Με βασικό αίτημα την καθιέρωση της υποχρεωτικότητας της ισχύος Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας δια νόμου, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) εξήγγειλε απεργία από τις…
Όπως σημειώθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, το σωματείο των ηθοποιών διεκδικεί την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας με την Πανελλήνια Ένωση Ελεύθερου Θεάτρου (ΠΕΕΘ), όπως προέβλεπε το καθεστώς που ίσχυε έως πρότινος, δηλαδή 1.236 ευρώ το μήνα μεικτά και διάρκεια τετραμήνου. Αντ’ αυτού, τόνισαν, η τελική έγγραφη πρόταση, που τους κατατέθηκε από την ΠΕΕΘ και ενώ είχαν προηγηθεί προφορικές διαπραγματεύσεις, προτείνει συμβάσεις για τα μέλη του ΣΕΗ στα 865 ευρώ τον μήνα μεικτά και 650 ευρώ για τους πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς.
«Η πρόταση αυτή είναι ένα τελεσίγραφο που δεν επιδέχεται άλλη απάντηση. Η απεργία είναι ο μόνος τρόπος απάντησης απέναντι στη λογική, που οδηγεί τον κλάδο στην απόλυτη εξαθλίωση και απαξίωση» ανέφερε η πρόεδρος του ΣΕΗ, Ηρώ Μανέ και πρόσθεσε: «Εδώ και αρκετό καιρό, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών διαπραγματευόταν με τους θεατρικούς επιχειρηματίες την υπογραφή μιας νέας συλλογικής σύμβασης. Αυτοί, όμως, καλυπτόμενοι πίσω από τις κυβερνητικές επιλογές στον εργασιακό χώρο, ύστερα από τέσσερις μήνες και πολλές καθυστερήσεις, σήμερα υπαναχωρούν και προτείνουν όρους πιο δυσμενείς και εξευτελιστικούς ακόμα και απ’ αυτούς που ανεπίσημα είχαν προτείνει στην αρχή των διαπραγματεύσεων, περιφρονώντας έτσι τις προσπάθειές μας για εξεύρεση λύσης».
Όπως σημείωσε ο γραμματέας του ΣΕΗ, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, στο κλάδο των ηθοποιών η ανεργία αγγίζει το 90% και η εργασία (για όσους τυχαίνει να βρουν) είναι εποχιακή.
«Ένας ηθοποιός είναι αναγκασμένος με εργασία τριών κακοπληρωμένων μηνών να καλύψει τα έξοδα και τις ανάγκες του για όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Αμειβόμαστε με μισθούς πείνας ή ισχνά ποσοστά, πολύ συχνά ανασφάλιστοι, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σύνταξης, και επιδότησης ανεργίας» συμπλήρωσε η κ. Μανέ.
Οι ηθοποιοί αναφέρθηκαν στα προβλήματα, που πλήττουν τον κλάδο. Έκαναν λόγο για έλλειψη παραγωγής σειρών και τηλεταινιών στη δημόσια τηλεόραση, για κοπιώδεις προσπάθειες, προκειμένου να εξασφαλίσουν πενιχρά πνευματικά δικαιώματα από σειρές που επαναλαμβάνονται στην ιδιωτική τηλεόραση, αλλά και για αμοιβές επί νέων σειρών, που δεν καταβάλλονται εγκαίρως.
Σε ό,τι αφορά μεταγλωττίσεις και σπηκάζ, όταν γίνονται, «οι εταιρείες δίνουν ψίχουλα και χρησιμοποιούν ερασιτέχνες», ενώ, όπως κατήγγειλαν οι ηθοποιοί, τα ΔΗΠΕΘΕ, κάτω από το βάρος της οικονομικής τους ανέχειας, είτε παραμένουν κλειστά, είτε ανεβάζουν παραστάσεις με ερασιτέχνες ηθοποιούς. Στα δε κρατικά θέατρα, η κρατική επιχορήγηση μειώνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται η δραστηριότητά τους. Απώλεια σημαντικού εσόδου για τη λειτουργία των θεάτρων, αποτελεί και η κατάργηση των εισιτηρίων της Εργατικής Εστίας.
«Ο κλάδος μας είναι παραπάνω προβεβλημένος και δημιουργεί την αίσθηση ότι είναι καλοπληρωμένος, αλλά αυτό που βιώνει η ελληνική κοινωνία τελευταία, για τον δικό μας χώρο είναι καθεστώς εδώ και χρόνια» σημείωσε η πρόεδρος του ΣΕΗ.
Οι ηθοποιοί ζητούν «ΣΣΕ σεβαστή και εφαρμοστέα από τους εργοδότες, ανανέωση και επέκταση της σύμβασης στο ελεύθερο θέατρο και τα ΔΗΠΕΘΕ, επαρκή χρηματοδότηση των Κρατικών Θεάτρων, των ΔΗΠΕΘΕ και των επιχορηγούμενων θεάτρων και διατήρηση της Εργατικής Εστίας.
Σε ό,τι αφορά ζητούν καταβολή των αμοιβών από τις εταιρείες παραγωγής σε 45 μέρες από την προβολή τού επεισοδίου με συνυπευθυνότητα των καναλιών, παραγωγή ελληνικού ψυχαγωγικού προγράμματος και σειρών μυθοπλασίας από την ιδιωτική και από τη δημόσια τηλεόραση, καθιέρωση κατώτερων αμοιβών σε μεταγλωττίσεις-σπηκάζ και καταβολή από τα κανάλια τού 1,5%.
Use Facebook to Comment on this Post