Του Δημήτρη Κωνσταντάρα
Διαστάσεις Εθνικού σκανδάλου λαμβάνει – σύμφωνα με το blog http://ixnilatis.org/ της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης- η εκχώρηση, μαζί με…
Η «Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης» ξεκίνησε σαν μια κίνηση ενεργών πολιτών, που μετεξελίχτηκε σε πολιτικό φορέα, για να μπορέσει να συμβάλει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, στην αποκατάσταση της λειτουργίας των θεσμών και στην εξυγίανση της δημόσιας ζωής. Έχει την άποψη ότι η Δημοκρατία είναι μια διαδικασία που χρειάζεται συνεχή βελτίωση και ότι κεντρικό «εργαλείο» για την επίτευξη αυτού του σκοπού είναι το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Δεν μετέχω στην ΟΚΕ, δεν είμαι μέλος της και ούτε προωθώ τις θέσεις της, μια απαραίτητη διευκρίνιση για όσους θεωρούν ότι δεν αρκεί να μην είσαι ελέφαντας αλλά πρέπει και να το αποδεικνύεις. Ωστόσο όταν πέφτει στην προσοχή μου κάτι σημαντικό, κάτι ενδιαφέρον, κάτι που ενδέχεται έστω να αφορά το κοινωνικό σύνολο , αισθάνομαι υποχρεωμένος να το αναφέρω και να συμβάλλω έτσι ώστε να προωθείται η συζήτηση.
Διαβάζω λοιπόν με μεγάλη προσοχή στον «Ιχνηλάτη» : « Σύμφωνα με τη Μηνυτήρια Αναφορά της ΟΚΕ, που υποβλήθηκε στις 27/12/13, η όλη διαδικασία εκχώρησης, της εν λόγω έκτασης σε Τουρκο- αραβική κοινοπραξία είναι μη σύννομη και αντισυνταγματική και γι’ αυτό πρέπει να κηρυχθεί άκυρος ο σχετικός διαγωνισμός, σύμφωνα με το άρθρο 24, παρ.1 του Συντάγματος. Ο Επικεφαλής της Ομάδας έθεσε στον αρμόδιο Εισαγγελέα και θέμα αποζημιώσεων, που τυχόν θα ζητήσει ο πιο πάνω όμιλος, σε περίπτωση που, όπως δείχνουν τα πράγματα, ακυρωθεί η διαδικασία εκχώρησης, ποιος, δηλαδή, θα είναι τώρα υπόλογος, να πληρώσει όλα αυτά τα λεφτά στους μελλοντικούς αναδόχους; Πρόσθεσε επίσης ότι μεταβιβάζεται ένα ακίνητο, του οποίου οι τίτλοι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΟΙ
Ο Εισαγγελέας κ. Δραγάτσης μάς πρότεινε να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εφ’ όσον το ΣτΕ μάς εγκρίνει αίτημα αναστολής εργασιών, τότε θα κινηθεί, πάραυτα. Βέβαια, είναι γνωστή η χρονοβόρα διαδικασία στο ΣτΕ. Άλλωστε στη Μηνυτήρια Αναφορά μας περιλαμβάνεται και άλλος ένας ισχυρότατος ακυρωτικός λόγος, το γεγονός δηλαδή ότι σύμφωνα με το άρθρο 24, παρ.3 του Συντάγματος, πριν από οποιαδήποτε παρόμοια διαδικασία, θα έπρεπε να είχε προηγηθεί νόμιμη Χωροθέτηση Χρήσεων Γης, για την εν λόγω έκταση, πράγμα που δεν έχει συμβεί, ποτέ. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο εν λόγω όμιλος, που επενδύει στον Αστέρα, ενδιαφέρεται και για την αγορά ογδόντα τριών στρεμμάτων, που φέρονται να ανήκουν στην Μονή Πετράκη και βρίσκονται στο λεγόμενο Μικρό Καβούρι, δίπλα ακριβώς, από τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Αστέρα, εκεί όπου υπάρχει το παλιό ορφανοτροφείο.
Κάτι επιπλέον: Το Δεκέμβρη που μας πέρασε , ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής κ. Νίκος Γαλανός ζήτησε τη διερεύνηση της υπόθεσης πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης από τη Δικαιοσύνη, με μηνυτήρια αναφορά στους οικονομικούς εισαγγελείς σχετικά «με τις παράνομες πράξεις που επιχειρούνται». Μιλούσε για « μεθόδευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο από την Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ , η οποία «αποκάλυψε πλήρως», όπως σημειώνει, μία σειρά από παράνομες πράξεις για τον Αστέρα Βουλιαγμένης».
Ο κ. Γαλανός υποσημείωνε:
« Ενώ, σύμφωνα με τον νόμο ΠΔ 1/3/2004 απαγορεύεται η οικοδόμηση κατοικιών, στη διακήρυξη της πώλησης προβλέπουν το δικαίωμα του επενδυτή να κτίσει 8.600 τ.μ. κατοικίες. Και ενώ έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, έφεραν για έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο το δικαίωμα του επενδυτή να οικοδομήσει 39.600 τ.μ. για κατοικίες. Από την απόφαση αυτή καρπώνεται παρανόμως εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ο ιδιώτης, ενώ το Δημόσιο και η Εθνική Τράπεζα θα υποστούν αντίστοιχη τεράστια ζημιά».
Την ίδια περίοδο, Δεκέμβρη του 2013, ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Σπύρος Πανάς, σε συνέντευξη Τύπου ενημέρωνε με κατηγορηματικό τρόπο για την αντίθεση του Δήμου στο σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για τους όρους πώλησης και εκμετάλλευσης του Αστέρα . Όπως είπε, ο Δήμος ΔΕΝ ήταν αντίθετος, με την πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ, ήταν όμως αντίθετος στον τρόπο με τον οποίο προωθείτο η πώληση της έκτασης γιατί δεν αξιοποιούσε την περιοχή αλλά ισοπέδωνε και τσιμεντοποιούσε όλη την έκταση.
« Είναι σαφές ότι το σχέδιο που προωθείται από το ΤΑΙΠΕΔ, αποτελεί ένα περιβαλλοντικό έγκλημα» είχε πει ο κ. Πανάς.
Όπως αντιλαμβάνεστε, το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Τι έχει γίνει; Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε; Το ξεχάσαμε; Τι έχει γίνει; Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα και εν όψει εκλογών;