Μετά από χρόνια καταδικασμένων μέτρων με στόχο να αποφευχθεί η κρίση στους κόλπους της ευρωζώνης, είναι καιρός να προβληματιστούμε όλοι σχετικά με το τι είδους Ευρώπη θέλουμε για το μέλλον, και ποιες ρυθμίσεις θα βοηθήσουν στην κάλυψη του χάσματος με …
τους πολίτες. Είτε η Ευρώπη θα είναι σε θέση να απαντήσει σε θεμελιώδη ερωτήματα για το μέλλον της, ή δεν θα μπορεί πλέον να είναι βιώσιμη.
Αυτό σημαίνει ότι μέσα στους επόμενους μήνες υπάρχει μια ευκαιρία για να σφυρηλατήσουμε μια νέα Ευρώπη στην οποία όλες οι χώρες, οι χώρες που μοιράζονται το ενιαίο νόμισμα και εκείνες που έχουν αποφασίσει να μην συμμετάσχουν σε αυτήν, να μπορούν να ατενίζουν το μέλλον.
Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να συμμετάσχουν μαζί και να ηγηθούν αυτών των νέων σχεδίων. Αναλυτές εκτιμούν ότι Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο μοιράζονται κοινές θέσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν για να γράψουν το σενάριο για το μέλλον της Ένωσης ως το αντίπαλο δέος σε μια πανίσχυρη Γερμανία και μια ανύπαρκτη Γαλλία.
Για τη ζώνη του ευρώ θα απαιτηθούν περαιτέρω μέτρα για τη βελτίωση της διακυβέρνησης του ενιαίου νομίσματος. Περισσότερη ολοκλήρωση είναι ήδη αναγκαία ώστε να διασφαλιστεί ότι το σύστημα λειτουργεί καλύτερα με στόχο τη σταθερότητα και την ανάπτυξη. Αυτό ισχύει, για παράδειγμα,και για την τραπεζική ένωση, όπου θα πρέπει να συσταθεί ένας κατάλληλος μηχανισμός εκκαθάρισης για να ταιριάζει με την πρόοδο που σημειώθηκε στον τομέα της εποπτείας. Αυτό θα βοηθήσει να διαχωριστούν τράπεζες και δημόσιο, μετριάζοντας την πιστωτική κρίση και τη μείωση του κατακερματισμού των χρηματοπιστωτικών αγορών κατά μήκος των εθνικών συνόρων.
Πρόοδος θα πρέπει επίσης να σημειωθεί και στο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι οικονομίες της ευρωζώνης προωθούν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και συγκλίνουν όλο και περισσότερο στους τομείς πολιτικής που αφορούν την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης. Η ενίσχυση του συντονισμού θα πρέπει να έρθει χέρι-χέρι με ένα σύστημα για την παροχή κινήτρων για τα κράτη μέλη που δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν δύσκολες μεταρρυθμίσεις στην εποχή της ενοποίησης, για παράδειγμα μέσω μιας εμβρυακής μορφής φορολογικής ενοποίησης της ευρωζώνης. Αν και το σύστημα κινείται προς μεγαλύτερη ολοκλήρωση, θα πρέπει επίσης να εξασφαλίσει κατάλληλη λογοδοσία σε κοινοβούλια, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Αυτό θα σημαίνει ότιη Ευρώπη θα κινείται προς μια βαθύτερη οικονομική, αλλά και πολιτική ολοκλήρωση.
Σαφώς, μεγαλύτερη ολοκλήρωση στην ευρωζώνη δεν θα πρέπει να αμφισβητήσει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς ή να αφήσει πίσω τις χώρες εκτός της ευρωζώνης. Η Ιταλία πάντα υποστήριζε ότι οποιαδήποτε πρόοδος εντός ευρωζώνης θα πρέπει να λάβει υπόψη τα δικαιώματα των χωρών εκτός της ευρωζώνης. Τώρα πρέπει να αναμορφώσει την Ένωση, έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει τα συμφέροντα των χωρών που θέλουν να κινηθούν προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης πολιτικής και οικονομικής ολοκλήρωσης, αλλά και των χωρών που προτιμούν μια συνεργασία γύρω από την ενιαία αγορά, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Και οι δύο χώρες χρειάζονται μια Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία είναι περισσότερο επικεντρωμένη στην ανταγωνιστικότητα και πιο υπόλογη στους πολίτες.
Το σημείο εκκίνησης για τη συνεργασία των δύο χωρών θα πρέπει να είναι η συνεργασία για να μειώσουν τις εντάσεις που δυσχεραίνουν τη συμμετοχή στα ευρωπαϊκά πεπραγμένα για το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ευρώπη χρειάζεται πιο αποτελεσματικά κοινά θεσμικά όργανα και συνεχή προσοχή ότι γίνονται δαπάνες με καλά στοχευμένο και αποτελεσματικό τρόπο.
Είναι προς το κοινό συμφέρον να τεθεί στο επίκεντρο των πολιτικών της ΕΕ η ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς – την κινητήρια δύναμη της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορούν να γίνουν περισσότερα στον τομέα των υπηρεσιών, της ενέργειας ή της ψηφιακής οικονομίας. Και οι δύο θα ωφεληθούν από την ολοκλήρωση της διατλαντικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου (ΤΤΙΡ) με τις Ηνωμένες Πολιτείες – και ως εκ τούτου θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να πιέσουν προς την κατεύθυνση αυτή. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για την προώθηση μιας κοινής ατζέντας στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων και στον τομέα της άμυνας.
Αν η Ένωση πρέπει να αλλάξει την πολιτική της, δεν μπορούμε να αποφύγουμε μια συζήτηση για την πολιτική διάσταση και την νομιμότητα. Η Ευρώπη χρειάζεται επίσης μια νέα κοινή ιστορία που να αφορά τους πολίτες που γεννήθηκαν μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η εκλογή του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο διορισμός της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι μια ευκαιρία για μια νέα και ειλικρινή ματιά στο είδος της Ευρώπης που θέλουμε για το μέλλον. Θέλουμε αυτά τα θέματα να είναι στην καρδιά της ιταλικής Προεδρίας του Συμβουλίου κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014.
Μια Βρεττανία ισχυρή και ασφαλή θέση στην ΕΕ είναι προς το κοινό συμφέρον για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία. Μια Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς τη Βρετανία θα αποτελεί πλήγμα και για την Ιταλία: λιγότερο φιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές, λιγότερο ρεαλιστική προσέγγισή, μικρότερη επιρροή στις παγκόσμιες υποθέσεις.
Η ΕΕ πρόκειται να αλλάξει τα επόμενα χρόνια. Είναι προς το συμφέρον τόσο της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, και προς όφελος της Ευρώπης, εάν οι δύο χώρες συνεργαστούν για να γράψουν ένα νέο σενάριο για την Ευρωπαϊκή Ένωση του μέλλοντος.
sofokleous10.gr