To ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη, πρώτη φορά το θέμα αυτό ανεβαίνει τόσο…
Φυλάμε τα ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό επιβάλει μία κοινή αντιμετώπιση, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι άλλαξε ολόκληρο το πλαίσιο της συζήτησης για το μεταναστευτικό και αυτό είναι μια ιδιαίτερη επιτυχία των χωρών που συνεργαστήκαμε πάνω σε αυτό.
Σε αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε, συνέβαλαν τόσο το δραματικά γεγονότα Λαμπεντούζα, όσο και η συνεργασία που είχαν η Ελλάδα με την Ιταλία, τη Μάλτα και την Κύπρος και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβαν από οι ηγέτες αυτών των χωρών. Επίσης, τόνισε για ακόμη μια φορά ότι το θέμα της παράνομης μετανάστευσης αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο τις χώρες του Νότου. “Εμείς φυλάμε τα ευρωπαϊκά σύνορα, τα κύματα παράνομων μεταναστών αποσταθεροποιούν τη νότια Ευρώπη αλλά αποτελούν απειλή αποσταθεροποίησης για ολόκληρη την Ευρώπη”, είπε χαρακτηριστικά. Είναι παράδοξο, επεσήμανε, το γεγονός ότι αντί να φροντίζει η Ευρώπη να σταθεροποιεί την περιφέρεια, “η περιφέρεια εξάγει αποσταθεροποίηση σε ολόκληρη την Ευρώπη”.
Στην ελληνική προεδρία και την μεθεπόμενη της Ιταλίας θα δώσουμε ιδιάιτερη ώθηση για ολοκληρωμένη πολιτική στα μεταναστευτικά και αυτό θα σπρώξει την ανάγκη για ενότητα, συνοχή και ασφάλεια στην Ευρώπη, συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι είπε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι είναι απαραίτητο η Ευρώπη να χαράξει συνολική στρατηγική με πέντε βασικά στοιχεία για τους μετανάστες:
-Αποτελεσματική ταυτοποίηση των χωρών καταγωγής των μεταναστών.
-Να μοιραστούν με δίκαιο τρόπο όσοι μετανάστες δικαιούνται άσυλο, ανάλογα με διάφορα κριτήρια
-Να προωθήσει η Ευρώπη την πολιτική επαναπατρισμού τους στις χώρες προέλευσής τους. Δεν μπορεί η Ευρώπη να προσφέρει προνομιακή μεταχείριση σε τρίτες χώρες όταν αρνούνται δεχθούν την επιστροφή τους .
“Είπα στους εταίρους μας πως η Ε.Ε. δεν μπορεί να προσφέρει βοήθεια σε τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνίες επαναπροώθησης και αρνούνται να τις εφαρμόσουν. Και όλοι ξέρουν ποιες είναι αυτές οι χώρες. Αυτό πρέπει να αλλάξει”, είπε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία είχε αυτή την άποψη.
-Πρέπει να υπογραμμιστεί ο εγκληματικός χαρακτήρας των δουλέμπορων που διακινούν αυτά τα καραβάνια των παράνομων με τέτοιο τρόπο που να καταστήσει πιο υπεύθυνες τις χώρες που τους επιτρέπει να περνούν από την επικράτειά τους.
-Παροχή πληροφοριών των χωρών για αυτούς τους δουλέμπορους.
-Να υπάρξει αλλαγή του χαρακτήρα της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων με στόχο την αποθάρυνση της παράνομης διακίνησης μεταναστών
Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε πολυσήμαντη την σημερινή ημέρα, υπογραμμίζοντας ότι το κλίμα αλλάζει. Ήδη, είπε δημιουργήθηκε μια ευρωπαϊκή ομάδα δράσης μόνο για τη Μεσόγειο, η οποία και συνεδρίαση. “Δεν έχουν ξαναγίνει τόσο γρήγορα αυτά” ανέφερε. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, η Mediterranean task force αποφάσισε την εφαρμογή ελληνοτουρκικού πρωτοκόλου επανεισδοχής, ενώ με εντολή του συμβουλίου δεσμεύτηκε σε λιγότερο από δύο μήνες να έχει τελειώσει τον επιχειρησιακό σχειδασμό για την καλύτερη επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων. Πρόσθεσε, επίσης, ότι γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στα ΝΑ σύνορα της Ευρώπης , ότι θα πρέπει να υπάρχει επιτήρηση, που καλύπτει βεβαίως την Ελλάδα και ολόκληρα τα Βαλκάνια.
“Όλα αυτά μας ενώνουν ως Ευρώπη δεν μας διχάζουν” κατέληξε αναφερόμενος στο θέμα της μετανάστευσης ο κ. Σαμαράς.
Ο Πρωθυπουργός είπε ότι στη Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκαν ακόμη θέματα όπως η ανεργία νέων, ηανεύρεση τρόπων ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τον βασικό μηχανισμό νέων θέσεων εργασίας, άλλα θέματα αναπτυξιακά για τα οποία, όπως τόνισε, “θα κληθούμε να πάρουμε αποφάσεις στην επόμενη Συνοδο και κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας”.
Για το θέμα της διαδικτυακής οικονομίας ο Πρωθυπουργός ανέφερε : “στη Σύνοδο τόνισα την ιδιαίτερη έμφαση που δίνουμε στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα αναφέρθηκα σε συγκεκριμένα παραδείγματα αναπτυξιακού χαρακτήρα. Σε επενδύσεις που γίνονται από ξένους κολοσσούς σε ελληνικές εταιρείες που πρωτοάρχισαν να εμφανίζονται”.