Σιωπηροί και χωρίς να κάνουν δηλώσεις έφυγαν οι τροπικανοί από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ δεν αναμένονται επίσημες δηλώσεις ούτε από τον…
Ο Αντώνης Σαμαράς επιχείρησε να λύσει το γόρδιο δεσμό των διαπραγματεύσεων με την τρόικα οι οποίες έχουν κολλήσει τόσο στο θέμα κινητικότητας-απολύσεων στο Δημόσιο όσο και στο δημοσιονομικό κενό, το οποίο στο ΥΠΟΙΚ επιμένουν να… κρύβουν κάτω από το χαλί. Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των δανειστών αναμένεται να βάλει τις βάσεις για μια συμφωνία επί της αρχής ώχτε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση επί των διαδικαστικών θεμάτων, αφήνοντας ανοιχτά τα ουσιώδη προς διαπραγματεύσει στο Eurogroup.
Καλά πληροφορημένες πηγές που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους αποκάλυψαν στο Sofokleousin.gr πως η στρατηγική των καθυστερήσων που ακολουθεί το οικονομικό επιτελείο έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό κυρίως του Πολ Τόμσεν, ενώ ο επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ ζήτησε να έχει άμεση ενημέρωση για τις εξελίξεις και να συμμετέχει και ο ίδιος στη διαμόρφωση της στάσης απέναντι στην ελληνική πλευρά.
Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν πως το κλίμα στις διμερείς σχέσεις είναι πιο βαρύ από αυτό που περιγράφουν Έλληνες αξιωματούχοι. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στέλεχος του ΔΝΤ που δεν συμμετάσχει στην αποστολή: “τα media στην Ελλάδα δημιουργούν εικονική πραγματικότητα, Τα προβλήματα είναι ανυπέρβλητα”.
Αν τώρα σε αυτά συνυπολογισθούν και τα στοιχεία που προκύπτουν από τις δηλώσεις των Φώτη Κουβέλη και Κώστα Σκανδαλίδη για την προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και αποτυχία του προγράμματος, τότε η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ζοφερή και απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα που περιγράφει μέσω διαρροών και πρύθυμων δημοσιογράφων ο Γιάννης Στουρνάρας.
Η σύσκεψη
Στο Μαξίμου μετέβη και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ενημερώσει τον κ. Σαμαρά για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τους εκπροσώπους των δανειστών. Η διαπραγμάτευση χαρακτηρίσθηκε από πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης «δύσκολη» και αναμένεται να συνεχιστεί αύριο το πρωί.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης φαίνεται πως προτείνει τη μείωση του χρόνου διαθεσιμότητας κάτω από τους 12 μήνες ως αντιστάθμισμα στην παράταση για την κινητικότητα, που ζητεί από την τρόικα.
Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με την τρόικα -και προκειμένου το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να εξασφαλίσει την παράταση για υπαγωγή 12.500 υπαλλήλων σε κινητικότητα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου- προτάθηκε από το υπουργείο να υπάρξει ανάλογη με την καθυστέρηση μείωση του χρόνου παραμονής των υπαλλήλων στη διαθεσιμότητα.
Αυτό σημαίνει ότι προτείνεται οι 12.500 υπάλληλοι, που θα υπαχθούν σε κινητικότητα, να μην πληρωθούν με το 75% του μισθού τους το ανώτερο για 12 μήνες, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα. Μετά το πέρας του καθορισμένου χρονικού διαστήματος, οι υπάλληλοι ή θα έχουν μεταταχθεί ή θα απολυθούν.
Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κρίνουν ότι η πρόταση αυτή συνιστά ισχυρό μοχλό πίεσης προς την ελληνική δημόσια διοίκηση, ώστε να επισπεύσει τις διαδικασίες για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων.
Με τους επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθεί σήμερα στις 8 μ.μ. και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο γραφείο του στη Βουλή.