Σε κατάσταση περιδίνησης η Πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Πατρών, μετά την απόφαση του ΣτΕ να ακυρώσει τις Πρυτανικές εκλογές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης!
Στις 26 Μαρτίου εκδικάζεται παρόμοια υπόθεση στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, ύστερα από προσφυγή του καθηγητή Βασ. Αναστασόπουλου, ο οποίος ζητά την ακύρωση της απόφασης του Συμβουλίου του Ιδρύματος, σύμφωνα με την οποία δεν επελέγη ως υποψήφιος για εκλογή στο αξίωμα του Πρύτανη.
Στην περίπτωση του ΑΠΘ, το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση του καθηγητή Ανδρέα Γιαννακουδάκη, ο οποίος ζητούσε την ακύρωση της απόφασης του Συμβουλίου του Ιδρύματος, με την οποία επελέγησαν, ως υποψήφιοι για την εκλογή στο αξίωμα του Πρύτανη, οι καθηγητές Σ. Λογοθέτης, Π. Μήτκας και Ι. Παπαδογιάννης, ενώ παραλείφθηκε ο ίδιος.
Το ΣτΕ, ακυρώνοντας την εκλογή και το διορισμό του Περικλή Μήτκα, στη θέση του Πρύτανη, ανέπεμψε την υπόθεση στο ΑΠΘ για να επαναληφθεί νόμιμα η διαδικασία, και να διεξαχθούν νέες εκλογές για την ανάδειξη πρύτανη.
Η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση και τον περιβόητο Νόμο Πλαίσιο. Απονομιμοποιεί την δικτατορικής έμπνευσης διαδικασία εκλογής των νέων Πρυτανικών αρχών και αποκαλύπτει ότι ο πραγματικός λόγος θεσμοθέτησης των Συμβουλίων Ιδρύματος είναι να υπηρετούν πειθήνια τις κυβερνητικές επιλογές.
Επί τη ευκαιρία, αξίζει να υπενθυμίσουμε τις σφοδρές αντιδράσεις, που είχε προκαλέσει η επίμαχη απόφαση του Συμβουλίου του Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Πατρών και οι οποίες συνοδεύονταν από βολές για «αθλιότητες σκοτεινών και νοσηρών κύκλων, προκειμένου να ευνοηθεί συστημική και εθελόδουλη υποψηφιότητα», εννοώντας αυτή της Β. Κυριαζοπούλου.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του απερχόμενου πρύτανη, Γ. Παναγιωτάκης, πως «πολλοί συνάδελφοι μιλάνε για παρανομίες και πολιτικές επιλογές του Συμβουλίου του Ιδρύματος και είναι γεγονός ότι όλοι περιμένουμε τα πρακτικά καθώς φαίνεται πως έχουν ανακύψει τεράστια ζητήματα».
Μάλιστα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας είχε παραιτηθεί από μέλος του Συμβουλίου ο καθηγητής Παναγιώτης Μέγας, κάνοντας λόγο για «απροκάλυπτο ευτελισμό θεσμών και κεκτημένων, καταπάτηση του αυτοδιοίκητου και των δημοκρατικών διαδικασιών ανάδειξης των οργάνων, επιβολή μιας απολύτως απαξιωμένης εκλογικής διαδικασίας και αδυναμία του ΣΙ να προστατέψει την ακαδημαϊκή αξιοπρέπεια του Πανεπιστημίου».
«Ελάχιστες φορές μέχρι τώρα υπήρξαν ενδείξεις ότι το Συμβούλιο Ιδρύματος μπορεί να χειριστεί με επιτυχία τον οραματικό και αναπτυξιακό του ρόλο», τόνιζε στην επιστολή παραίτησής του, ο Π. Μέγας, και πρόσθετε: «Το ΣΙ, ή για να κυριολεκτήσω, κάποια από τα εξωτερικά μέλη του εμφανίστηκαν αποφασισμένα να αγνοήσουν την άποψη του Προέδρου και των εκλεγμένων εσωτερικών μελών για πρόκριση τριών υποψηφίων Πρυτάνεων. Ήταν η μοναδική μέχρι τώρα παρέμβαση τους στην ακαδημαϊκή διαχείριση και μοναδικό φαινόμενο στα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Η απουσία τους ή ο αμήχανος παρεμβατικός τους ρόλος των δεκαοκτώ μηνών έγινε αποφασιστικός σε αυτή την διαδικασία».
Ο παραιτηθείς καθηγητής, εκφράζοντας το κλίμα αγανάκτησης που επικρατεί στους κόλπους της πανεπιστημιακής κοινότητας, είχε μιλήσει για «ενδοπανεπιστημιακούς υποβολείς, οπαδούς αντι-ακαδημαικών αντιλήψεων και διαδρομών», φωτογραφίζοντας το φαύλο ιερατείο, το οποίο, με όρους ΠΑΣΟΚικής καμαρίλας, απεργάζεται την υποταγή του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στις κυβερνητικές επιταγές, με αντιστάθμισμα τον έλεγχο και την ευθύνη διανομής κοινοτικών προγραμμάτων.
Γράφει ο Μαγια