Είναι συνήθως άνεργοι ή συνταξιούχοι που πληρώνονται 100 ευρώ κάθε φορά που συλλαμβάνονται…
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το προφίλ του «αυτοφωράκια» δεν έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά – μπορεί να είναι κάποιος «φουσκωτός», που εκτελεί και ρόλο προστασίας στο μαγαζί, κάποιος διαζευγμένος που προσπαθεί να εξασφαλίσει επιπλέον εισόδημα για να πληρώσει διατροφή ή ακόμη κι ένας συνταξιούχος, που θέλει να συμπληρώσει την πενιχρή – ενίοτε – σύνταξή του. Ακόμη και απότακτους αστυνομικούς συναντούν οι πρώην συνάδελφοί τους, κατά τη διάρκεια εφόδων, ως «υπεύθυνους καταστήματος».
Το νυχτοκάματο κυμαίνεται στα 40 με 50 ευρώ, απλώς για να κάθεσαι… περιμένοντας τη σύλληψη. Συνήθως όμως, «για να μην πηγαίνουν τσάμπα τα λεφτά του αφεντικού, κάνεις και κάτι άλλο…» όπως λένε οι γνωρίζοντες τον χώρο της νύχτας.
Το σίγουρο είναι ένα: αν γίνει έφοδος από κάποια υπηρεσία και ρωτήσουν ποιός είναι ο υπεύθυνος καταστήματος, ο «αυτοφωράκιας» είναι υποχρεωμένος να απαντήσει «εγώ». Και, βέβαια, να συλληφθεί για λογαριασμό του ιδιοκτήτη της επιχείρησης.
Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται… τυχερός, γιατί το «μπόνους» διανυκτέρευσης στα κρατητήρια είναι 100 ευρώ. «Κάτι να φας, κάτι να πιείς, κάτι να ταλαιπωρηθείς και αν δεν πάρεις αναβολή στο δικαστήριο, να λερώσεις το ποινικό σου μητρώο…» τονίζουν οι δικηγόροι που τους υπερασπίζονται στα Αυτόφωρα και συνήθως είναι έμπιστοι των επιχειρηματιών.
Γι’ αυτό και η σταδιοδρομία στον χώρο είναι σχετικά βραχύβια.
Οι φάτσες των «αυτοφωράκηδων» στα μαγαζιά της νύχτας αλλάζουν συχνά. Άλλωστε, όπως λένε και οι ίδιοι οι δικηγόροι, «πόσες καταδίκες κι αναστολές να πάρεις στα δικαστήρια;».
Αν όμως είσαι καλός, ο «κόσμος της νύχτας» ξέρει να ανταποδίδει. Κάπου τους… βολεύει – «ήταν αυτοφωράκιας στο τάδε μαγαζί ο Μπάμπης παιδιά. Ξηγημένο παλικάρι. Υπάρχει καμιά θέση στις μάρκες;»…