xOrisOria News

Χρυσή Αυγή – Για την τροπολογία περί κατάργησης της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής

Όταν η Χρυσή Αυγή κατέθεσε σχέδιο νόμου για την κατάργηση της χρηματοδότησης όλων των κομμάτων, μας είπαν πως κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό. Πληρώνουμε την…

πολιτική μας επιλογή να επιστρέφουμε μέσω κοινωνικών δράσεων στον ελληνικό λαό την κρατική χρηματοδότηση, αντί να την κάνουμε βίλες και πισίνες όπως πράττουν τα ανδρείκελα της κλεπτοκρατίας.

Χρυσή Αυγή – Γραφείο Τύπου

Η πρόταση νόμου του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή για τον περιορισμό των κομματικών επιχορηγήσεων (16 Ιουλίου 2012)

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Στην πρόταση νόμου για την κατάργηση και τροποποίηση διατάξεων άρθρων στον Ν. 3023/2002 για την «Χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων από το κράτος. Έσοδα και δαπάνες, προβολή, δημοσιότητα και έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών»

Προς τη Βουλή των Ελλήνων

Α. Επί της αρχής

Τα κόμματα αποτελούν κυρίαρχο παράγοντα της πολιτικής ζωής της χώρας. Βεβαίως, τα κόμματα δεν είναι αναγκαστικοί σχηματισμοί, αλλά εναπόκειται στη βούληση ομάδων πολιτών να ιδρύσουν κόμμα. Τα κόμματα θα πρέπει να βασίζονται πρώτα από όλα στις αρχές τους και να επιδιώκουν την υλοποίηση ουσιαστικών πολιτικών ιδανικών. Κινητήριος δύναμή τους θα πρέπει να είναι η ενεργός συμμετοχή των μελών τους στη λειτουργία αυτών. Σε διαφορετική περίπτωση, μετατρέπονται σε οργανισμούς που αποσκοπούν στην πατρωνεία δημόσιων αξιωμάτων, δηλ. έχουν ως στόχο να αναδείξουν τον επικεφαλής τους στην ηγετική κρατική θέση (π.χ. ως Πρόεδρο ή Πρωθυπουργό), έτσι ώστε αυτός να ανταμείψει στη συνέχεια τους πιστούς του με τη διανομή σ’ αυτούς των υπόλοιπων κρατικών θέσεων.

Τα κόμματα υπάρχουν για να υπηρετούν το Λαό και όχι για να υπηρετούνται από αυτόν. Συνεπώς, είναι εσφαλμένο να επιβαρύνεται υπέρμετρα ο φορολογούμενος, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία γιγαντιαίων κομματικών μηχανισμών. Στη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 29 του ισχύοντος Συντάγματος, προβλέπεται το δικαίωμα των κομμάτων στην οικονομική τους ενίσχυση από το Κράτος. Η χρησιμοποίηση του όρου «ενίσχυση», και όχι γενικά «χρηματοδότηση», υποδηλώνει ότι το Κράτος συμμετέχει επιβοηθητικά στην κάλυψη ενός μέρους των δαπανών των κομμάτων, οι οποίες πρέπει κατά τα λοιπά να χρηματοδοτούνται από «ίδιους πόρους» των τελευταίων, δηλαδή βασικά από εισφορές φίλων και μελών (ή από την περιουσία του κόμματος, αν υπάρχει). Από τα τέλη του έτους 2009 η Ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται από μία πολύ έντονη οικονομική κρίση, η οποία μάλιστα φαίνεται ότι θα έχει μακρά διάρκεια και θα επιφέρει βαθιές μεταβολές στις δομές αυτής. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια είναι προκλητικό να διατηρείται η οικονομική ενίσχυση των κομμάτων από το Κράτος στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια.

Ο ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ πρεσβεύει την πλήρη κατάργηση της οικονομικής ενίσχυσης των κομμάτων από το Κράτος. Όμως, η παρ. 2 του άρθρου 29 του Συντάγματος, όπως ισχύει σήμερα, δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Για να προταθεί η πλήρης κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης, θα πρέπει να αναθεωρηθεί η ως άνω διάταξη του Καταστατικού Χάρτη της Πολιτείας. Περαιτέρω, αναθεώρηση του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνει πριν περάσει πενταετία από την περάτωση της προηγούμενης, εν προκειμένω πριν το έτος 2013. Για τους λόγους αυτούς, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ καταθέτει πρόταση νόμου για τον ουσιαστικό περιορισμό (κατά τα 4/5) σε πρώτη φάση της οικονομικής ενίσχυσης των κομμάτων από το κράτος και δεσμεύεται εν συνεχεία να ζητήσει στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος την κατάργηση της διάταξης που επιτρέπει την κρατική χρηματοδότηση στα πολιτικά κόμματα.

Β. Επί των άρθρων

Άρθρο 1

Με την παρ. 1 του άρθρου 1 προτείνεται η τροποποίηση της παραγράφου 3 του άρθρου 1 Ν. 3023/2002 σχετικά με το ύψος της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης που λαμβάνουν τα πολιτικά κόμματα από το Κράτος. Ειδικότερα, προτείνεται η μείωση αυτής από ποσοστό ένα κόμμα μηδέν δύο τοις χιλίοις (1,02 ο/οο), σε ποσοστό μηδέν κόμμα διακόσια τέσσερα τοις χιλίοις (0,204 ο/οο) των τακτικών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού του αντίστοιχου οικονομικού έτους. Με την περίοδο α της παρ. 2 του άρθρου 1 προτείνεται η τροποποίηση της περιόδου α της παραγράφου 4 του άρθρου 1 Ν. 3023/2002 σχετικά με το ύψος της εκλογικής χρηματοδότησης που λαμβάνουν τα πολιτικά κόμματα από το Κράτος. Ειδικότερα, προτείνεται η μείωση αυτής από ποσοστό έως μηδέν κόμμα είκοσι δύο τοις χιλίοις (0,22 ο/οο) σε ποσοστό έως μηδέν κόμμα μηδέν σαράντα τέσσερα τοις χιλίοις (0,044 ο/οο) των τακτικών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους κατά τη διάρκεια του οποίου διεξάγονται οι εκλογές.

Με την περίοδο β της παρ. 2 του άρθρου 1 προτείνεται η τροποποίηση της περιόδου α της παραγράφου 4 του άρθρου 1 Ν. 3023/2002 σχετικά με το ανώτατο, αθροιστικά, ποσοστό στο οποίο επιτρέπεται να ανέλθει η εκλογική χρηματοδότηση εντός ενός έτους σε περίπτωση που, κατά τη διάρκεια αυτού, διεξάγονται περισσότερες της μίας εκλογές. Ειδικότερα, προτείνεται η μείωση αυτού από ποσοστό μηδέν κόμμα τριάντε πέντε τοις χιλίοις (0,35 ο/οο) σε ποσοστό μηδέν κόμμα μηδέν επτά τοις χιλίοις (0,07 ο/οο) των τακτικών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους κατά τη διάρκεια του οποίου διεξάγονται οι εκλογές. Με την περίοδο α της παρ. 3 του άρθρου 1 προτείνεται η τροποποίηση της παρ. 5 του άρθρου 1 Ν. 3023/2002 σχετικά με το ανώτατο ύψος στο οποίο επιτρέπεται να ανέλθουν οι αναγκαίες πιστώσεις για τη συνολική (τακτική και εκλογική) ετήσια χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Ειδικότερα προτείνεται η μείωση αυτού από ποσοστό ένα κόμμα είκοσι τέσσερα τοις χιλίοις (1,24 ο/οο), σε ποσοστό μηδέν κόμμα διακόσια σαράντα οκτώ τοις χιλίοις (0,248 ο/οο) των τακτικών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού του αντίστοιχου οικονομικού έτους.

Με την περίοδο β της παρ. 3 του άρθρου 1 προτείνεται η τροποποίηση της παρ. 5 του άρθρου 1 του Ν. 3023/2002 σχετικά με το ανώτατο ύψος στο οποίο επιτρέπεται να ανέλθουν οι αναγκαίες πιστώσεις για τη συνολική (τακτική και εκλογική) ετήσια χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων σε περίπτωση διεξαγωγής περισσότερων της μίας εκλογών εντός του ιδίου έτους. Ειδικότερα, προτείνεται η μείωση αυτής από ποσοστό ένα κόμμα τριάντα επτά τοις χιλίοις (1,37 ο/οο), σε ποσοστό μηδέν κόμμα διακόσια εβδομήντα τέσσερα τοις χιλίοις (0,274 ο/οο) των τακτικών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού του αντίστοιχου οικονομικού έτους.

Το ισχύον άρθρο 1 του Ν. 3023/2002 (ΦΕΚ 146 Α΄), έχει ως εξής:

ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Άρθρο 1

Διακρίσεις και ύψος κρατικής χρηματοδότησης.

1. Τα πολιτικά κόμματα χρηματοδοτούνται από το Κράτος, προκειμένου να αντιμετωπίζουν μέρος των λειτουργικών και των εκλογικών δαπανών τους.

2. Η κρατική χρηματοδότηση διακρίνεται σε τακτική και εκλογική.

3. Η τακτική χρηματοδότηση καταβάλλεται κατ` έτος και ανέρχεται σε ποσοστό ένα κόμμα μηδέν δύο τοις χιλίοις (1,02 ο/οο) των τακτικών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού του αντίστοιχου οικονομικού έτους.

4 “α. Η εκλογική χρηματοδότηση καταβάλλεται κάθε φορά που διεξάγονται γενικές βουλευτικές εκλογές ή εκλογές για την ανάδειξη των Ελλήνων Αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ανέρχεται σε ποσοστό έως μηδέν κόμμα είκοσι δύο τοις χιλίοις (0,22 %0) των τακτικών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους κατά τη διάρκεια του οποίου διεξάγονται οι εκλογές. Αν διεξαχθούν περισσότερες της μίας εκλογές, όπως αυτές ορίζονται στο προηγούμενο εδάφιο, κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους, το ανωτέρω ποσοστό δεν μπορεί να υπερβεί, αθροιστικά, το μηδέν κόμμα τριάντα πέντε τοις χιλίοις (0,35 %0).”

*** Η περ. α` αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ.1 άρθρ.16

Ν.3242/2004,ΦΕΚ Α 102/24.5.2004.

β. Το ποσοστό της χορηγούμενης κάθε φορά εκλογικής χρηματοδότησης καθορίζεται ύστερα από γνώμη της Διακομματικής Επιτροπής, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Η απόφαση εκδίδεται το πρώτο δίμηνο του έτους κατά το οποίο λήγει η βουλευτική περίοδος ή του έτους διεξαγωγής εκλογών για την ανάδειξη των Ελλήνων αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σε περίπτωση προκήρυξης εκλογών πριν από τη λήξη της βουλευτικής περιόδου εκδίδεται, με την παραπάνω διαδικασία, απόφαση για τον καθορισμό του ποσοστού χρηματοδότησης μέσα σε οκτώ (8) ημέρες από την προκήρυξη, εκτός αν έχει ήδη εκδοθεί σχετική απόφαση σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο.

“5. Οι αναγκαίες πιστώσεις για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Οι πιστώσεις αυτές δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το ένα κόμμα είκοσι τέσσερα τοις χιλίοις (1,24 %0) των τακτικών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού του αντίστοιχου οικονομικού έτους και σε περίπτωση διεξαγωγής περισσότερων της μίας εκλογών, το ένα κόμμα τριάντα επτά τοις χιλίοις (1,37 %0).”

*** Η παρ.5 αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ.1 άρθρ.16

Ν.3242/2004,ΦΕΚ Α 102/24.5.2004.

6. Η κρατική χρηματοδότηση δεν υπόκειται σε φόρο.»

Άρθρο 2

Με το άρθρο 2 προτείνεται η κατάργηση των διατάξεων του άρθρου 4 του Ν. 3023/2002, που αφορούν την οικονομική ενίσχυση των κομμάτων για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς, διότι τα κόμματα μπορούν να πραγματοποιούν αυτές τις δραστηριότητες αξιοποιώντας την τακτική χρηματοδότηση που λαμβάνουν.

Το ισχύον άρθρο 4 του Ν. 3023/2002 (ΦΕΚ 146 Α΄), έχει ως εξής:

«Οικονομική ενίσχυση για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς

1. Τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί, που δικαιούνται κρατική χρηματοδότηση, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 2, λαμβάνουν ετήσια οικονομική ενίσχυση από το Κράτος για την ίδρυση και λειτουργία κέντρων ερευνών και μελετών, καθώς και τη διοργάνωση προγραμμάτων επιμόρφωσης των στελεχών τους. Η οικονομική ενίσχυση ανέρχεται συνολικά σε ποσό ίσο με το μηδέν κόμμα ένα τοις χιλίοις (0,1 ο/οο) των τακτικών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού και κατανέμεται μεταξύ των δικαιούχων κομμάτων, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 3.

2. Οι αναγκαίες πιστώσεις εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

3. Με την απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, που προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 3, καθορίζονται τα κόμματα και οι συνασπισμοί που δικαιούνται την παραπάνω ενίσχυση, καθώς και τα αντίστοιχα ποσά.

4. Στον έλεγχο που διενεργείται, κατά το άρθρο 21, εξετάζεται αν τα ποσά που χορηγήθηκαν σε κόμματα ή συνασπισμούς διατέθηκαν για δραστηριότητες της παραγράφου 1. Σε αρνητική περίπτωση, το κόμμα ή ο συνασπισμός που έλαβε το ποσό υποχρεούται σε επιστροφή του.»

Άρθρο 3

Έναρξη ισχύος

Με το άρθρο 3 προτείνεται η ισχύς των διατάξεων του παρόντος νόμου να αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επί μέρους διατάξεις του. Ομοίως να καταργείται και κάθε διάταξη αντίθετη στο περιεχόμενο του παρόντος νόμου προς ασφάλεια του δικαίου.

Αθήνα, 16-07-2012

Use Facebook to Comment on this Post