Κόλαφο για τη φορολογική διοίκηση αποτελεί έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Κομισιόν, η οποία αποκαλύπτει τη γύμνια του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών. Στην έκθεση που συντάχθηκε μετά την τέταρτη κοινή αξιολόγηση ΔΝΤ και ΕΕ με αντικείμενο τις επιδόσεις διαχείρισης εσόδων και τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, αποκαλύπτονται μερικές από…
τις βασικές αιτίες εξαιτίας των οποίων το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να εισπράξει έσοδα, με πενιχρά αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
– Νευραλγικοί τομείς όπως η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης είναι υποστελεχωμένοι.
– Στη ΔΟΥ Μεγάλων Φορολογουμένων οι ελεγκτές που προσελήφθησαν μόλις το Δεκέμβριο δεν έχουν ακόμα γραφεία ή φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να κάνουν ελέγχους.
– Ενας στους δύο ελεγκτές είναι πάνω από 50 ετών και ένας στους τέσσερις έχει «πατήσει» τα 55.
– Οι νεοεισερχόμενοι ελεγκτές αμείβονται με 700 ευρώ, όταν στις χώρες του ΟΟΣΑ ο κατώτατος μισθός ενός ελεγκτή ανέρχεται σε περίπου 134% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ (στην Ελλάδα είναι κάτω από 50% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ).
– Οι 80 ελεγκτές που «εκπαιδεύτηκαν» από γάλλους συναδέλφους τους στο πλαίσιο παροχής τεχνικής βοήθειας δεν έχουν ακόμα πιάσει δουλειά γιατί εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής …υπουργικής απόφασης.
Στην την έκθεση αποτυπώνονται και οι κλασικές κίτρινες κάρτες για τις επιδόσεις έναντι των στόχων διενέργειας ελέγχων και είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Παρατίθενται παράλληλα χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως αυτό της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης (ΕΜΕΙΣ), από τα οποία ανάγλυφα προκύπτει γιατί δεν οδηγούνται στο ταμείο του Δημοσίου μεγάλα ποσά από τη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 55 δις ευρώ.
Η ΕΜΕΙΣ ολοκλήρωσε το 2012, 765 υποθέσεις μεγάλων οφειλετών στις οποίες αντιστοιχεί συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος 16,4 δις ευρώ από τις οποίες όμως εισπράχθηκαν τελικά μόνο 80,53 εκατ. ευρώ (0,5%). Η χαμηλή εισπραξιμότητα οφείλεται στο ότι οι περισσότερες οφειλές είναι ανεπίδεκτες είσπραξης ( πτωχεύσεις, εκκαθαρίσεις, ΔΕΚΟ και πολύ μεγάλες οφειλές που αντιστοιχούν στην επιβολή μη ρεαλιστικών προστίμων και ποινών για παραβάσεις του ΚΒΣ). Με απλά λόγια, οι υπηρεσίες κυνηγάνε φαντάσματα.
Στην έκθεση διατυπώνονται προτάσεις αντιμετώπισης της «κακοδαιμονίας» του ελεγκτικού μηχανισμού και της φορολογικής διοίκησης , μεταξύ των οποίων:
1. Δώστε περισσότερες αρμοδιότητες στο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Αν δεν γίνει αυτό «ο διαφαινόμενος κίνδυνος είναι ότι η φορολογική διοίκηση θα συνεχίσει να ακολουθεί μια πορεία βραδύτατων μεταρρυθμίσεων χωρίς να δίνεται τέλος ούτε στις πολιτικές επεμβάσεις ούτε στη διαφθορά».
2. Κάντε προσλήψεις ελεγκτών από τον ιδιωτικό τομέα. Προχωρήστε σε εξωτερικές προσλήψεις 200 νέων ελεγκτών έως το τέλος Μαρτίου. Συνολικά την περίοδο 2013-2014 θα χρειαστούν επιπλέον 500 εξωτερικά προσλαμβανόμενοι ελεγκτές ετησίως.
3. Βάλτε ποινές στο κράτος για μη απόδοση ΦΠΑ. Οι σωρευμένες υποθέσεις επιστροφής του ΦΠΑ στις 31 Δεκεμβρίου 2012 αφορούσαν ποσό ύψους €1,74 δισεκατομμυρίων . Η κατάσταση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην διοικητική πρακτική να ελέγχονται όλες οι αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ καθώς και στο γεγονός ότι ο σχετικός προϋπολογισμός που έχει στη διάθεσή της η κάθε Δ.Ο.Υ. δεν επαρκεί για την έγκαιρη καταβολή όλων των επιστροφών. Για τις περισσότερες εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής (7.523) η έγκριση επιστροφής (ΑΦΕΚ) δεν έχει εκδοθεί. Για τις αιτήσεις αυτές εκκρεμεί έλεγχος. Οι αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ παραγράφονται μετά από 3,5 χρόνια. Μετά την παρέλευση του χρονικού αυτού διαστήματος, είτε απαιτείται πλήρης φορολογικός έλεγχος του φορολογούμενου είτε ο φορολογούμενος πρέπει να προσφύγει στα δικαστήρια για να πληρωθεί. Αντί όμως να «τιμωρείται» ο φορολογούμενος θα έπρεπε να τιμωρείται το δημόσιο, το οποίο είναι αυτό το οποίο δεν επέστρεψε εγκαίρως τον οφειλόμενο ΦΠΑ.
4. ΣΔΟΕ και ΓΓΠΣ να ενταχθούν στη δομή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
5. Ληξιπρόθεσμα: Επικεντρωθείτε στις μεγαλύτερες σε ύψος εισπράξιμες οφειλές. Οι 1.500 μεγαλύτερες εισπράξιμες οφειλές αντιστοιχούν σε ένα επιμέρους σύνολο οφειλετών ,έκαστος των οποίων οφείλει τουλάχιστον 600.000 ευρώ με συνολικό ύψος ανεξόφλητου χρέους περίπου 5,5 δις ευρώ. Οι υποθέσεις αυτές να μεταφερθούν άμεσα στην ΕΜΕΙΣ. Παράλληλα διαγράψτε τα μη εισπράξιμα χρέη.
6. Αναθεωρήστε τους κανόνες παραπομπής στον Εισαγγελέα. Να ασκείται ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή ανεξαρτήτως αν ο φορολογούμενος καταβάλλει το φόρο που βεβαιώνεται. Χρειάζεται ευρύτερη βάση ποινικών διώξεων. Σήμερα σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν σαφείς ενδείξεις φοροδιαφυγής, εάν ο φορολογούμενος καταβάλλει το βεβαιωθέν ποσό δεν διώκεται.
7. Απολύστε επίορκους. Η διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων παρέλαβε πρόσφατα στοιχεία 130 υπαλλήλων οι οποίοι περιλαμβάνονται σε κατάλογο προσώπων τα οποία φαίνεται να έχουν εμβάσει ποσά σε ξένη τράπεζα. Οι έλεγχοι των δηλώσεων πόθεν έσχες έχει προγραμματιστεί να αρχίσουν πολύ σύντομα. «Για να είναι οι ανωτέρω έλεγχοι αποτελεσματικοί, απαιτείται η συνακόλουθη επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων οι οποίες θα φτάνουν έως και την ποινή της απόλυσης».
Πηγή: tanea.gr