Κυρίαρχος πυλώνας ενέργειας η Κρήτη

Του Σωτήρη Μεταξά
Ο φάκελος για την ενεργειακή σύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα όχι μόνο έχει ανοίξει, αλλά τα σενάρια που θέλουν τις διαδικασίες να επισπεύδονται και να αποτελούν έργο πρώτης προτεραιότητας, επιβεβαιώνονται. Οι ανάγκες πλέον δεν επικεντρώνονται μονάχα στην ενεργειακή διαχείριση, αλλά και στις … ζημιές που φέρνει το υφιστάμενο δίκτυο, κάνοντας ουσιαστικά επιτακτική την ανάγκη της διασύνδεσης με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικού, παράλληλα με την ενίσχυση των διεθνών διασυνδέσεων.
Μάλιστα, ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών (ΕΣΑΗ), ο οποίος εκπροσωπεί τις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με ισχύ περίπου 2.500 μεγαβάτ, δίνει το σύνθημα των εξελίξεων και ξεκαθαρίζει πως οι επιπτώσεις της σημερινής κατάστασης του δικτύου σε όρους οικονομικών απωλειών είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Η Κρήτη εξελίσσεται σε έναν από τους κυρίαρχους “παίκτες” του ελληνικού ενεργειακού project καθώς έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και στις εσωτερικές διασυνδέσεις αλλά και ως … σταθμός (γέφυρα) με το εξωτερικό, κυρίως δε με το Ισραήλ.
Τα οικονομικά χαρακτηριστικά
Όπως επισημαίνει στις παρατηρήσεις του ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών το ετήσιο κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), λόγω του αυξημένου κόστους ηλεκτροπαραγωγής στο μη διασυνδεδεμένο δίκτυο (νησιά και κυρίως Κρήτη και Ρόδος), ανέρχεται σε περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ενώ σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ εκτιμώνται οι απώλειες των γραμμών στην Πελοπόννησο που λειτουργούν στα 150 kV αντί για τα 400 kV.

Ειδικότερα δε για τη διασύνδεση της Κρήτης, ο ΕΣΑΗ εκτιμά ότι έργο αυτό υπηρετεί ταυτόχρονα στόχους αναπτυξιακούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς, αφού η παύση της λειτουργίας των πετρελαϊκών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στο νησί θα οδηγήσει σε μείωση κατά τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο του συνολικού αντιτίμου που καταβάλλουν οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, ως τέλη ΥΚΩ, η λειτουργία των μονάδων του διασυνδεμένου συστήματος θα γίνει αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη, άρα θα υπάρξει μείωση του κόστους παραγωγής, ενώ θα μειωθούν και οι εκπεμπόμενοι ρύποι, λόγω παύσης λειτουργίας των ρυπογόνων μονάδων μαζούτ στο νησί.
Προτεραιότητα
Οι λόγοι δεν είναι μονάχα οικονομικοί. Στο προσκήνιο επανέρχεται η δυναμική των ΑΠΕ και η ανάγκη της μέγιστης αξιοποίησης του σημαντικού δυναμικού ανανεώσιμων πηγών, το οποίο διαθέτει η Κρήτη. Έτσι ο ΕΣΑΗ θεωρεί ότι λόγω της εξαιρετικής σημαντικότητας του έργου, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα θα πρέπει να συντμηθεί σημαντικά, αξιοποιώντας τις ήδη υπάρχουσες σχετικές μελέτες και συντονίζοντας αποτελεσματικά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ιδιαίτερα κατά τη διαδικασία αδειοδότησης.

 http://prismanews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *