Ευάγγελος Ζουμπανέας – Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Στην ερώτηση για το πως μπορεί κάποιος να…
Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να πάμε στο αντίθετο άκρο και να αποκηρύξουμε τη «γλυκιά γεύση», γι’ αυτό η παρασκευή γλυκών με στέβια ως υποκατάστατο της ζάχαρης, με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Στο διαδίκτυο μπορεί να βρει κανείς χιλιάδες συνταγές παρασκευής γλυκών με υποκατάστατα ζάχαρης. Όλα τα γλυκά που έως τώρα παρασκευάζαμε με την κοινή ζάχαρη μπορούμε να τα φτιάξουμε με στέβια, χωρίς να χάνουμε το παραμικρό σε γεύση, ενώ η θρεπτική τους αξία αυξάνεται κατακόρυφα. Αν, μάλιστα, αντικαταστήσουμε και τα βιομηχανικά άλευρα ζαχαροπλαστικής με πιο φυσικά άλευρα ολικής άλεσης, τότε το γλυκό μας μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος της καθημερινής μας διατροφής.
Η αναλογία της αντίστοιχης ποσότητα στέβιας ως υποκατάστατο της ζάχαρης καθορίζεται με βάση την εκάστοτε σύνθεση του προϊόντος που αγοράζουμε και ανάλογα με το φυσικό σταθεροποιητή που συνοδεύει το γλυκοζύτη της στέβιας δηλαδή την ενεργό ουσία που προκαλεί την έντονη γλυκιά γεύση. Συνήθως η αναλογία είναι είτε 1 προς 1 ζάχαρη προς στέβια είτε αντίστοιχα 1 ζάχαρη προς ½ αντίστοιχη ποσότητα σε στέβια.
boro.gr