξονες (δάνεια, Τειρεσίας, πλειστηριασμοί, συνεπείς δανειολήπτες και ρυθμίσεις που θα έρθουν σε λίγο καιρό στη Βουλή) της κυβέρνησης που δεν θα απέχει σημαντικά από αυτό που παρουσίασε τον περασμένο Νοέμβριο, κάλεσε όλα τα κόμματα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, σημειώνοντας πάντως πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι ασθενείς οικονομικά και κοινωνικά ομάδες.