Φύλλο και φτερό θα κάνουν οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ τα περιουσιακά στοιχεία των σωφρονιστικών υπαλλήλων στις φυλακές όλης της χώρας, προκειμένου να…
«Χρειάστηκαν περισσότερες από 4 μέρες για να λιμαριστούν και να κοπούν τα κάγκελα από το κελί στις φυλακές των Τρικάλων. Πώς δεν πήραν χαμπάρι οι σωφρονιστικοί;» αναρωτιούνται στελέχη του υπουργείου, που θέτουν ερωτήματα και για το γεγονός πως τα μέλη της ίδιας επικίνδυνης συμμορίας βρέθηκαν στο ίδιο κελί, έχοντας το χρόνο να προετοιμάσουν καλύτερα την απόδρασή τους και να φύγουν μαζί, όταν η κοινή λογική λέει πως θα έπρεπε να κρατούνται τουλάχιστον σε διαφορετικά κελιά, αν όχι σε διαφορετικές φυλακές. Επίσης από τους πρώτους που θα ελεγχθούν θα είναι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι του Κορυδαλλού αλλά και του Μαλανδρίνου.
Ουσιαστικά, όπως επισημαίνουν με νόημα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να πράξει το αυτονόητο και να ζητήσει τον έλεγχο των σωφρονιστικών, για τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων ακούγονται πολλά. «Δεν είναι η πρώτη φορά που τα περιουσιακά στοιχεία σωφρονιστικών υπαλλήλων απασχολούν τις ελεγκτικές αρχές. Ωστόσο το κακό φαίνεται να έχει παραγίνει», τονίζει στέλεχος του ΣΔΟΕ. Όπως αποκαλύπτει, ονόματα σωφρονιστικών υπαλλήλων βρίσκονταν στη λίστα των 335 ατόμων που προέκυψε μετά από ελέγχους της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης. Τα στοιχεία είχαν αποσταλεί από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Νικολούδη, στις αρμόδιες αρχές και από εκεί ξεκίνησε επιπλέον έλεγχος, που οδήγησε στο να τεθούν σε διαθεσιμότητα σωφρονιστικοί υπάλληλοι.
Ο «τιμοκατάλογος» των προϊόντων πίσω από τα κάγκελα
Μεταξύ των σωφρονιστικών υπαλλήλων αλλά και όσων γνωρίζουν το τι γίνεται στις ελληνικές φυλακές αποτελεί κοινό μυστικό ο «τιμοκατάλογος» των προϊόντων πίσω από τα κάγκελα. Το iPhone ή αντίστοιχα το smartphone, που θεωρούνται το νούμερο ένα εργαλείο για τον κρατούμενο, γιατί εκτός από τα τηλέφωνά του μπορεί να μπαίνει στο Διαδίκτυο, να μιλάει μέσω Skype, να μεταφέρει ηλεκτρονικά χρήματα από τράπεζες,ακόμα και να ενημερώνει το προφίλ στο Facebook και να κάνει chat με τους φίλους του, κοστίζει 5.000 με 6.000 ευρώ. Αντίθετα, τα μοντέλα με λιγότερες δυνατότητες κοστίζουν από 800 έως 1.500 ευρώ. Ακριβοί είναι και οι φορτιστές (200-500 ευρώ) και οι επιπλέον κάρτες sim. Η μονάδα μέτρησης για τα ναρκωτικά είναι το πλαστικό καπάκι από τα στυλό και η δόση του ενός γραμμαρίου κοστίζει 15-20 ευρώ, ενώ οι μεγάλες ποσότητες επίσης περνούν άνετα στις ελληνικές φυλακές, όπως έχουν δείξει οι κατά περιόδους αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στα κελιά.
Στα… αυτιά του υπουργείου Δικαιοσύνης έχουν φτάσει πληροφορίες για σωφρονιστικούς υπαλλήλους με πολυτελή αυτοκίνητα, μεγάλες καταθέσεις, βίλες και λοιπές ανέσεις, που δεν συνάδουν με το μισθό που λαμβάνουν.
Σε ισχύ και πάλι οι κλωβοί απενεργοποίησης κινητών
Το υπουργείο Δικαιοσύνης πάντως ανακοίνωσε εκ νέου την τοποθέτηση ειδικών κλωβών για την απενεργοποίηση της χρήσης κινητών τηλεφώνων στις ελληνικές φυλακές, προκειμένου να τα περιορίσει και να εμποδίσει τους νονούς να συνεχίζουν τις δουλειές τους στον έξω κόσμο ακόμα και μέσα από τα κάγκελα της φυλακής. Μέτρο που έχει ήδη εξαγγελθεί δύο ακόμα φορές, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε, ύστερα από τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι για πιθανές βλάβες στην υγεία τους. Ίδιοι κλωβοί βεβαίως υπάρχουν στη Βουλή, στο Πεντάγωνο, σε χώρους υψίστης εθνικής ασφαλείας και στις περισσότερες φυλακές ασφαλείας του υπόλοιπου κόσμου, χωρίς να έχει κινδυνεύσει η ζωή των σωφρονιστικών.
Τι έγινε πραγματικά στα Τρίκαλα
Πολλά ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες απέδρασαν οι 11 από τα Τρίκαλα προκαλούν οι καταθέσεις των αστυνομικών που βρέθηκαν στις φυλακές αλλά και των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Οι τέσσερις αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Τρικάλων, που βρέθηκαν στις φυλακές λίγο αφότου ειδοποιήθηκαν από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, κατέθεσαν πως βρέθηκαν μεταξύ διασταυρούμενων πυρών. Σύμφωνα με τις καταθέσεις τους, τα πυρά που δέχτηκαν οι αστυνομικοί προέρχονταν από τη σκοπιά της φυλακής που βρίσκεται στο ανατολικό μέρος της. Καταγγελία για πυρά όχι μόνο από την πλευρά 3 ενόπλων που επέβαιναν στο λευκό βαν, αλλά και από άλλη κατεύθυνση, έκανε και ο Γιώργος Τσιάμαλος, πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων της φυλακής των Τρικάλων. Οι σωφρονιστικοί μάλιστα καταγγέλλουν πως οι αστυνομικοί των ΕΚΑΜ αλλά και της ΟΠΚΕ επενέβησαν στις φυλακές 11 ώρες αφότου είχε γίνει η απόδραση! Σύμφωνα με την καταγγελία του κ. Τσιάμαλου, οι πρώτοι αστυνομικοί που έφτασαν στις φυλακές πήγαν σε άλλο μέρος από εκείνο που τους είχαν υποδείξει οι σωφρονιστικοί, ενώ στις φυλακές Τρικάλων, που τώρα το υπουργείο θέλει να μετατρέψει σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, δεν υπήρχε καν συναγερμός και η φύλακας ειδοποίησε τηλεφωνικά τους συναδέλφους της και την αστυνομία για την απόδραση.
Use Facebook to Comment on this Post