«Είμαστε το μοναδικό Υπουργείο που προχωρούμε σε προσλήψεις»

Με την παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο, η πρώτη συνεδρίαση…

του Επιστημονικού Συμβουλίου του Οργανισμού ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ταυτόχρονα με τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.

Ο κ. Τσαυτάρης επεσήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την ενίσχυση των τομέων της έρευνας, της τεχνολογίας, της επιστήμης, της καινοτομίας, της κατάρτισης, της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης, της παροχής γεωργικών συμβουλών, και την ενσωμάτωσή τους στην εφαρμοσμένη γεωργική έρευνα, ώστε να «πάμε στο μέλλον με μια γεωργία βιώσιμη, τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά και κοινωνικά» επεσήμανε ο Υπουργός και πρόσθεσε με έμφαση:

«Δεν έχουμε πλέον το χρονικό περιθώριο. Πρέπει να κινηθούμε ταχύτατα. Θέλω την αφοσίωσή σας. Θα κινηθούμε ευκολότερα και ταχύτερα αν στοχεύουμε σε ένα απλό σχήμα με λίγα π.χ Ινστιτούτα και Σταθμούς ή Τμήματα τους, που συγκεντρώνουν το καθένα μια κρίσιμη μάζα επιστημόνων, γνώσης και τεχνογνωσίας, υποδομών, εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά «εργαλεία» που παρέχει η νέα ΚΑΠ τονίζοντας ότι σημαντικά κονδύλια του αναπτυξιακού προγράμματος θα δοθούν για την ενίσχυση του τομέα της έρευνας και της καινοτομίας.

Τόνισε δε, ότι στην προσπάθεια υποστήριξης των τομέων αυτών μπορεί να συμβάλλει η συνεργασία μεταξύ των ταμείων χρηματοδότησης, τόσο του ΥπΑΑΤ όσο και του ΕΣΠΑ και του ΕΚΤ, που έχουν κύριο στόχο την έξυπνη ανάπτυξη, δηλαδή την ανάπτυξη που στηρίζεται στη γνώση, την έρευνα και την τεχνολογία. Τέλος, ανέφερε ότι θα υποστηριχθούν οι κτιριακές υποδομές, ο εξοπλισμός και το ανθρώπινο δυναμικό.

Κάλεσε, επίσης, την ηγεσία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ να προχωρήσει σε συμπράξεις με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως και με ερευνητικά και επιστημονικά Ινστιτούτα, προκειμένου να ενσωματώσουν την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία στην εφαρμοσμένη γεωργία προς όφελος των παραγωγικών φορέων.

Σε αυτό το σημείο ο Υπουργός επεσήμανε πως πρέπει να ενισχυθούν μέσω της ερευνητικής δραστηριότητας των Ινστιτούτων και άλλοι παραγωγικοί κλάδοι, όπως η αλιεία, οι ιχθυοκαλλιέργειες, η μελισσοκομία, αλλά και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων στη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία από τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές κ.ά.

Πρόσθεσε δε ότι «η έρευνα στον τομέα της γεωργίας, αφορά και στη συλλογή, επεξεργασία και αρχειοθέτηση πληροφοριών που οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα χρήσιμο στην παραγωγική διαδικασία, για παράδειγμα πιστοποίηση και καταγραφή των τυριών, μελέτη βοσκοτόπων κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το παραγόμενο αποτέλεσμα πρέπει να οδηγεί στην αειφορία και τη βιωσιμότητα της γεωργίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και γι’ αυτό στα διαχειριστικά σχέδια πρέπει να προβλέπονται κανόνες αειφορίας για τη διαχείριση βοσκοτόπων και την παραγωγή ζωοτροφών».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Υπουργός, στη στήριξη του Οργανισμού με προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού, αφού μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα προσληφθούν 100 ερευνητές και θα απασχοληθούν 150 μεταδιδακτορικοί επιστήμονες.

«Είμαστε το μοναδικό Υπουργείο που μέσα στη δύσκολη αυτή συγκυρία προχωρούμε σε προσλήψεις και αυτό το κάνουμε γιατί δεν θέλουμε να χάσουμε το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε στη χώρα μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαυτάρης.

Τέλος ανέφερε ότι, θα ήταν σημαντικό να καθιερωθούν 3 νέοι θεσμοί, του «επισκέπτη ερευνητή», του «συνεργαζόμενου ερευνητή» και του «συμβεβλημένου ερευνητή», ώστε να μπορούν σημαντικοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα Ελληνικής καταγωγής, αλλά και καθηγητές και ερευνητές ελληνικών Ιδρυμάτων και Φορέων, καθώς και επιστήμονες από τη Βιομηχανία, να δίνουν διαλέξεις και να προσφέρουν τεχνογνωσία, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να ανήκουν αποκλειστικά στους ερευνητικούς φορείς του ΕΛΓΟ.

Ο κ.Τσαυτάρης ζήτησε επίσης, να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία και οι θεσμοί που βοηθούν προς τους παραπάνω στόχους, όπως είναι η Αριστεία, οι Υποτροφίες, οι Μεταδιδακτορικοί Επιστήμονες, οι Θερμοκοιτίδες, οι Τεχνοβλαστοί και κυρίως το νέο εργαλείο των Συμπράξεων Καινοτομίας (clusters) στον αγροτικό τομέα. Τόνισε μάλιστα πως ήταν λάθος που στα προηγούμενα χρόνια τίποτα από όλα αυτά δεν υποστηρίχθηκε από την Πολιτεία στον τομέα ή τα Ινστιτούτα του ΥπΑΑΤ.

Τέλος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κάλεσε τα μέλη του Δ.Σ και του Επιστημονικού Συμβουλίου του Οργανισμού να συνεργαστούν ώστε να δοθούν λύσεις, που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στην παραγωγική διαδικασία της χώρας.

newsbeast.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *