«Πρώτα θα πληρώνουν οι μέτοχοι της τράπεζας, έπειτα οι επενδυτές, άρα και …
οι ομολογιούχοι… Εάν αυτό δεν είναι αρκετό, θα χρησιμοποιούνται οι καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Στην συνέχεια, τα κεφάλαια θα προέρχονται από τα μελλοντικά εθνικά ταμεία εξυγίανσης των τραπεζών, στα οποία θα συνεισφέρουν όλες οι τράπεζες», επισημαίνει στην Süddeutsche Zeitung o επίτροπος και εξηγεί: «Μόνο όταν εξαντληθούν όλες αυτές οι πηγές και λείπουν ακόμη χρήματα θα έλθει η σειρά των φορολογουμένων μέσω του ταμείου διάσωσης ESΜ».
Εφαρμογή από το 2015
Ο Μισέλ Μπαρνιέ στις εργασίες του Ecofin
Ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ παρουσίασε την πρότασή του χθες, στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου των 27 υπουργών Οικονομικών στο Δουβλίνο και ζήτησε την έγκρισή της το συντομότερο δυνατό. Στόχος του είναι η εφαρμογή της ήδη από το 2015, αντί του 2018, που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Ο Μπαρνιέ προτίθεται να καταθέσει τον Ιούνιο τη σχετική πρόταση, η οποία θα περιλαμβάνει, όπως λέει, σαφείς κανόνες.
Ο επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά θεωρεί επιβεβλημένη την σπουδή, προκειμένου να αρθεί η αβεβαιότητα που επικρατεί στους καταθέτες και την οποία προκάλεσε η περίπτωση της εξυγίανσης των κυπριακών τραπεζών με τη συμμετοχή των καταθετών στο κόστος της διάσωσής τους.
dw.de