ΣΑΝ ΤΟΥΡΚΟΙ ΧΑΡΑΤΣΟΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΘΑ ΕΙΣΒΑΛΛΟΥΝ ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΟΣΩΝ ΧΡΩΣΤΟΥΝ
Εισβολή στα σπίτια των πολιτών για φορολογικούς ελέγχους και χωρίς την παρουσία εισαγγελέα ενέκρινε η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) με ότι αυτό συνεπάγεται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά και την ασφάλεια τωνίδιων των εφοριακών.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΟΙΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Εννοείται ότι πρόκειται για τα σπίτια των μικρομεσαίων και των μεγάλων που θα τους μπαίνουν στη μύτη!
Οι “δικοί” τους μεγάλοι θα βρίσκονται ασφαλώς στο “απυρόβλητο” των νεοσερίφηδων…
“Φοροεπιδρομή” στην κατοικία ή την επαγγελματική έδρα των φορολογουμένων για διενέργεια φορολογικών ελέγχων και αναζήτηση χρημάτων για είσπραξη φόρων ή άλλων οφειλών προς το Δημόσιο θα μπορούν να διενεργούν τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, ακόμα και χωρίς την παρουσία δικαστικού λειτουργού, κατά τα πρότυπα των υπηρεσιών των ΗΠΑ (IRS).
Το «πράσινο φως» για την «έφοδο» των ελεγκτών όχι μόνο για να ελέγξουν φορολογικά όταν έχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής, αλλά και για να ψάξουν να βρουν «ζεστό χρήμα» ή να κατασχέσουν άλλα κινητά πράγματα για την είσπραξη οφειλομένων άναψε γνωμοδότηση-σοκ που εξέδωσε με οριακή πλειοψηφία (14-10 ψήφων) η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) απαντώντας σε ερώτημα του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως αναφέρει το “Έθνος” η πλειοψηφία της Ολομέλειας ΝΣΚ, δίνοντας τη δική της ερμηνεία στο Σύνταγμα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι συνταγματικά επιτρεπτή η είσοδος φορολογικών οργάνων στην κατοικία “για φορολογικούς ελέγχους και έρευνες που αποσκοπούν ευθέως ή εμμέσως στην είσπραξη φόρων και λοιπών εσόδων” και ότι αρκεί η εισαγγελική εντολή που προβλέπει για την είσοδο ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας “χωρίς να απαιτείται και η παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας”.
Το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εφαρμόσει τον ΦΔ, έστειλε το ερώτημα στο ΝΣΚ για το αν επιτρέπεται και υπό ποιες προϋποθέσεις η είσοδος φορολογικών οργάνων στην κατοικία φορολογούμενου για ελέγχους και έρευνες (που προβλέπει ο ΚΦΔ) “εν όψει του άρθρου 9 του Συντάγματος που θεσπίζει το άσυλο της κατοικίας και δεν επιτρέπει την έρευνα σε αυτή, παρά μόνο αν υπάρχει ρητή νομοθετική πρόβλεψη και πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής”.
Το ΝΣΚ επισήμανε κατ’ αρχάς ότι ως κατοικία θεωρείται κάθε κατάλυμα που χρησιμοποιείται για διαβίωση, διαμονή ή εργασία και μπορεί να χρησιμοποιείται και για διαμονή και ως επαγγελματική έδρα.
Δηλαδή καταργείται το ασυλο της οικίας του πολίτη, και οποιαδήποτε στιγμή τη ημέρας μπορέι να δεχτεί εφοριακή “εισβολή” γιατί ας πούμε δεν πλήρωσε μια δόση κάποιου φόρου ανεξαρτήτως ποσού.
Έτσι τα φορολογικά όργανα χωρίς την εγγύηση της παρουσίας εισαγγελέα θα μπορούν να κάνουν “φύλλο και φτερό” όχι μόνο τα γραφεία, αλλά και χώρους σπιτιών, αναζητώντας π.χ. χρήματα σε ντουλάπες, στρώματα, μαξιλάρια κ.λπ., με ανοιχτό τον κίνδυνο καταχρήσεων και βέβαια υποβολής μηνύσεων και αγωγών.
Αυτό είναι το λιγότερο. Ποιος εγγυάται στον πολίτη ότι δεν θα πέσει θύμα εκβιασμών από διεφθαρμένους εφοριακούς, ή ποιος εγγυάται στον έντιμο εφοριακό ότι δεν θα πέσει απροστάτευτος στα χέρια ενός διεφθαρμένου αλλά θυμωμένου πολίτη. Τι θα γίνει στα σπίτια των Ελλήνων κατά την διάρκεια αυτών των ελέγχων το σκεφτήκανε;
Ας υποθέσουμε ότι ένας οιογενειάρχης έχει χάσει την δουλειά του και δεν μπορέι να πληρώσει. Θα μπουν στο σπίτι του “ως σερίφηδες” κάποιοι εφοριακοί και θα του το κάνουν “γης μαδιάμ” χωρίς παρουσια εισαγγελέα, σαν να είναι ο χειρότερος εγκληματίας, και περιμένουν από αυτόν τον άνθρωπο να μην του ανέβει το αίμα στο κεφάλι, και να προχωρήσει σε ενέργειες βλαπτικές για τον ίδιο και τους εφοριακούς;
Ποιος θα εξασφαλίζει στον πολίτη το ποιόν των εφοριακών που θα μπαίνουν στο σπίτι του, ότι δεν θα πέσει θύμα εκβιασμών ή ανάρμοστης συμπεριφοράς από τους κρατικούς λειτουργούς. Ακόμα και σε σπίτια ύποπτων για ποινικά αδικήματα οι έρευνες στα σπίτια τους πραγματοποιούνται παρουσία εισαγγελέως.
Και ποιος θα προστατέψει τα κοσμηματα των πολιτών από κακεντρεχείς τύπους, που μπορεί ακόμα και να το “παίζουν” εφοριακοί; Ή τα χρήματα που μαζεύαν γιατί έτσι ήθελαν στο στρώμα τους. Δικαίωμά του είναι. Πως θα αποδείξει κάποιος ότι τα μάζευε τριάντα χρόνια και δεν έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά πουθενά; Πως θα αποδείξει ότι τα κοσμήματα είναι της γιαγιάς του ή ότι τα αγόραζε σε εποχές που μπορούσε να τα αγοράσει;
Ξαφνικά το φορολογικό μας σύστημα φτιάχτηκε με τέτοιο τρόπο που να μην αναγνωρίζει την ζωή μας προ Μνημονίου, και ότι διαθέτουμε αυτόματα μας κάνει να είμαστε ύποπτοι φοροδιαφυγής, και να πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε “ελέφαντες”, με αποδεικτικά στοιχεία που έχουν χαθεί στο βάθος των δεκαετιών,γιατί τότε κανείς δεν υποχρέωνε τον Έλληνα να τα διατηρεί για το υπόλοιπο της ζωής του.
http://oimos-athina.blogspot.gr/2014/08/blog-post_14.html