Καταγγελίες της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος κάνουν λόγο για υπολειτουργία των σχολείων, αφού, οι οικονομικοί πόροι…
Όταν δεν υπάρχουν τα αναγκαία υλικά για να φτιάξεις ένα γλυκό για παράδειγμα ή δεν θα σου βγει καλό ή δεν θα το φτιάξεις καν. Αντίστοιχα, στην Παιδεία, με τόσα προβλήματα που ταλανίζουν τον τομέα αυτό στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη πόρων. Που με τη σειρά της δημιουργεί έλλειψη σε αναγκαία υλικά για την εκπαίδευση. Ως εκ τούτου το αποτέλεσμα ίδιο. Ή δεν θα υπάρξει εκπαίδευση ή θα υπάρξει αλλά όχι έτσι όπως την ξέρουμε!
Ελλείψεις όχι και τόσο ασήμαντες αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι αφήνει τα παιδιά μας να παγώνουν από το κρύο το χειμώνα ελλείψει θέρμανσης, να παίζουν σε βρώμικα σχολεία ελλείψει καθαριστριών, ενώ φέτος δεν αποκλείεται να δούμε και σχολεία υπό των κεριών το… φως, αφού, αδυνατούν να εκπληρώσουν τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους τα σχολεία. Ακόμη, σύμφωνα με την ΟΛΜΕ οι καθηγητές θα είναι φέτος 16.000 λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι με αποτέλεσμα σε πολλά σχολεία να δημιουργηθούν κενά.
Το 15,3% των δημοτικών σχολείων ή αλλιώς ένα στα 6 Δημοτικά σχολεία λειτουργούν με κυλιόμενο ωράριο (δηλαδή οι εκπαιδευτικοί εργάζονται πρωί και απόγευμα αφού δεν επαρκούν οι αίθουσες για τους μαθητές με αποτέλεσμα να κάνουν διπλοβάρδιες), το 29% των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το ίδιο και το 12,3% των νηπιαγωγείων επίσης. Ο συνολικός αριθμός αιθουσών που χρειάζονται – και δεν υπάρχουν, είναι 15.646, ήτοι, το 23% των υπαρχόντων. Σε Αθήνα και Πειραιά μάλιστα το 60% λειτουργεί έτσι, ενώ σε όλη την επικράτεια το 50%, σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ. Τώρα βέβαια αν στο πόρισμα της μελέτης προσθέταμε και τα «λουκέτα» που καθημερινά μπαίνουν στα σχολεία ή τις συγχωνεύσεις καταλαβαίνετε ότι το νούμερο των αιθουσών που θα απαιτείτο θα είχε εκτιναχθεί στα ύψη!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί και τον κίνδυνο χιλιάδων παιδιών να «παγώσουν» κατά τη διάρκεια των μαθημάτων αποτελεί η καταγγελία της προέδρου των σχολικών επιτροπών των Τρικάλων, Βάσως Κάκλα, σύμφωνα με την οποία, ο νέος νόμος που αφορά την προμήθεια πετρελαίου για τα σχολεία, θα αφήσει τις περιφέρειες χωρίς θέρμανση. Αυτό γιατί ο νόμος προβλέπει να γίνει διεθνής διαγωνισμός για τη προμήθεια πετρελαίου, ενώ μέχρι πέρυσι γινόταν από τοπικούς προμηθευτές. Εκτός τούτου, ο διαγωνισμός δεν έχει προκηρυχτεί καν ακόμα, αν και βρισκόμαστε στα τέλη Αυγούστου και Σεπτέμβρη υποτίθεται ξεκινά η σχολική χρονιά. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την κ. Κάκλα, έχουν ακόμη χρονικό περιθώριο δύο μηνών για την κατάθεση προσφορών. Ενώ κανένα πρατήριο δε μπορεί να καταθέσει τις εγγυητικές επιστολές που ο απαιτεί ο νόμος, καθώς επίσης κανένα πρατήριο δε μπορεί να δώσει τη προσφορά. Ποιο πρατήριο άλλωστε θα μπορούσε να καλύψει ολόκληρη την Περιφέρεια της χώρας προμηθεύοντας όλα τα σχολεία με πετρέλαιο;