Ήλθε, άκουσε κι απήλθε


Ο καθένας είπε το δικό του, στη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων. Η συνάντηση έμοιαζε με briefing του Γιώργου Παπανδρέου σε ό,τι ανησυχεί το κάθε κόμμα και όχι με οποιαδήποτε προσπάθεια χάραξης κοινής στρατηγικής. Σε ένα ήρεμο και ευχάριστο κλίμα, ο Γιώργος Παπανδρέου άκουσε έξι μονολόγους, διαρκείας 15-20 λεπτών, στους οποίους αναμασήθηκαν οι θέσεις που εκφράζονται το τελευταίο διάστημα από τις πολιτικές δυνάμεις, χωρίς τις εντάσεις που τις συνοδεύουν στην καθημερινή τους ανασκόπηση. Παρά το γεγονός ότι όλοι…
.

…εξέφρασαν τις γνωστές τους θέσεις, αποφευχθήκαν οι μεγάλες, ανοιχτές διαφωνίες, οι οποίες έπαιρναν συνεχώς παραπομπή για την τριήμερη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου.
Όπως ανέφεραν πολιτικοί κύκλοι στη «Σ», παρά το καλό κλίμα και τη θετική αντιμετώπιση της προσπάθειας για καλύτερη συνεργασία με την Ελλάδα, η συνάντηση του Άτυπου Συμβουλίου Αρχηγών με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και την ομάδα του, δεν απέφερε κάτι το ουσιαστικό, ούτε κάποια αλλαγή στο μέχρι τώρα τρόπο δράσης. Σε κάποια κόμματα δε, υπερισχύει η άποψη ότι αυτή η επίσκεψη ήρθε σε λάθος χρονικό σημείο. Πιστεύουν, δηλαδή, ότι θα ήταν πολύ καλύτερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας να επισκεπτόταν την Κύπρο σε μία περίοδο όπου το ρήγμα στο εσωτερικό μέτωπο δεν θα ήταν τόσο βαθύ και θα υπήρχε μια γενική συνεννόηση στα καίρια ζητήματα. Το χρονικό σημείο αυτό τοποθετείται μετά την τριήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 26-28 του μήνα, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει και το τοπίο στα κατεχόμενα.
Σε αυτό το στάδιο, όπως μας έχει επισημανθεί, η επίσκεψη Παπανδρέου ήταν μάλλον διαδικαστικού χαρακτήρα, καθώς είναι αφενός αβέβαιο το μέλλον της διαπραγματευτικής διαδικασίας, ενόσω παραμένει άγνωστος ο συνομιλητής και αφετέρου δεν έχει αποφασιστεί ο χειρισμός των ευρωπαϊκών ραπισμάτων. Έτσι, ο Γιώργος Παπανδρέου προσέφερε την αναμενόμενη στήριξη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς, ωστόσο, να έχει διαμορφωθεί πλήρως αυτό το οποίο υποστηρίζει.
Πολλές ήταν οι τοποθετήσεις από κυπριακής πλευράς, λίγες από ελλαδικής. Ουσιαστικά, τα δεδομένα δεν προσφέρονταν για ενδελεχή ανασκόπηση της κατάστασης και έτσι περιορίστηκαν στα γνωστά. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα πράγματα στο Κυπριακό πρέπει να προχωρήσουν στη βάση της καλλιέργειας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας, λαμβάνοντας το λόγο, ανέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι το Κυπριακό, αν και παραμένει στην ατζέντα της Άγκυρας, δεν ιεραρχείται ψηλά, γεγονός που ενδεχομένως να ερμηνεύει και την τουρκική αδιαλλαξία
****Σχόλιο : Επιθυμία του γιώργου Παπανδρεόυ είναι το γρήγορο κλείσιμο του κυπριακού ακόμη και με συνοπτικές διαδικασίες.

www.sigmalive.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *