Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013
Η τουρκική πλευρά θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να αρχίσουν οι συνομιλίες στις 4 Νοεμβρίου, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή σήμερα το πρωί…
στα κατεχόμενα, ο σύμβουλος….
του Τ/κ ηγέτη, Οσμάν Ερτούγ.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ερτούγ είπε ότι «η απέναντι πλευρά συμπεριφέρεται στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος σαν να είναι οι διαπραγματεύσεις δικές της. Εάν οι διεργασίες προετοιμασίας δεν καταλήξουν σε κοινό ανακοινωθέν, όπως προβλέπεται, τότε και πάλι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν».
Ως προς τα στοιχεία που η τ/κ πλευρά θέλει να περιλαμβάνονται στο κοινό ανακοινωθέν, ο κ. Ερτούγ ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν από εκεί που σταμάτησαν. «Και το 2010 έτσι έγινε». Επιπλέον, είπε, ο Ντερβίς Έρογλου είχε στείλει και επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ.
Επέκρινε δε την ε/κ πλευρά ότι προσπαθεί με υπερβολικά απαιτητική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένων και των δηλώσεων για τα θέματα που πρέπει να συζητηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, «να βάλει την άμαξα μπροστά από το άλογο». Τα εμπόδια για να γίνει ένα κοινό ανακοινωθέν δεν πηγάζουν από την τ/κ πλευρά.
Ερωτηθείς για τις επισκέψεις σε Άγκυρα και Αθήνα, ο Οσμάν Ερτούγ είπε ότι θεωρούν ότι αυτές μπορούν να γίνουν το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου. «Είμαστε έτοιμοι για το τέλος του μήνα».
Το μέρος των διαπραγματεύσεων, συνέχισε, είναι η Κύπρος, για να πει ότι αυτές οι επισκέψεις γίνονται για να καταλάβει ο ένας τον άλλο και να «μαλακώσει το κλίμα».
Ως προς το Μάρτιο, όπου τοποθετεί τα δημοψηφίσματα η τ/κ πλευρά, ο κ. Ερτούγ είπε ότι πρόκειται για ένα φυσικό χρονοδιάγραμμα αν λάβει κανείς υπόψη τις εκλογές στην Τουρκία και το ψευδοκράτος. Και η διεθνής κοινότητα έχει κουραστεί πλέον με το Κυπριακό, συμπλήρωσε, λέγοντας πως αυτό λέχθηκε και στο επίπεδο του ΓΓ του ΟΗΕ.
«Ο στόχος για δημοψηφίσματα το Μάρτιο είναι ρεαλιστικός. Για να τον πραγματοποιήσουμε αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση». Υποστήριξε δε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τις δηλώσεις που συνεχίζει να κάνει για τα Βαρώσια, τη μια ταυτότητα και τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας προσπαθεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις. «Η εκλογή του δημιούργησε στη διεθνή κοινότητα μεγάλες προσδοκίες, ο Αναστασιάδης συνεχίζει την ίδια παλιά πολιτική».
Για να βρεθεί η λύση του Κυπριακού, ισχυρίστηκε, η ε/κ πλευρά πρέπει να απελευθερωθεί από το ιδεολογικό κόλλημα – όπως ανέφερε – του «δεν μοιράζομαι τίποτα με τους Τ/κ».
ΚΡΑΧΤΗΣ
Use Facebook to Comment on this Post