Ποια είναι η απόφαση της Αρχής Δεδομένων Προσωπικού, για τη…
δημιουργία και τήρηση αρχείου με δεδομένα ασφαλιστικών διαμεσολαβητών με παράτυπη συμπεριφορά
Απορρίφθηκε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η αίτηση της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος για τη δημιουργία και τήρηση αρχείου με δεδομένα ασφαλιστικών διαμεσολαβητών με παράτυπη συμπεριφορά.
Στο σκεπτικό της απόφασης, η Αρχή τονίζει πως “η ΕΑΕΕ δεν απέδειξε με αναλυτικά οικονομικά στοιχεία ή δικαστικές αποφάσεις ή άλλα στοιχεία ότι η ζημία που παρουσίασε η ασφαλιστική αγορά οφείλεται αποκλειστικά ή σε μεγάλο βαθμό στην μη απόδοση ασφαλίστρων από τους διαμεσολαβητές, ώστε να απειλείται η εύρυθμη λειτουργία του κλάδου από τις φερόμενες ως παράτυπες συμπεριφορές που θα καταχωρούνται στο αρχείο”.
Σημειώνει μάλιστα η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα πως “οι μαύρες λίστες, κατά κανόνα, συνεπάγονται επιβλαβή αποτελέσματα για τα άτομα που περιλαμβάνονται σε αυτές και ενδέχεται να επιφέρουν δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος μιας ομάδας ανθρώπων εμποδίζοντας την πρόσβαση τους σε συγκεκριμένη υπηρεσία ή ζημιώνοντας την υπόληψή τους”.
Σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τονίζει:
“Το Ε.Ε.Α είναι περήφανο που μαζί με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και τους Συλλόγους των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών κατάφεραν να αποτρέψουν μια παράλογη εξέλιξη, με τη δημιουργία μιας “μαύρης λίστας” που θα κρατούσε τους Διαμεσολαβητές όμηρους στα χέρια των ασφαλιστικών εταιρειών.
Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ορθώς έκρινε πως ούτε τα στοιχεία που προσκόμισαν η ΕΑΕΕ και η Τειρεσίας Α.Ε., αλλά και ούτε οι επισημάνσεις της Τράπεζας της Ελλάδος αρκούν για να δικαιολογηθεί η λειτουργία του “Ασφαλιστικού Τειρεσία”.
Η απόφαση της Αρχής θεώρησε εύλογες τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν το ΕΕΑ, η ΚΕΕΕ, καθώς και οι ΠΑΟΔ, ΠΣΑΣ, ΠΣΣΑΣ και ΣΕΜΑ, όσον αφορά τον περιορισμό της ιδιωτικότητας και της πρόσβασης στην αγορά των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, των οποίων τα ονόματα θα δημοσιοποιούνταν σε αυτή τη λίστα. Στη βάση αυτής της απόφασης οι Ασφαλιστικές Εταιρίες και οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές μπορούν τώρα να οικοδομήσουν μια νέα ειλικρινή σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να προχωρήσουν σε ένα καλόπιστο διάλογο για την βελτίωση των όρων λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς, προς όφελος των καταναλωτών”.
“Η απόφαση την οποία έλαβε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα απορρίπτοντας την πρόταση περί ίδρυσης και λειτουργίας Τειρεσία για τους διαμεσολαβούντες στην ασφαλιστική αγορά, πέρα από το ότι εκφράζει απόλυτα τις θέσεις και τις απόψεις του ΣΕΜΑ, συμβάλλει τα μέγιστα για τη διασφάλιση της διαφάνειας στις συναλλαγές, δεδομένου ότι θέτει το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η αγορά στο μέλλον”.
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), Γιώργος Καραβίας, με αφορμή την απόφαση της αρμόδιας Αρχής, τονίζοντας ότι ο ΣΕΜΑ τέθηκε από την πρώτη στιγμή κατά του μέτρου αυτού, θεωρώντας ότι αντιβαίνει στην ισχύουσα Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία.
Κατά το ΣΕΜΑ, που προσέφυγε στην Αρχή, όπως εξάλλου και δύο μέλη του χωριστά, η σύσταση και λειτουργία Τειρεσία για τους διαμεσολαβούντες στην ασφαλιστική αγορά, αντίκειται στο νόμο 2472/1997 περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Από κοινού με την Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβούντων Ελλάδος (ΕΑΔΕ), η οποία πέρα από το ΣΕΜΑ εκπροσωπεί την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβούντων (ΠΟΑΔ), τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ασφαλιστικών Συμβούλων (ΠΣΑΣ), τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Συντονιστών Ασφαλιστικών Συμβούλων (ΠΣΣΑΣ) και το Σύνδεσμο Συνεργαζόμενων με μεσίτες Lloydʼs στην Ελλάδα, είχε τονίσει ότι η σύσταση του Τειρεσία για ασφαλιστικούς διαμεσολαβούντες δεν εξυπηρετεί την ενίσχυση της πίστης και την εξυγίανση των συναλλαγών, ενώ υπογράμμιζε προς κάθε κατεύθυνση ότι η δημιουργία του φορέα θα αποτελέσει Ελληνική πρωτοτυπία, καθότι σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν υφίσταται ανάλογο αρχείο.
“Ο ΣΕΜΑ χαιρετίζει την απόφαση της αρμόδιας Αρχής και δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει την αγορά για την άμεση και ουσιαστική αντιμετώπιση παράτυπων και αδιαφανών πρακτικών στις συναλλαγές, ώστε αφενός να περιοριστούν οι επισφάλειες του κλάδου, αφετέρου να περιθωριοποιηθούν όσοι στη διαμεσολάβηση επιμένουν να κινούνται εκτός των ορίων που προβλέπει ο νόμος”, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γ. Καραβίας.
Use Facebook to Comment on this Post