Η καλλιέργεια ενός λεμονόδεντρου από σπόρο είναι ένα απλό και εύκολο project που μπορεί ο καθένας να κάνει στο σπίτι του.
Για αρχή θα πρέπει να βρούμε σπόρο. Μπορούμε είτε να παραγγείλουμε είτε απλά να αγοράσουμε ένα φρέσκο λεμόνι. Στη δεύτερη περίπτωση, παίρνουμε το λεμόνι και το κόβουμε προσεχτικά στη μέση και αφαιρούμε τα σπόρια. Έπειτα πλένουμε όσο ποιο σχολαστικά γίνεται τους σπόρου σε μια βρύση.
Μετά, παίρνουμε τους πλυμένους σπόρους και τους βάζουμε σε ένα ποτήρι με νερό. Περιμένουμε λίγη ώρα και πετάμε όσους επιπλέουν στο νερό μιας και δε πρόκειται να φυτρώσουν. Στη συνέχεια παίρνουμε μια μικρή πετσέτα, τη διπλώνουμε μερικές φορές, βάζουμε τους σπόρους στη μέση της πετσέτας, την οποία τη βάζουμε μέσα σε μία σακούλα (κλείστε την καλά) και μετά βάζουμε τη σακούλα στο ψυγείο! Τη διαδικασία του ψυγείου μπορούμε να την αποφύγουμε μόνο αν οι σπόροι μας είναι αγορασμένοι, σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να μη φυτρώσουν!
Αφού περάσουν 2-3 εβδομάδες, βγάζουμε τους σπόρους και τους βάζουμε σε μία βρεγμένη πετσέτα για 3-4 ώρες. Αφού περάσει αυτή η περίοδος, οι σπόροι μας είναι έτοιμοι για φύτεμα!
Καλό είναι να αποφύγετε να τους φυτέψετε κατευθείαν στο χώμα, αλλά να προτιμήσετε να βάλετε το καθένα σε μικρά, ξεχωριστά γλαστράκια. Αν είναι χειμώνας και έχει κρύο, κρατήστε τα γλαστράκια σε εσωτερικό χώρο, σε ζεστό μέρος αλλιώς αφήστε τα έξω άφοβα.
Λογικά μετά από 4-6 εβδομάδες τα φυτά θα ξεμυτίσουν από το χώμα, συγχαρητήρια! Κρατήστε τα στη γλάστρα και μετά από μερικούς μήνες μεταφυτέψτε τα φυτά είτε στο χώμα είτε σε μεγαλύτερη γλάστρα!
Αν και οι λεμονιές είναι σκληροτράχηλες και αντέχουν το κρύο, καλό είναι το πρώτο χειμώνα να της κρατήσετε μέσα στο σπίτι, αν φυσικά υπάρχει η δυνατότητα.
Το κακό με τις λεμονιές από σπόρο είναι ότι τις περισσότερες φορές δε βγάζουν λεμόνια, αν είστε όμως τυχερός θα φάτε το πρώτο σας λεμόνι μετά από 4-5 χρόνια!
Χρήσιμα Links