«Δε φοβάμαι στο δρόμο αλλά στο σπίτι, όταν με αφήνουν μόνη… Δεν είμαι μικρή! Ήμουν αλλά…
Συνήθως πλησιάζω γυναίκες… Αυτές, δεν σου κάνουν τίποτα. Τους άνδρες φοβάμαι… Οι γυναίκες δίνουν πιο πολλά χρήματα, τις λέω ότι πεινάω και αμέσως μου δίνουν».
Τα λόγια ανήκουν στην 7χρονη Μπόνα, ένα κοριτσάκι ρομά από το Elbasan της Αλβανίας που εντοπίστηκε από ανθρώπους της «Αρσις» να επαιτεί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.
Είναι και αυτή ένα από τα εκατοντάδες ανήλικα που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από τους ίδιους τους γονείς τους οι οποίοι τα προωθούν στην επαιτεία, στερώντας τους την παιδική τους ηλικία…
Σαν τον 9χρονο Βασίλη ο οποίος πουλάει λουλούδια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στο δρόμο προς το σπίτι, τα κρύβει γιατί δεν θέλει να τον δουν στη γειτονιά, δεν θέλει να καταλάβουν ότι πουλά λουλούδια, «είναι ντροπή» λέει.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, τις ιστορίες και τα βιώματα των παιδιών αποτύπωσαν μέλη της «Αρσις» που πραγματοποιούν κοινωνική εργασία στον δρόμο και μίλησαν για την εμπειρία τους σε ημερίδα με θέμα «Παιδική εργασία, εκμετάλλευση και εμπορία ανηλίκων στην Ελλάδα» που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας.
Για τα χαρακτηριστικά της παιδικής εργασίας στο δρόμο μίλησε η κοινωνική ερευνήτρια της οργάνωσης, Αλεξάνδρα Ματού τονίζοντας ότι υπάρχει σταθερό ωράριο, περιοχή και δραστηριότητα ενώ η ευαισθητοποίηση των περαστικών γίνεται με την εμφάνισή τους αφού είναι ξυπόλητα, βρώμικα και ελαφρά ντυμένα τον χειμώνα, κρατώντας κάποιο χαρτόνι που γράφει «πεινάω».
«Καθημερινά έχουν να αντιμετωπίσουν ανθρώπους οι οποίοι, δίνοντάς τους κάποια χρήματα, θεωρούν ότι βοηθάνε αλλά στην ουσία επιδοτούν την παιδική εργασία και επιβραβεύουν την απόφαση των γονιών τους που εξαναγκάζουν τα παιδιά τους να δουλέψουν» σχολίασε η κ.Ματού, σημειώνοντας ότι για την ομάδα της «Αρσις», δεν υπάρχουν παιδιά στο δρόμο «αλλά υπάρχει ο Γκέοργκι, η Ντενίσα, ο Αλί και πολλά άλλα παιδιά που γνωρίζουν προσωπικά» .
Για τον προϊστάμενο πάντως του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, Θεόδωρο Πνευματικό, ο μόνος τρόπος για να βοηθηθούν αυτά τα παιδιά που προέρχονται κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, είναι να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.
«Σε συνεργασία με τις αρχές από τις χώρες προέλευσής τους, όταν επιλαμβανόμαστε περιστατικών παιδικής εργασίας, κινούμε όλες τις διαδικασίες ώστε το παιδί και η οικογένειά του, να επιστρέψουν στο σπίτι τους» ανέφερε, μιλώντας στην ημερίδα, ο κ.Πνευματικός. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι τα παιδιά εξωθούνται στην επαιτεία από τους ίδιους τους γονείς τους ενώ δεν έχει διαπιστωθεί οργανωμένο κύκλωμα εμπορίας παιδιών με σκοπό την προώθηση στην επαιτεία.
Οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της «Άρσις» θα συνεχιστούν και αύριο με συλλογή τροφίμων και βρεφικού γάλακτος στην Πλατεία Αριστοτέλους και τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και διανομή έντυπου υλικού σε κεντρικά φανάρια της πόλης.
Use Facebook to Comment on this Post