Σφίγγει ο δικαστικός κλοιός με την απόφαση να εγκλειστούν στις φυλακές και οι Γ. Γερμενής και Π. Ηλιόπουλος, όπως και ο Στ. Μπούκουρας, ο οποίος δήλωσε…
κομματική προέλευση από το ΠΑΣΟΚ
Ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της πολιτικής “απενεργοποίησης” της Χρυσής Αυγής έγινε με την χθεσινή απόφαση των δικαστικών αρχών να οδηγηθούν στις φυλακές τρεις ακόμη βουλευτές του νεοναζιστικού μορφώματος.
Η απόφαση που έλαβαν οι εφέτες – ειδικές ανακρίτριες κυρίες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου να προφυλακίσουν, με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα κ. Ισίδωρου Ντογιάκου, τους Γιώργο Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλο και Στάθη Μπούκουρα, αποδίδοντας τους βαριές κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, δείχνει ότι ο δικαστικός κλοιός γύρω από την Χρυσή Αυγή σφίγγει, αντί να χαλαρώσει, όπως ευελπιστούσαν στελέχη της, τα οποία είχαν αναθαρρήσει εξαιτίας της ανακοπής της δημοσκοπικής κάμψης μετά τη δολοφονία της Αμφιάλης τον Σεπτέμβριο και το δολοφονικό τρομοκρατικό χτύπημα κατά οπαδών τους στις αρχές Νοεμβρίου.
Οι τελευταίες εξελίξεις με τις νέες προφυλακίσεις βουλευτών, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες καθίσταται, πλέον, αδύνατη η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις επικείμενες ευρωεκλογές, τουλάχιστον με τη σημερινή ονομασία και τα σύμβολά της, καθώς θα αποτελούσε μοναδική παραδοξότητα να επιτραπεί από τον Άρειο Πάγο η ανακήρυξη ψηφοδελτίου με την επωνυμία μιας οργάνωσης που χαρακτηρίζεται εγκληματική και ήδη, πολύ πριν ολοκληρωθεί η εν εξελίξει δικαστική έρευνα, τα μισά από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας –εννιά από τους 18- είναι αντιμέτωποι με βαρύ κατηγορητήριο.
Υπενθυμίζεται ότι κρατούνται ήδη στις φυλακές ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, όπως και οι Χρήστος Παπάς και Γιάννης Λαγός, ενώ προσωρινά ελεύθεροι με αυστηρούς περιοριστικούς όρους έχουν αφεθεί οι Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος.
Η ισχνή, πάντως, συμμετοχή κόσμου στη συγκέντρωση που οργανώθηκε το Σάββατο, όταν απολογούνταν οι Γ. Γερμενής και Π. Ηλιόπουλος, και η πλήρης απουσία χρυσαυγιτών εην επομένη που απολογούνταν ο Στ. Μπούκουρας, ερμηνεύεται ως ενδεικτική της αποδυνάμωσης που έχει υποστεί η οργάνωση του κ. Μιχαλολιάκου, παρά τον θόρυβο τον οποίο επεχείρησαν τα στελέχη της να δημιουργήσουν με τις επιθέσεις κατά των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης και την άρνηση του εκπροσώπου Τύπου Η. Κασιδιάρη να αποδοκιμάσει τα έκτροπα, που ο ίδιος αμφισβήτησε αν και αποτυπώθηκαν από τον τηλεοπτικό φακό.
Το σκεπτικό για νέες προφυλακίσεις
Οι τρεις νέες προφυλακίσεις αποφασίστηκαν καθώς οι ανακρίτριες αλλά και ο εισαγγελέας έκριναν ότι χρυσαυγίτες βουλευτές, στους οποίους αποδόθηκαν κατηγορίες για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, είναι ύποπτοι για τέλεση νέων αδικημάτων, καθώς από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται να έχουν έντονη δραστηριότητα στις περιοχές που είχαν υπό την ευθύνη τους προς την κεντρική κατεύθυνση που αποδίδεται στην οργάνωση με επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών και άλλες έκνομες δραστηριότητες.
Όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές, στην περίπτωσή τους «μέτρησαν» τόσο οι μαρτυρίες θυμάτων επίθεσης, όσο και στοιχεία σε ηλεκτρονική μορφή που διαβιβάστηκαν πρόσφατα στην ανάκριση, από τις κατασχέσεις στα σπίτια στελεχών της Χρυσής Αυγής και ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται βίντεο με ορκωμοσίες «νεοσύλλεκτων» της ΧΑ με συγκεκριμένο τελετουργικό, σε κάποιο από τα οποία ο Γ. Γερμενής (γνωστός και ως «Καιάδας») χαιρετίζει τις εκδηλώσεις αυτές με ομιλίες υπέρ «της φυλής» και κατά «αυτών που την απειλούν».
Για τον Π. Ηλιόπουλο από την άλλη αξιολογήθηκαν στοιχεία για τη συμμετοχή του σε επιθέσεις κατά μικροπωλητών, ενώ για την κρίση των δικαστών έπαιξε ρόλο ακόμη και το γεγονός ότι το κόμμα δεν προέβη σε καταδίκη ή αποδοκιμασία φαινομένων παραβατικότητας που σχετίζονται με ρατσιστική ιδεολογία.
Μέσα και ο Μπούκουρας, αν και δήλωσε ότι… «δεν είναι σαν τους άλλους»
Με αντίστοιχο σκεπτικό προφυλακίστηκε και ο βουλευτής Κορινθίας Σ. Μπούκουρας, παρά τους υπερασπιστικούς ελιγμούς του και την προσπάθεια αποστασιοποίησης που κατέβαλε υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε μέλος, παρά μόνον οπαδός της Χρυσής Αυγής και δεν είχε γνώση των ρατσιστικών επιθέσεων που έγιναν στην περιοχή του.
Στο απολογητικό του υπόμνημα, μάλιστα, ο κ. Μπούκουρας επικαλούνταν τις μαρτυρίες που έδωσαν πολλοί συμπολίτες του από την Κορινθία, οι οποίοι ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους –κυρίως στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ- οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «κατέθεσαν για την πραγματική ποιότητα του χαρακτήρα μου, η οποία απέχει παρασάγκας από συμπεριφορές και πράξεις άλλων προσώπων για τους οποίους έχουν ασκηθεί διώξεις».
Ο προφυλακιστείς, εν τέλει, βουλευτής υποστήριξε ότι «τόσο εγώ, όσο και η οικογένεια μου, ανήκαμε πολιτικά στον χώρο του ΠΑΣΟΚ», ενώ έκανε επίκληση και του γεγονότος ότι στις δημοτικές εκλογές του 2010 ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Περιστέρι με τον υποστηριζόμενο από την Νέα Δημοκρατία νυν δήμαρχο κ. Ανδρέα Παχατουρίδη για να εκφράσει έτσι τον σεβασμό τους προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και να αποσείσει τις κατηγορίες που βαρύνουν τους χρυσαυγίτες για προπαρασκευαστικές ενέργειες ανατροπής του δημοκρατικού πολιτεύματος.
protothema.gr
Use Facebook to Comment on this Post