xOrisOria News

Νέα πρόταση για κούρεμα του χρέους

Μία νέα πρόταση για «κούρεμα» του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας (OSI) καταθέτει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Εκτιμά ότι το «κούρεμα» στα διακρατικά δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης είναι αναπόφευκτο προκειμένου το χρέος να καταστεί βιώσιμο και προτείνει αυτό να συνοδευτεί και από…
έκδοση τίτλων συνδεδεμένων με το ΑΕΠ που θα υπόσχονται στους δανειστές ποσοστά ανάκτησης απωλειών ή και κέρδη εφόσον η Ελλάδα πετυχαίνει υψηλότερη ανάπτυξη.

Σε ανάλυση που περιέχεται στην τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΠΕ υπογραμμίζεται πως τα ελληνικά προγράμματα μέχρι σήμερα έχουν αποτύχει επειδή βασίζονται σε δογματικές και μη ρεαλιστικές απόψεις και θεωρίες που αγνοούν το πώς πραγματικά λειτουργούν οι χρηματαγορές.

Στις αγορές
Σημειώνεται δε πως η μείωση του χρέους πρέπει να είναι άμεση ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει σύντομα στις αγορές.
Προς την κατεύθυνση αυτή προτείνουν να υλοποιηθεί άμεσα «κούρεμα» του υπάρχοντος χρέους προς τον επίσημο τομέα.

Επίσης να εκδοθούν τίτλοι ΑΕΠ, όπως έγινε και στην Αργεντινή, που θα δίνουν τη δυνατότητα στους επενδυτές να μηδενίσουν τις απώλειες ή και να γράψουν κέρδος μακροπρόθεσμα.
Ετσι, εάν, για παράδειγμα, χρέος της τάξης των 100 δισ. ευρώ «κουρευτεί» κατά 40%, οι πιστωτές θα χάσουν 40 δισ. ευρώ. Οι τίτλοι ΑΕΠ αποτελούν εγγύηση για πληρωμές.

Πηγή: ethnos.gr

Use Facebook to Comment on this Post