Αυτό οφείλεται στο ότι όσο περισσότερες ικανότητες έχει κάποιος, τόσο πιο απαιτητική θα είναι η δουλειά του και γενικότερα ο ίδιος από τον εαυτό του με συνέπεια να υποφέρει περισσότερο από την πίεση που δέχεται σε σύγκριση με όσους έχουν λιγότερα ταλέντα και ευθύνες.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν μεταξύ άλλων να βαθμολογήσουν την ευτυχία που ένιωσαν τις τελευταίες μέρες πριν συμπληρώσουν τα σχετικά ερωτηματολόγια, πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη ζωή τους, αν νιώθουν ότι η ζωή που κάνουν αξίζει τον κόπο και πόσο άγχος αισθάνονται.
Διαπιστώθηκε λοιπόν πως όσοι έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο είχαν και περισσότερο άγχος απ’ ό,τι οι απόφοιτοι της βασικής εκπαίδευσης.
Κάτι ανάλογο ισχύει όμως και για όσους κατέχουν υψηλότερες ιεραρχικά θέσεις στην εργασία τους. Για παράδειγμα διευθυντές ήταν πιο αγχωμένοι σε σχέση με όλους τους εργαζόμενους. Το στρες μάλιστα ήταν ανεξάρτητο από το εισόδημά τους και αποδίδεται στις ιδιαίτερα αυξημένες ευθύνες που εμπεριέχει η θέση τους.
Αυτό αποδεικνύεται και από το εύρημα ότι το στρες ήταν υψηλότερο στους εθελοντές που ζούσαν σε εύπορες γειτονιές έναντι όσων ζούσαν σε φτωχικές.
Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε την περίοδο Μάρτιος 2011 – Μάρτιος 2012 συμμετείχαν 165.000 εθελοντές.