Το ΔΝΤ καίει την κυβέρνηση

Ζητά μείωση φόρων. Θέλει απολύσεις στο Δημόσιο. Ζητά άμεσο και γενναίο κούρεμα του χρέους


Έκθεση του ΔΝΤ που ανάβει φωτιές στην ελληνική κυβέρνηση και τις Βρυξέλλες παρουσίασε αργά χθες το βράδυ ο Πολ Τόμσεν…
στα πλαίσια της αξιολόγησης της πορείας του προγράμματος που εφαρμόζεται για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Το ΔΝΤ πήρε αποστάσεις από την ελληνική κυβέρνηση επικρίνοντάς την και δημοσιοποιώντας προβλέψεις για συνέχιση της ύφεσης για έβδομο χρόνο το 2014. 
Παράλληλα επανέφερε μετ επιτάσεως το θέμα μείωσης του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους. Στην έκθεση αναφέρεται ότι δεν συναινεί σε μείωση του ΦΠΑ και γενικότερα των φόρων σε αυτή τη φάση, ενώ αναφέρεται στην ανάγκη για άρση της μονιμόητας και απολύσεις στο Δημόσιο.

Το μείγμα των κειμένων και η ρητορική που χρησιμοποιήθηκε από τον Πολ Τόμσεν αποκαλύπτουν το νέο πρόσωπο που επιχειρεί να παρουσιάσει το ΔΝΤ, χωρίς όμως να θέλει να καταγραφεί αυτό σε αλλαγή θέσεων.

Στην πραγματικότητα όμως το Ταμείο επαναφέρει το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, ζητώντας πλέον την επίσπευση των αποφάσεων από τις Βρυξέλλες ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα. Αν και δεν θέτει κόκκινες γραμμές, από τις διατυπώσεις του Πολ Τόμσεν προκύπτει ότι οι πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση θα ενταθούν.

Σε αυτή τη φάση η ελληνική κυβέρνηση, δια στόματος του Γιάννη Στουρνάρα, φαίνεται να συμπορεύεται με το ΔΝΤ και να ορθώνει ανάστημα στα ευρωπαϊκά φόρα ζητώντας αναδιάρθρωση του χρέους. 

Όπως επισημαίνουν όμως αξιωματούχοι του ΔΝΤ η ελληνική πλευρά είχε δηλώσει ότι θα ήταν ικανοποιημένη και με τη λογιστική τατκτοποίηση, κάτι που απλώς θα έσβηνε τα 50 δισ. της στήριξης των τραπεζών από το Δημόσιο χρέος.

Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα ικανοποιούσε το ΔΝΤ, το οποίο ζητά αναδιάρθρωση του χρέους στη βάση της συμφωνίας για μείωσή του. Σε αυτό το πλαίσιο το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθεί αλλαγή του status του προτιμητέου δανειστή και κούρεμα των δικών του δανείων, ενώ προωθεί το OSI…

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας όπου βλέπει ύφεση 4,9% το τρέχον έτος, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 4,2% και συνέχιση της συρρίκνωσης το 2014 με ρυθμό 1,4%. Ετσι επιμηκύνονται σε επτά τα χρόνια ύφεσης για την Ελλάδα και η συνολική συρρίκνωση του ΑΕΠ προσεγγίζει το 30%(!).

Ετσι το ΔΝΤ συντάσσεται με τον ΟΟΣΑ, αμφισβητώντας τις εκθέσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και του ιδίου του πρωθυπουργού για επιστροφή στην ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2013 και ολόκληρο το 2014.

Μικρο-φόροι-μέτρα

Ο Πολ Τόμσεν αποσαφίνησε ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να ζητήσει νέα μέτρα για την περίοδο 2013-14 καθώς η κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Όπως παρατηρεί όμως η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει λύση με τη φοροδιαφυγή των πλουσίων και να προωθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να αυξηθεί η κινητικότητα στην οικονομία.

Παράλληλα ξεκαθάρισε τη διαφωνία του ΔΝΤ -και της τρόικα- στην προοπτική μείωσης φόρων σε αυτή τη φάση, καθώς όπως υποστηρίζει είναι άκαιρο και θα στερήσει δημόσια έσοδα χωρίς να επιτυγχάνεται αντίστοιχο αναπτυξιακό αποτέλεσμα.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του Ταμείου στην τρόικα, κ. Π. Τόμσεν, δήλωσε πως για το 2013 και το 2014 δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Για την περίοδο 2015 – 2016, πρόσθεσε, το κενό είναι άνω του 4,5% του ΑΕΠ, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα χρειασθεί να λάβει κι άλλα μέτρα. Ομως, εάν είναι μικρότερο, τότε «πιστεύουμε ότι μπορεί να διορθωθεί μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο κ. Τόμσεν.

Από την άλλη πλευρά, στην έκθεσή του το ΔΝΤ αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ακόμα τα δημοσιονομικά περιθώρια για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Aφήνει ανοικτή την παράταση ισχύος της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και μετά το 2014, ενώ ζητά και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Επίσης η παρατεταμένη αδυναμία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής των πλουσίων αναγκάζουν το Ταμείο να θέσει επί τάπητος τη δημιουργία μίας ιδιωτικής αρχής εκτός Δημοσίου για τον φορολογικό μηχανισμό.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι είναι πιθανό να μην επιτευχθούν οι εισπρακτικοί στόχοι του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και επαναλαμβάνει την πρόταση για τοποθέτηση ξένων μάνατζερ στο ΤΑΙΠΕΔ.

Αίσθηση προκαλεί η παρατήρηση ότι ακόμα δεν υπάρχουν στοιχεία και σαφείς ενδείξεις επενδυτικών εισροών γεγονός που κρατά την Ελλάδα όμηρο σε ένα πρόγραμμα σκληρών μεταρρυθμίσεων πάνω σε μια παρακμάζουσα κοινωνία. Ετσι η ανάπτυξη θα παραμείνει αναιμική χωρίς να μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση του βιωτικού επιπέδου.

Το ΔΝΤ δεν ξεχνά και το καυτό θέμα της άρσης της μονιμότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο επισημαίνοντας ότι αυτά είναι τα κλειδιά για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και του κόστους.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *