Εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο διεθνώς έχει προκαλέσει η αποχώρηση του κρατικού fund του Κατάρ από το έργο της ανάπλασης του Ελληνικού. Kαι όσοι γνωρίζουν …
το παρασκήνιο της υπόθεσης απορούν πως η Ελλλάδα, ειδικά σε αυτήντην συγκυρία έχασε τέτοια ευκαιρία.
Ευκαιρία για μια επένδυση την οποία ήθελε προσωπικά ο εμίρης του Κατάρ Αλ Θάνι, σε πείσμα των Αμερικανών συμβούλων του κρατικού fund να μην επενδύσει στην Ελλάδα.
Όχι γιατί δεν μας συμπαθούσαν αλλά γιατί δεν θεωρούν το ελληνικό επενδυτικό περιβάλλον ότι είναι υγιές για να “ανθήσουν” τέτοιου είδους επενδύσεις.
Στο αντίποδα, υπήρχε αυτό που λέμε “ελληνική γοητεία”: Η Ελλάδα έχει γοητεύσει τον Αλ Θάνι. Και προσωπικά αυτός έσπρωξε την επένδυση. Με τον απλό όρο να είναι διακρατική η συμφωνία με απ’ευθείας ανάθεση, δηλαδή εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών.
Στο ΤΑΙΠΕΔ κι το υπουργείο Οικονομικών απέρριψαν την πρόταση του μεγαλύτερου κρατικού fund του πλανήτη και ήθελαν να διαγωνιστεί επί ίσοις όροις με εταιρείες που σίγουρα δεν είναι του βεληνεκούς του (η ισραηλινή Elbit, πάντως ξεχωρίζει από τους εναπομείναντες…).
Οι γνώστες του θέματος αναφέρουν ότι “Οι Γερμανοί δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να πάρει την έκταση το Κατάρ” και ίσως να έχουν δίκαιο.
Το τι θα γινόταν η παραλιακή ζώνη με τα σχέδια που είχε ο εμίρης του Κατάρ, καλύτερα να μην το σκεφτόμαστε γιατί θα μελαγχολήσουμε. Oι εναπομείναντες στο διαγωνισμό, απλά δεν έχουν την ρευστότητα που απαιτείται…