«Οικογενειακή υπόθεση» η εύρεση εργασίας στην Κροατία

Το 30% βρήκε δουλειά χρησιμοποιώντας κάποιο «μέσο»

Η αναζήτηση και εύρεση εργασίας με… μέσο κάποιο μέλος της οικογένειας ή φίλο, αποτελεί κοινή πρακτική στην Κροατία, σύμφωνα με…
έρευνα της κροατικής διαδικτυακής πλατφόρμας προσφοράς και αναζήτησης εργασίας www. posao.hr, υπό τον τίτλο «Νεποτισμός και εύρεση εργασίας».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στη διαδικτυακή έρευνα, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο, έλαβαν μέρος 1.443 άτομα, 65,3% των οποίων γυναίκες, και 83,1% ηλικίας από 24-44 ετών. Από το σύνολο των συμμετεχόντων, ποσοστό 88,2% δήλωσαν πως έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με φαινόμενα νεποτισμού σε διαδικασία προσλήψεων.

Ποσοστό 30% αυτών, μάλιστα, δήλωσαν πως εξασφάλισαν τη θέση εργασίας που διατηρούν αυτή την περίοδο χρησιμοποιώντας κάποιο «μέσο», ενώ το 11,4% πως με τον τρόπο αυτό προσλήφθηκαν στην προηγούμενη δουλειά τους. Παρόλα αυτά, 58,4% απάντησαν πως δεν έχουν χρησιμοποιήσει αθέμιτες πρακτικές για την εύρεση εργασίας.

Το 74,8% όσων συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι η εύρεση εργασίας είναι κατά πάσα πιθανότητα αποτέλεσμα του νεποτισμού και μόνο το 1,5% πως σχετίζεται με τις κενές θέσεις που υπάρχουν, ενώ το 23,7% πιστεύει ότι μία πρόσληψη μπορεί να είναι αποτέλεσμα εξίσου είτε αίτησης για κάλυψη καινής θέσης, είτε χρησιμοποίησης κάποιας γνωριμίας στην ίδια κατεύθυνση.

Εξάλλου, 77,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα πιστεύουν ότι ο νεποτισμός υφίσταται εξίσου, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, 19,8% θεωρούν ότι είναι πιο διαδεδομένος στον δημόσιο τομέα, ενώ μόνο 2,7% ότι το φαινόμενο συναντάται πιο συχνά στον ιδιωτικό τομέα.

Κοινή πεποίθηση είναι ακόμη ότι το φαινόμενο δεν είναι «προνόμιο» της Κροατίας, αλλά η κατάσταση είναι αντίστοιχη και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, μόνο 15,2% θεωρούν ότι η εικόνα είναι καλύτερη στις άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ το 63% πιστεύουν ότι ο νεποτισμός επικρατεί και στην ΕΕ, αν και σε μικρότερο βαθμό από την Κροατία.

Στην ηθική παράμετρο του φαινομένου, το 35,8% όσων συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι είναι λάθος η εύρεση εργασίας με την άσκηση επιρροής μέσω οικείων προσώπων, ενώ το 28,7% δεν το θεωρούν κακό, καθώς “είναι ούτως ή άλλως δύσκολο να βρει κανείς δουλειά”. Το 8,7% θεωρούν πως δεν είναι κακό, καθώς η δουλειά πιθανόν να προσφερόταν και πάλι σε κάποιον χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια.

Αν βρίσκονταν στη θέση του εργοδότη, το 79,6% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν πως θα προσλάμβαναν κάποιον που γνώριζαν, όμως μόνον αν διέθετε και τα απαιτούμενα προσόντα. Μόνο 3,1% των συμμετεχόντων θα επέλεγαν να προσλάβουν κάποιον γνωστό, χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα, ενώ 10,8% δεν θα έκαναν πρόσληψη με το κριτήριο της γνωριμίας, λόγω του ότι δεν θα ήταν δίκαιο για τους άλλους υποψηφίους για τη θέση.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 31,4% των συμμετεχόντων δεν αντιδρούν στο φαινόμενο του νεποτισμού, επειδή θεωρούν ότι αυτό ενέχει κίνδυνο για τη θέση εργασίας τους, το 22,3% δεν θα έκαναν τίποτα αν το άτομο που προσλαμβανόταν διέθετε τα απαιτούμενα προσόντα, ενώ το 13,1% δήλωσαν ότι η πολιτική λήψης αποφάσεων στην εταιρεία τους δεν τους αφορά. Μόνο το 12,1% δήλωσαν ότι θα έκαναν κάτι και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έβαζαν σε κίνδυνο τη δουλειά τους.

Ο διευθυντής της πύλης www. posao.hr Σάσα Τζούρκοβιτς σχολίασε ότι οι εργοδότες δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη πως η πρακτική πρόσληψης ατόμων χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα συνιστά οπισθοδρόμηση για τις επιχειρήσεις τους.

newsbeast.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *