Το φάσμα των πρόωρων εκλογών προβάλει απειλητικό για κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενους καθώς η οικονομία δείχνει για μια ακόμη φορά να ξεφεύγει από τους στόχους του μνημονίου.
Είναι μια προοπτική που δεν την θέλει κανείς, ούτε τα πολιτικά κόμματα (όλα), ούτε η τρόϊκα και αγωνίζονται να την αποφύγουν…
Όμως καθώς δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι έως την κάθοδο της τρόικας στην αρχή Μαρτίου θα «γεμίσουν» με φόρους τα ταμεία και θα ολοκληρωθεί το πλάνο διαθεσιμότητας με ονοματεπώνυμα έως το τέλος του 2014, αναζητούνται εναγωνίως «άλλοθι» για να φανεί ότι σε κάποιο πεδίο έχει γίνει δουλειά.
Το κλίμα από την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι ότι η τρόικα επιστρέφει με… καλές προθέσεις. Ωστόσο έχουν καταστήσει σαφές πως για να λήξει «ήρεμα» η αξιολόγηση θα πρέπει να έχουν και αυτοί στα χέρια τους κάποιες καλές επιδόσεις. Αν όχι η κυβέρνηση θα έχει αποτύχει και επειδή νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ούτε και συζητούνται, μόνη λύση θα είναι οι εκλογές ώστε μια νέα κυβέρνηση με νωπή εντολή να αναμετρηθεί με τα προβλήματα.
Είναι, λένε οι πληροφορίες, μια αναγκαστική διέξοδος που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από το επιτελείο Σαμαρά. Για αυτό και όλη η προσπάθεια στρέφεται στις αποκρατικοποιήσεις που μπορούν να καλύψουν την τρύπα στα δημόσια έσοδα και να δώσουν παράταση ζωής στην κυβέρνηση. Οι στόχοι των αποκρατικοποιήσεων από το 2010 και μετά, κάθε χρόνο χάνονται. Ηρθε η ώρα να παιχτεί κι αυτό το χαρτί.
Έως το τέλος Μαρτίου το μνημόνιο δεν απαιτεί λεφτά αλλά δράση, προκηρύξεις, και ρυθμίσεις λένε στην κυβέρνηση σημειώνοντας ότι ο στόχος του Μαρτίου είναι 100 εκατ. ευρώ έσοδα από την πώληση κρατικής περιουσίας . Τον Ιούνιο βέβαια πρέπει να έρθει ακόμη 1 δισ. ευρώ και όλο το 2013 ποσό 2,5 δισ. ευρώ (την περίοδο 2013 – 2016 είναι συνολικά 8,2 δισ. ευρώ).
Πάντως ως κίνηση εντυπωσιασμού η κυβέρνηση φέρεται να θέλει χρήμα εδώ και τώρα και στρέφεται σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ με στόχο τίμημα τουλάχιστο 1,9 δισ. ευρώ (τόση είναι η ρωσική προσφορά). Παράλληλος στόχος είναι και ο ΟΠΑΠ καθώς μόνο από αυτές τις 3 κινήσεις εκτιμάται ότι μπορεί να έρθει «εμπροσθοβαρώς» όλος ο στόχος εσόδων του 2013 (τα 2,5 δισ. ευρώ).
Δουλειά χρειάζεται και στο νομοθετικό πεδίο. Εκκρεμεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις εταιρείες ύδρευσης και τα αεροδρόμια αλλά και η επίλυση δεκάδων ρυθμιστικών εκκρεμοτήτων. Παράλληλα θα πρέπει να βγουν στον αέρα δεκάδες διαγωνισμοί για ΔΕΚΟ, δικαιώματα και κυρίως ακίνητα στα οποία φέρεται να στρέφεται η προσοχή. Στόχος η προκήρυξη των ακινήτων που έχει ήδη το ΤΑΙΠΕΔ μαζί με το επόμενο πακέτο των 40 ακινήτων του δημοσίου.
Το κυριότερο όμως είναι ότι η τυχόν απόκλιση μπορεί να «χτυπήσει» την πόρτα των νέων μέτρων καθώς θα ενεργοποιήσει τη ρήτρα πρόσθετων περικοπών δαπανών έως 1 δισ. ευρώ ετησίως σε περίπτωση απώλειας στόχου εσόδων. Αν πετύχει το σχέδιο ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ – ΟΠΑΠ ο κίνδυνος μεταφέρεται για το 2014 λένε αρμόδια στελέχη. Αλλά θα παραμείνει υπαρκτός.