Οι εξετάσεις DNA σε κρανίο που βρέθηκε σε πάρκινγκ, επιβεβαίωσαν πως πρόκειται για τα λείψανα του βασιλιά Ριχάρδου του Γ’ , σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες…
Οι οστεολόγοι θεωρούν πως τα λείψανα παρέχουν «εξαιρετικά πειστικά στοιχεία» πως πρόκειται για το γνωστό μονάρχη, ενώ οι εξετάσεις γενετικού υλικού ταιριάζουν με δείγμα που ελήφθη από μακρινό ζώντα απόγονό του.
Κατόπιν, οι αρχαιολόγοι θα προχωρήσουν στην ψηφιακή αναδόμηση του προσώπου του Ριχάρδου του Γ’, με βάση το κρανίο του.
Το σκελετό έφερε στο φως τον περασμένο Σεπτέμβριο μια ομάδα αρχαιολόγων από το πανεπιστήμιο του Λέστερ, μετά από ανασκαφή που έγινε στο σημείο όπου ήταν το παρεκκλήσι Γκρεϊφράιαρς, όπου είχε θαφτεί ο Ριχάρδος -στον ίδιο χώρο σήμερα βρίσκεται το πάρκινγκ μιας κοινωνικής υπηρεσίας.
Ο βασιλιάς Ριχάρδος ο Γ’, γνωστός κι ως «καμπούρης» επειδή έπασχε από οξεία σκολίωση, απαθανατίστηκε από το ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ και την περίφημη κραυγή «το βασίλειό μου για ένα άλογο».
Οι αρχαιολόγοι ισχυρίστηκαν ότι ο σκελετός χρονολογείται στον 15ο αιώνα και ταιριάζει με τη «σωματική ανωμαλία» που παρατηρείται σε σκελετούς ανθρώπων που πέθαναν κατά τη διάρκεια μάχης.
Ο Ριχάρδος ο Γ’, που στέφθηκε βασιλιάς της Αγγλίας τον Ιούλιο του 1483 στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, σκοτώθηκε στις 22 Αυγούστου 1485 στη μάχη του Μπόσγουορθ, κατά τον εμφύλιο μεταξύ του Οίκου του Λάνκαστερ και του Οίκου της Υόρκης (γνωστού κι ως «Πολέμου των Ρόδων»).
Ήταν, σημειώνεται, ο τελευταίος Άγγλος βασιλιάς που πέθανε στο πεδίο της μάχης. Η σορός του μεταφέρθηκε σε ένα μοναστήρι των Φραγκισκανών στο Λονδίνο, ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου η ακριβής τοποθεσία του τάφου του παρέμεινε άγνωστη.
Τόσο ο Σαίξπηρ, όσο και οι Τυδώρ, η οικογένεια που τον νίκησε, εξασφάλισαν ότι ο Ριχάρδος ο Γ’ θα μείνει στην ιστορία ως «κακός», καθώς πολλοί ιστορικοί πιστεύουν πως ήταν υπεύθυνος για το φόνο των νεαρών ανιψιών του, του βασιλιά Εδουάρδου του Ε’ και του πρίγκιπα Ριχάρδου, που εξαφανίστηκαν, ενώ ήταν κρατούμενοι στον Πύργο του Λονδίνου.
Use Facebook to Comment on this Post