Με τα ζητήματα της περαιτέρω ελαστικοποίησης των ρυθμίσεων για τις απολύσεις και της «μαύρης τρύπας» στον ΕΟΠΥΥ που αποτελεί το βασικό παράγοντα του δημοσιονομικού κενού, συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση οι εκπρόσωποι της τρόικας…
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ αφορά τα χρέη του ΕΟΠΥΥ.
Τα αγκάθια στη συζήτηση αφορούν την κινητικότητα του προσωπικού στο ΕΣΥ, τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, τη μείωση της δαπάνης για διαγνωστικές εξετάσεις και νοσήλια ιδιωτικών κλινικών στον ΕΟΠΥΥ και την αύξηση της χρήσης γενόσημων φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία.
Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης έχει τονίσει ότι το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ θα κλείσει με την επιβολή στις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωνιστικά κέντρα του θεσμού της εκ των υστέρων διόρθωσης. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποια ιδιωτικά θεραπευτήρια ξεπεράσουν σε δαπάνες ένα μηνιαίο πλαφόν, θα πρέπει να καλύψουν με δική τους μέριμνα το ποσό της υπέρβασης.
Μια δεύτερη πηγή του εμφανιζόμενου δημοσιονομικού κενού είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία υπολογίζεται ότι θα έχουν έλλειμμα που θα κυμαίνεται από 450 έως 600 εκατ. ευρώ πάνω από τα 2,3 δισ. που υπολογίζονταν στην αρχή του χρόνου. Αρμόδιος για το θέμα είναι ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης, ο οποίος θα πρέπει να ολοκληρώσει τον κύκλο των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις.
Η τρόικα θα ζητήσει να προχωρήσει άμεσα ο υπολογισμός των επικουρικών συντάξεων, με τη δημιουργία ατομικών λογαριασμών έως το Δεκέμβριο του 2013 και με έτοιμο προσχέδιο από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Στην πράξη, η μείωση των επικουρικών συντάξεων αντί του 2015 θα έρθει από το 2014.
Σε ό,τι αφορά στα ασφαλιστικά ταμεία και ειδικότερα στον ΟΑΕΕ, το υπουργείο Εργασίας έχει να επιλέξει μεταξύ της επιβολής εισφοράς σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες (πρόταση για 0,2%) ή της μείωσης των συντάξεων κατά 25 έως 50 ευρώ.
Επίσης, ένα έτος νωρίτερα (Ιανουάριος 2014, αντί 2015) θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού για το εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και ΤΑΥΤΕΚΩ (ΔΕΚΟ-τράπεζες).
Ο νέος υπολογισμός προβλέπει εφάπαξ έως 5.500 ευρώ ανά άτομο, αν τα ποσά υπολογίζονται μόνο με βάση τις εισφορές των εν ενεργεία υπαλλήλων.
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, η τρόικα ζητά αύξηση του ποσοστού των απολύσεων, κυρίως σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων ή συγχωνεύσεων. Οι αλλαγές στο καθεστώς των απολύσεων θα αφορά τόσο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, τράπεζες) όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν δύο προτάσεις:
Η αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από 5% στο 10% για επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 υπαλλήλους. Σήμερα ο ανώτατος αριθμός απολύσεων φθάνει έως και τα 30 άτομα. Ο αριθμός αυτός δεν αποκλείεται, έτσι, να φθάσει και τα 50 άτομα για «ειδικές περιπτώσεις».
Η ελαστικοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση έγκρισης για ομαδικές απολύσεις. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος 1387/83 που ρυθμίζει τα θέματα σχετικά με απολύσεις.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής του ΔΝΤ την Αθήνα Μπομπ Τράα έκανε αναφορά στην «απλοποίηση των διαδικασιών εισόδου και εξόδου από την αγορά εργασίας». Επιπλέον, σημειώνεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει δύο παρεμβάσεις στις αποζημιώσεις απόλυσης.
Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, στο πεδίο των συζητήσεων βρίσκεται και η εισήγηση της task force για την υιοθέτηση και στην Ελλάδα ενός μοντέλου ελαστικής εργασίας, χαμηλής αμοιβής, μηδενικής απόδοσης φόρου και ανάλογης πληρωμής εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο οι Γερμανοί εισηγούνται στην κυβέρνηση με στόχο να μειωθεί άμεσα κατά 2% έως 4% ο δείκτης της ανεργίας.
Σύμφωνα με την Task Force, προτείνεται η εφαρμογή ενός μοντέλου απασχόλησης, μεταξύ πλήρους και μερικής απασχόλησης, με αμοιβή έως 350 ευρώ, τα αποκαλούμενα και mini-jobs.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση της τρόικας με τον Γ.Στουρνάρα φαίνεται ότι υπήρξε σύγκλιση για το θέμα του ενιαίου φόρου ακινήτων που θα ισχύσει από το 2014 και δεν θα εισπράττεται πλέον από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Επίσης η τρόικα φέρεται να συναίνεσε στην είσπραξη του ειδικού φόρου ακινήτων για το 2013 μέσω της ΔΕΗ σε πέντε δόσεις, αντί των τεσσάρων που ζητούσε.
Το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού και τεχνικές λεπτομέρειες για το θέμα του φόρου ακινήτων αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχουν οι δύο πλευρές το απόγευμα.
Με πληροφορίες από: Newsroom ΔΟΛ
Use Facebook to Comment on this Post