Στον Πύργο βρέθηκε την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ
Γιώργος Κυριακόπουλος.
Ο, εκ Πάτρας καταγόμενος, συνδικαλιστής έδωσε το παρόν στην….
κοπή της πίτας των εργαζομένων των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ Πύργου και Αμαλιάδας.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης απάντησε στα ερωτήματα που του θέσαμε γύρω από τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της Ελλάδας και το μέλλον του…
Ποια είναι η σημερινή πραγματικότητα για το ΙΚΑ;
Γνωρίζουμε όλοι ότι το ΙΚΑ είναι μια υπηρεσία που απευθύνεται στους ανθρώπους που έχουν πληγεί πιο πολύ από την οικονομική κρίση της χώρας μας. Στους ασθενείς, στους ανάπηρους, στους συνταξιούχους που όλοι τους βιώνουν καθημερινά έναν Γολγοθά στη ζωή τους γενικότερα. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες και το ζητούμενο είναι ο πολίτης στη συναλλαγή του με την υπηρεσία μας να νιώθει αλλά και να εξυπηρετείται όσο το δυνατόν καλύτερα. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι κι εμείς ως εργαζόμενοι με τις υπηρεσίες που παρέχουμε, δυστυχώς όμως η ευθύνη δεν ανήκει σε εμάς αλλά σε μια πολιτική κατάσταση που για δεκαετίες δεν έφτιαξε τα πράγματα προκείμενου ο πολίτης να εξυπηρετείται με τον καλύτερο τρόπο. Θεωρούμαι ότι κάποιες παρεμβάσεις που γίνονται, όπως είναι η «Αριάδνη», το «Ήλιος», το «Άτλας» που είναι η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βιογραφικού όλων των εργαζομένων, μπορούν να ασφαλίσουν και να θωρακίσουν το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Με αυτά η σύνταξη δεν θα βγαίνει με τα σημερινά απαράδεκτα χρονικά όρια των δώδεκα έως δεκατεσσάρων μηνών αλλά σε πολύ λιγότερο. Θεωρούμαι ότι το ΙΚΑ πρέπει να στηριχθεί από την Κυβέρνηση γιατί είναι ο μεγαλύτερος φορέας της κοινωνικής ασφάλισης της χώρας μας ο οποίος μπορεί να διασφαλίσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό, κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα και να αποδώσει μελλοντικά στις νέες γενιές συντάξεις που μέχρι σήμερα οι νέοι άνθρωποι αμφισβητούν αυτή τη δυνατότητα!
Έχει θιχτεί, με σωρεία δημοσιευμάτων, το γεγονός ότι ενώ η Κυβέρνηση θέλει να εισπράξει ποσά για την καλυτέρευση των οικονομικών του Κράτους, οι ελεγκτικοί οργανισμοί όμως, όπως και του ΙΚΑ, δεν στελεχώνονται επαρκώς με ανθρώπινο δυναμικό που θα συνέβαλλε τα μέγιστα στο σκοπό αυτό… πως το σχολιάζεται;
Είναι γεγονός ότι το μειωμένο προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στο ΙΚΑ δεν δίνει πλεονέκτημα στην καταπολέμηση μιας μεγάλης πληγής του ασφαλιστικού συστήματος που είναι η εισφοροδιαφυγή. Η Κυβέρνηση αλλά και η Διοίκηση του ΙΚΑ, δυστυχώς, δεν έχουν εντατικοποιήσει τους ελέγχους προς αυτή τη κατεύθυνση και αυτό πρέπει να γίνει, γιατί σε όποια περιοχή πηγαίνει η ελεγκτική επιτροπή του ΙΚΑ Αθήνας παρουσιάζεται ένα τεράστιο πρόβλημα εισφοροδιαφυγής. Το μεγάλο πρόστιμο που σήμερα είναι υποχρεωμένη να πληρώνει ο εργοδότης μιας μικρής επιχείρησης δεν είναι μη λύση για το ασφαλιστικό σύστημα. Γιατί μια μικρή επιχείρηση που έχει έστω έναν ανασφάλιστο εργαζόμενο θα πρέπει να πληρώσει 10,550 ευρώ, κάτι που σημαίνει πως η επιχείρηση αυτή θα κλείσει! Σε μια χώρα που περνά τέτοια κρίση το να κλείνουν οι επιχειρήσεις με ένα πρόστιμο τέτοιο δεν είναι καθόλου σωστό. Εκτιμάμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ο φόβος του ελέγχου, έλεγχοι, οι εργοδότες και οι ασφαλισμένοι να καταλάβουν ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει και οι πρώτοι να ασφαλίζουν τους δεύτερους για να μην τιμωρούνται με πρόστιμο και να διακινδυνεύουν το κλείσιμο της επιχείρησης τους.
Στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα αναφέρουν πως το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας έχει μειωθεί με αποτέλεσμα και την αύξηση των σχετικών εσόδων… η δική σας πληροφόρηση σαν συνδικαλιστής πάνω σε αυτό ποια είναι;
Τα έσοδα του ΙΚΑ αυτή τη χρονιά θα είναι κατά 8% μειωμένα σε σχέση με το 2013. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας ακόμα και το πρόβλημα των επιχειρήσεων στο να καταβάλλουν τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές το συντηρούν. Σαν υπηρεσία έχουμε καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια και έχουμε μαζέψει, για πρώτη φορά, ένα δισεκατομμύριο ευρώ από προηγούμενες οφειλές εργοδοτών που σημαίνει αύξηση 30% των εσόδων σε σχέση με το 2012. Αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία γιατί οι εργοδότες είχαν μάθει στη χώρα μας να καταβάλλουν εισφορές μόνο όταν χρειάζονταν ασφαλιστική ενημερότητα. Σήμερα αυτή η πραγματικότητα θα αλλάξει! Όμως ζούμε σε μια χώρα που σε λίγο καιρό θα έχουμε περίπου 3,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και καταλαβαίνετε ότι με τέτοια δεδομένα το πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος δεν μπορεί να λυθεί όχι σήμερα αλλά και μελλοντικά! Χρειάζεται ν` αλλάξει η πολιτική της Κυβέρνησης προκειμένου να ενισχυθεί ο εργατικός τομέας, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, όχι με πεντάμηνα που απλά ισοσκελίζουν αυτόν που έχει πτυχίο με αυτόν που διαθέτει απολυτήριο Λυκείου. Γιατί κάθε οικογένεια έδωσε ότι μπορούσε στο παιδί της για να πετύχει επαγγελματικά και στο τέλος φτάνει να πληρώνεται με 490 ευρώ σαν οποιοδήποτε άλλο εργαζόμενο σε αυτή τη χώρα! Είναι μεγάλες αδικίες αυτές που χρειάζονται αλλαγή πολιτικής με δημιουργία νέων εργασιακών τομέων, και οι επιχειρήσεις παράλληλα να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να έχουν ανασφάλιστο προσωπικό.
Η προσωπική σας εκτίμηση για το αν μελλοντικά θα μπορούμε να έχουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα ποια είναι;
Έχει προβλεφθεί από μελέτες, πολλά χρόνια πριν, ότι το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας, από το 2015 και μετά θα αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα βιωσιμότητας. Γι` αυτό έγινε και η νομοθετική παρέμβαση με το νόμο Λοβέρδου που οι συντάξεις το 2015 θα μειωθούν κατά πολύ σε σχέση με αυτές που καταβάλλονται σήμερα. Η δική μου άποψη είναι πως με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας δεν θα μπορεί να δώσει ανάλογες συντάξεις τα επόμενα χρόνια! Εκτιμώ ότι μια λύση δεν είναι μόνο η αύξηση των ορίων ηλικίας που θα συζητηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Η μόνη λύση για να ξεπεραστούν τα προβλήματα είναι ένας ασφαλιστικός χώρος που θα ενισχύσει τον υπάρχοντα αφού τα έσοδα του ΙΚΑ και φέτος αλλά και τον επόμενο χρόνο δεν θα είναι αυξημένα κατά πολύ, αντίθετα θα είναι μειωμένα γιατί οι επιχειρήσεις όπως είπα περνούν κρίση και δεν μπορούν να καταβάλλουν εισφορές.
patrisnews.com