xOrisOria News

Αδειες τέλος για τρομοκράτες

Την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου έπειτα από…

σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά μετά την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού.

Προστασία θεσμών

Το ευεργέτημα της άδειας που προβλέπεται από ευρωπαϊκούς σωφρονιστικούς κανόνες και τον Σωφρονιστικό Κώδικά μας δεν μπορεί να μετατρέπεται σε μέσο αμφισβήτησης των θεσμών της χώρας και υπονόμευσης της αντεγκληματικής πολιτικής της, τόνισε ο Χ. Αθανασίου

 Ο Χ. Αθανασίου προανήγγειλε ότι δεν θα έχουν το ευεργετικό αυτό μέτρο οι κατηγορούμενοι και οι εκτίοντες ποινές για τρομοκρατία. Ωστόσο, θα μελετηθεί το ενδεχόμενο να επεκταθεί η σχετική απαγόρευση και σε κρατούμενους του οργανωμένου εγκλήματος που αντιμετωπίζουν εξίσου σοβαρές κατηγορίες, ενώ θα εξεταστεί εναλλακτικά και η δυνατότητα αυστηροποίησης των προϋποθέσεων που ισχύουν σήμερα για την παροχή άδειας σε τέτοιες περιπτώσεις.

 Οσον αφορά τον σχεδιασμό για υλοποίηση φυλακής υψίστης ασφάλειας, μένει να αποδειχθεί και στην πράξη, καθώς το μέτρο είχε προαναγγελθεί και πέρσι με αφορμή άλλες θεαματικές αποδράσεις ή απόπειρες αποδράσεων (π.χ. η ομαδική απόδραση αλλοδαπών στα Τρίκαλα, η κινηματογραφική απόπειρα με ελικόπτερο κ.λπ.), χωρίς ωστόσο να λάβει «σάρκα και οστά», αφού υπάρχουν τα γνωστά δημοσιονομικά προβλήματα με τις συνακόλουθες μεγάλες ελλείψεις σε κατάλληλη υποδομή, σε έμψυχο υλικό, αφού εκκρεμεί ακόμα η διαδικασία για πρόσληψη 500 σωφρονιστικών υπαλλήλων κ.λπ. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν κάποιες νέες πτέρυγες λόγω έλλειψης προσωπικού.

 Με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (ν. 3772/09) ένας κρατούμενος μπορεί να ζητήσει και να πάρει άδεια, αφού εκτίσει το 1/5 της ποινής του και στην περίπτωση ισοβίτη αφού περάσουν πρώτα 8 χρόνια ποινής. Για να εγκρίνει το Συμβούλιο Φυλακών (εισαγγελέας, διευθυντής, κοινωνικός λειτουργός) την άδεια, πρέπει να μην εκκρεμεί άλλη κακουργηματική κατηγορία σε βάρος του κρατούμενου και το Συμβούλιο εκτιμά αν υπάρχει κίνδυνος φυγής και διάπραξης άλλων αδικημάτων. Για τον λόγο αυτό λαμβάνει υπόψη τον πειθαρχικό φάκελο και τη διαγωγή του κρατούμενου στη φυλακή, την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά του στο στάδιο της κράτησης κ.λπ.

 Τώρα διατυπώνονται προβληματισμοί μήπως η έγκριση της άδειας πρέπει να ελέγχεται και από άλλο όργανο. Αντίστοιχοι προβληματισμοί διατυπώνονται για το αν αρκεί ως τιμωρία (πέρα από την ποινική) η στέρηση από τον κρατούμενο του δικαιώματος να ζητήσει και να πάρει ξανά άδεια για 1-3 χρόνια, εφόσον παραβιάσει τους όρους της άδειας που πήρε.

 Σε κάθε περίπτωση «το ευεργέτημα της άδειας που προβλέπεται από ευρωπαϊκούς σωφρονιστικούς κανόνες και τον Σωφρονιστικό Κώδικά μας» -δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης- «δεν μπορεί να μετατρέπεται σε μέσο αμφισβήτησης των θεσμών της χώρας και υπονόμευσης της αντεγκληματικής πολιτικής της».

 Κύκλοι του υπουργείου υποστήριζαν ότι το μέτρο είναι αναγκαίο για την ομαλή επανένταξη των κρατουμένων και η αποτυχία στην εφαρμογή του είναι πολύ μικρή (δεν επιστρέφει περίπου το 3-4% των αδειούχων). Βέβαια το μέτρο θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα εάν εφαρμοστεί ο νόμος για το «βραχιολάκι» (και την ηλεκτρονική παρακολούθηση), που χρειάζεται για την υλοποίησή του χρόνο και χρήμα, με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού.

Ερευνα από Αρειο Πάγο και υπουργείο
 Τη διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε χθες η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτ. Κουτζαμάνη (που ήταν εισαγγελέας στη δίκη της «17 Νοέμβρη») για να διακριβωθεί εάν στοιχειοθετούνται πειθαρχικές ευθύνες της εισαγγελέως Πρωτοδικών Πειραιά, που, συμμετέχοντας στο αρμόδιο Συμβούλιο Φυλακών, συμφώνησε να δοθεί η 9ήμερη άδεια στον Χρ. Ξηρό.

Την έρευνα ανέθεσε η εισαγγελέας ΑΠ προσωπικά στο διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Πειραιά Ευ. Ζαχαρή, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου θα κινήσει αντίστοιχη διαδικασία (λόγω αρμοδιότητας) για το εάν υπάρχουν αντίστοιχες ευθύνες για τα άλλα δύο μέλη του Συμβουλίου, τη διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού Μ. Στέφη και την αρμόδια κοινωνική λειτουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Συμβούλιο, στο οποίο προήδρευσε η αναπληρώτρια εισαγγελέας κ. Παράσχη, ακολούθησε την «πεπατημένη», αφού στο παρελθόν (τους τελευταίους 16 μήνες) είχε δοθεί 6 φορές άδεια στον Χρ. Ξηρό, αφού είχε υπερβεί το προβλεπόμενο όριο της έκτισης 8 ετών ποινής (είχε εκτίσει περίπου 12 χρόνια όταν πήρε την πρώτη άδεια) και η διαγωγή του στις φυλακές ήταν πολύ καλή, χωρίς να έχει παραβιάσει κανέναν από τους όρους που είχαν τεθεί.

 Κατά τις ίδιες πληροφορίες το Συμβούλιο δέχθηκε (όπως είχαν κρίνει και προηγούμενες συνθέσεις) ότι δεν υπήρχε κίνδυνος τέλεσης νέων αδικημάτων από τον Χρ. Ξηρό και δεν συνέτρεχαν κάποιοι λόγοι που να δικαιολογούν ότι υπάρχει κίνδυνος φυγής, αφού έκανε 6 φορές καλή χρήση της άδειάς του.

 Μάλιστα λόγω της καλής διαγωγής του είχε γίνει δεκτό και αίτημά του για μεταφορά του σε άλλη πτέρυγα, την Ε’, (αντίστοιχο αίτημα έγινε δεκτό και για τον Κωστάρη) απέναντι από τον χώρο (στην πτέρυγα των πρώην γυναικείων φυλακών) όπου κρατούνται τα υπόλοιπα μέλη της «17Ν».

ethnos.gr (Αλέξανδρος Αυλωνίτης)

Use Facebook to Comment on this Post