Θεωρούσαν επίσης ότι είναι φάρμακο για σοβαρές παθήσεις. Στην αρχαία Ελλάδα όπως και σήμερα, το ρόδι θεωρείται το φρούτο της γονιμότητας.
Στις θεραπευτικές ιδιότητες του ροδιού αναφέρεται άλλωστε και ο Όμηρος, ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος, ο οποίος μάλιστα αναφέρει τα ρόδια της Καρχηδόνας σαν την καλύτερη ποικιλία της εποχής του.
Ακόμη και στη μακρινή Κίνα, το ρόδι καταναλώνεται από τους νιόπαντρους, την πρώτη μέρα του γάμου τους για να ευλογηθεί ο γάμος τους. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έθαβαν τους νεκρούς τους μαζί με ρόδια.
Στη Μέση Ανατολή το ρόδι ήταν “διάσημο” για τις ευεργετικές του ιδιότητες σε περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας, αιμορροΐδων, επιπεφυκίτιδας, ακόμα και φαλάκρας.
Στην αρχαία ινδική ιατρική χρησιμοποιήθηκε ως αντιπαρασιτικός παράγοντας, τονωτικό αίματος και θεραπεία ενάντια σε άφθες, διάρροια και κολπιτιδες.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι είναι ένα υψηλής διατροφικής αξίας φρούτο, που εκτός από καλοτυχία φέρνει και … καλή υγεία!
Το ρόδι είναι ένα φρούτο με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες.
Πρόσφατες μελετες αποδεικνύουν την συνεργικη δράση των συστατικών του και ένα ευρύ φάσμα ισχυρών αντιοξειδωτικών και αντικαρκινικών ιδιοτήτων (ιδίως ως προς τον καρκίνο του προστάτη).
Έχει χρησιμοποιηθεί επίσης σε καρδιαγγειακές ασθένειες, σε διαβήτη, σε οδοντικά προβλήματα, σε δυσλειτουργία στύσης, δερματικά προβλήματα από υπεριώδη ακτινοβολία.
Πιθανές άλλες χρήσεις περιλαμβάνουν πρόληψη βρεφικής εγκεφαλικής ισχαιμίας, alzheimer, αρθρίτιδα, παχυσαρκία και ανδρική στειρότητα.
O φρέσκος χυμός από ρόδι, αν καταναλώνεται σε καθημερινή βάση, μπορεί να μειώσει το άγχος, να να αποτρέψει τις καρδιοπάθειες αλλά και να αναστείλει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.
Επίσης, η συχνή κατανάλωση ροδιών και πιο συγκεκριμένα του χυμού τους, μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά την διαδικασία της γήρανσης των κυττάρων του DNA, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μπορούν να μένουν νέοι για περισσότερο καιρό.
Το ρόδι, όμως, περιέχει πολλές βιταμίνες (A,C, E), είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ καλύπτοντας περίπου το 25% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης , περιέχει κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, όπως επίσης και πολλές ευεργετικές φυτικές ίνες.
Όπως όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, έτσι και το ρόδι είναι πλούσιο σε 3 διαφορετικά αντιοξειδωτικά, το ελλαγικό οξύ, τις ανθοκυανίνες και τις τανίνες, με το χυμό του να είναι ιδιαιτέρως πλούσιος σε αυτά και να ξεπερνά σε αντιοξειδωτική δράση ακόμη και το πράσινο τσάι.
Χρησιμοποιήστε…
► Το χυμό του
Για να μειώσετε τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αγγείων, μειώνοντας έτσι και τον κίνδυνο απόφραξής τους.
Κάνει καλό στην καρδιά, μειώνοντας τα επίπεδα της κακής (LDL) χοληστερίνης στο αίμα. Ταυτόχρονα δρα βοηθητικά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Ο συνδυασμός των παραπάνω, οδηγεί σε προστασία από μακροπρόθεσμα καρδιακά προβλήματα, έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικά επεισόδια. Βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μας προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου και ιδιαιτέρως καρκίνου του προστάτη και του μαστού, ενώ διαφορετικές έρευνες έχουν δείξει αισιόδοξα αποτελέσματα και στην περίπτωση του καρκίνου των πνευμόνων.
Μπορεί να μειώσει τη δημιουργία οδοντικής πλάκας και να αποτρέψει την εμφάνιση παθήσεων στα ούλα.
Θεωρείται αντιγηραντικό και η συχνή του κατανάλωση στη διατροφή μας μπορεί να βελτιώσει την όψη της επιδερμίδας, αλλά και των μαλλιών μας, κάνοντάς μας να δείχνουμε νεότεροι.
Έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, με αποτέλεσμα να έχει θεραπευτική δράση, ενώ γενικότερα τονώνει τον οργανισμό.
► Τους σπόρους
Απευθείας ή σε σαλάτα και εκμεταλλευτείτε τις αφροδισιακές τους ιδιότητες!
► Τα φύλλα και τη φλούδα τους
Φτιάξτε ένα αφέψημα με σημαντικές αντισηπτικές και στυπτικές ιδιότητες. Βοηθούν στην καλύτερη κινητικότητα του εντέρου, αντιμετωπίζοντας σε ένα βαθμό προβλήματα δυσκοιλιότητας.
Ιδανικό σε περιπτώσεις πυώδους αμυγδαλίτιδας, καταπολεμά τις αμοιβάδες τους εντέρου, τη διάρροια, τη χρόνια δυσεντερία αλλά και τις αιμορροΐδες.
► Το απόσταγμα του
Έχει αντικαρκινική δράση. Σύμφωνα με έρευνες αναστέλλει την ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος.
…………………………………………..
Τα 100 γραμμ. ροδιού μας δίνουν περίπου 70 θερμίδες.
…………………………………………..
Πως το καθαρίζουμε εύκολα χωρίς να λερωθούμε
Ρίχνουμε το ρόδι στο μπολ με το κρύο νερό και το αφήνουμε για περίπου 10′.
Τέλος ανοίγουμε το ρόδι όπως ξεφλουδίζουμε το πορτοκάλι μέσα στο νερό απελευθερώνοντας τους σπόρους.
Σουρώνουμε το νερό και έχουμε έτοιμα τους σπόρους μας καθαρούς και χωρίς υπολείμματα σάρκας.
Πηγή: Kλεοπάτρας Ζουμπουρλή, medlabnews.gr