Εισαγγελέας για ΟΠΑΠ, Μελισσανίδη και βρώμικο χρήμα

Αναπάντητα ερωτηματικά για το ρόλο και το παρελθόν του «Τίγρη». Ύποπτη ρύθμιση ψήφισε η Βουλή

Κλυδωνισμούς στο ήδη παλλόμενο πολιτικό σκηνικό προκαλεί νέο δημοσίευμα των Financial Times για τη ….

διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ εγείροντας ερωτηματικά τόσο για τη διαφάνεια όσο και για ποιόν των μετόχων που αγόρασαν την πλέον προσοδοφόρα κρατική επιχείρηση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται πηγές προσκείμενες στον αντιεισαγγελέα Ιωάννη Σέβη, ο οποίος ερευνά την υπόθεση, η Βουλή ανέστειλε την εφαρμογή νόμου που προέβλεπε νομικό έλεγχο σε βάθος χρόνου για τα φυσικά νομικά πρόσωπα που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την εξαγορά κρατικών επιχειρήσεων.

Η εμπλοκή ηχηρών ονομάτων του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό σκηνικό. Με δεδομένη τη στενή φιλία που συνδέει τον Δημήτρη Μελισσανίδη και τον πρωθυπουργό, η επαναφορά του εν λόγω ζητήματος στο προσκήνιο θα έπλητε καίρια την αξιοπιστία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα περίοδο. Εξάλλου η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ ήταν αυτή που “έσωσε” το στόχο των εσόδων 1,3 δισ ευρώ πέρυσι, αφού συνολικά οι αποκρατικοποιήσεις καθυστερούν.

Το δημοσίευμα και η έρευνα σε αυτή τη φάση δημιουργούν σκιές πάνω από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και καθιστούν ακόμα πιο επιφυλακτικούς τους ξένους επενδυτές, ενώ δεν αποκλείεται να προκληθεί και η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Moneyval, της Ευρωπαϊκής Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος.

Σύμφωνα με τους FΤ, ο αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών, Ιωάννης Σέβης, έχει διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας προκειμένου εξακριβωθεί εάν η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ διέπεται από την αναγκαία διαφάνεια, ενώ θα εξεταστεί ταυτόχρονα αν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Οι γνωρίζοντες τις επιχειρηματικές συγκρούσεις επί του ΟΠΑΠ, τις σχέσεις Σαμαρά-Μελισσανίδη καθώς και τον τρόπο δράσεις τόσο του “τίγρη” όσο και του Σωκράτη Κόκκαλη, έχουν γνώση του υπόγειου πολέμου συμφερόντων με επίκεντρο τον ΟΠΑΠ.

Οι Financial Times αφήνουν σαφή υπονοούμενα για το παρελθόν του Δημήτρη Μελισανίδη και για την προέλευση των χρημάτων καθώς και για τον τρόπο λειτουργίας του ΟΠΑΠ και της Emma Delta.

Όπως επισημαίνουν, ενώ επικεφαλής είναι Jiri Smecj παρών σε όλες τις διαδικασίες ήταν ο Δημήτρης Μελισσανίδης και δεν παρέστη ούτε καν το νομικό τμήμα της Emma Delta κατά την υπογραφή των συμφωνιών αλλά αντ αυτών ενήργησε ο επικεφαλής νομικών υπηρεσιών της Aegean Oil, Σπύρος Φωκάς, ο οποίος εν συνεχεία ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.

Βάσει του νέου δημοσιεύματος και της συγκεκριμένης νομικής ρήτρας που ανταποκρίνεται στην Κοινοτική Νομοθεσία, οι αγοραστές του ΟΠΑΠ δεν θα πρέπει να εμπλέκονται σε τυχόν εγκληματικές δράσεις, ή σε υποθέσεις που αφορούν σε ξέπλυμα χρήματος. Κάτι όμως, που όπως γράφουν οι FT δεν τηρήθηκε.

“Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο αυτοδημιούργητος Έλληνας δισεκατομμυριούχος είναι ο ιδρυτής και ο μεγαλύτερος μέτοχος της Aegean Marine Petroleum. Σύμφωνα με αποφάσεις που δημοσιοποιήθηκαν το 2006, το όνομα του Δημήτρη Μελισσανίδη έχει κατά το παρελθόν εμπλακεί σε εγκληματικές δράσεις. Ο ίδιος τότε αθωώθηκε για όλες τις κατηγορίες, εκτός από δύο – αφορούσαν υποθέσεις της δεκαετίας του 1980 – για τις οποίες τιμωρήθηκε”, αναφέρουν οι Financial Times. Επιπλέον γίνεται εκτενής αναφορά και στην εμπλοκή του κ. Μελισσανίδη με την ΑΕΚ.

Αυτή ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που οι FT αναφέρονται στην περιλάλητη ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, καθώς σε παλαιότερο δημοσίευμά τους παρουσίασαν πληροφορίες από e-mail του επικεφαλής του ΟΠΑΠ κ. Λουρόπουλου, το οποίο αποκάλυπτε το σκληρό παρασκήνιο και τον άγριο εκβιασμό που δέχθηκε από τον Δημήτρη Μελισσανίδη, ως εκπρόσωπο του Emma Delta, που εξαγόρασε το 33% του ΟΠΑΠ. Η ηλεκτρονική αλληλογραφία του κου Λουρόπουλου είχε επιβεβαιώσει τότε τα δημοσιεύματα του Sofokleousin.gr στα οποία περιγράφονται οι εκβιαστικές πρακτικές του επιχειρηματία προς κάθε πλευρά με τελικό στόχο τον Σωκράτη Κόκκαλη.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *