Τρομάζουν τα ποσοστά σεξουαλικής κακοποίησης σε παιδιά

Της Ελένης Πολυχρονάκη

Δραματικά τα ποσοστά σε κρούσματα σεξουαλικής παιδικής κακοποίησης στην Κρήτη, καθώς φαίνεται πως είχε το μεγαλύτερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας του Παιδιού για την περίοδο 2010-2011…

Αυτή η ιδιαίτερα δυσάρεστη είδηση για το νησί βασίζεται στο γεγονός ότι κατά τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και πιο γνωστές υποθέσεις ενηλίκων που κακοποίησαν σεξουαλικά παιδιά διαφόρων ηλικιών.

Στο prismanews.gr μίλησε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας του παιδιού, κ. Γιώργος Νικολαΐδης, ο οποίος θα παρευρεθεί σήμερα στην αίθουσα Ανδρόγεω στις 5μ.μ. για την ενημερωτική ημερίδα του δήμου σχετικά με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση. Ο κ. Νικολαΐδης παρατηρεί βάσει των ερευνών πως αυτό που διογκώνει ουσιαστικά το φαινόμενο στην Κρήτη και γενικά στην Ελλάδα, δεν είναι το στοιχείο της κλειστής κοινωνίας που απωθεί τα θύματα να μιλήσουν για την κακοποίηση, αλλά το χάσμα κυρίως των γονιών με τα παιδιά τους. 

Συγκριμένα είπε Σε όλη την Ελλάδα βρίσκουμε υψηλά ποσοστά κακοποίησης παιδιών και παρατηρούμε ότι το ποσοστό κακοποίησης αγοριών είναι ελάχιστα υψηλότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι κλειστές κοινωνίες ναι μεν δεν ζητούν βοήθεια, αλλά το ουσιαστικό πρόβλημα που βρήκαμε είναι το χάσμα μεταξύ αυτού που βίωναν τα παιδιά και αυτού που γνώριζαν οι γονείς.

Ο κ. Νικολαίδης επεσήμανε ότι, επειδή το συγκεκριμένο φαινόμενο αποτελεί κατά ένα μέρος παράγωγο ψυχοπαθολογίας είναι αδύνατον να εξαλειφθεί, ωστόσο είναι αναγκαία η ευαισθητοποίηση τόσο σε επίπεδο, κοινωνίας όσο και σε οικογενειακό για την πρόληψη του. Ο κ. Νικολαϊδης είπε Η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν γίνεται με μονοδιάστατες δράσεις, ενημερώνοντας χωριστά γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδιά και φορείς. 

Πρέπει να γίνονται ενημερώσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την αλλαγή στάσης απ’όλους. Για παράδειγμα, τα παιδιά είναι πιο έτοιμα να ακούσουν και να ενημερωθούν και δεν γελάνε όταν τα ενημερώνουμε. Στην Ελλάδα αυτό που επηρεάζει το πρόβλημα είναι και τα κενά στην διερεύνηση των καταγγελιών, κάτι που λειτουργεί ανασταλτικά στο να μιλήσουν τα θύματα για την κακοποίηση. Έχουμε κενά στο σύστημα. Η πρόληψη πρέπει να έχει στόχο τον γενικό πληθυσμό. 
Ο κ. Νικολαϊδης ανέφερε επίσης πως τους τελευταίους δώδεκα μήνες υπάρχει ένα ποσοστό 4,5% παιδιών ηλικιών από 11-16,τα οποία κακοποιήθηκαν σεξουαλικά, όχι μόνο λεκτικά, αλλά και με σεξουαλική επαφή.

Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτική του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Καινοτόμων Δράσεων, Δημόσιας Υγείας και Ισότητας των Φύλων, κ. Δέσποινα Συγγελάκη οι ενημερώσεις με τις ημερίδες που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες σχετικά με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή καμπάνια για την ενημέρωση και πρόληψη του φαινομένου, καθώς ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.

Η Αντιδήμαρχος κ. Δέσποινα Συγγελάκη μίλησε στο prismanews.gr για τα θέματα της ημερίδας και για την ενημέρωση των γονέων σχετικά με την παιδική κακοποίηση. Η αντιδήμαρχος είπε Η θεματολογία της ημερίδας είναι προσαρμοσμένη για να ενημερώσει τους γονείς. Πέρσι κάναμε αντίστοιχη ενημέρωση απευθυνόμενοι στους εκπαιδευτικούς και στους φροντιστές. 

Φέτος αποσκοπούμε να ενημερώσουμε τους γονείς για να αναγνωρίζουν τα πιθανά συμπτώματα σεξουαλικής κακοποίησης είτε τα σωματικά είτε τα ψυχολογικά, ενώ συνέχισε τονίζοντας, Θέλουμε επίσης να ενημερώσουμε πως ο γονιός πρέπει να διαχειρίζεται την κατάσταση και να δείξουμε πως μεταβάλλεται η προσωπικότητα του ανήλικου σε περίπτωση που δεν γίνει αντιληπτή η κακοποίηση, δήλωσε η κ. Συγγελάκη.
prismanews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *