Δρουν σε υποβαθμισμένες γειτονιές με στόχο να τις «καθαρίσουν» από την εγκληματικότητα και το ξένο στοιχείο. Επιστρατεύονται μάλιστα τη βία με στόχο την…
«Μαύρε σκύλες, να πας στη χώρα σου», ήταν τα λόγια που άκουσε ο ιδιοκτήτης καφέ από το Καμερούν από πέντε άτομα (τα δύο έχουν συλληφθεί) που εισέβαλαν στο μαγαζί του και αφού τον απείλησαν να σηκωθεί και να φύγει από την περιοχή, έβαλαν φωτιά και έσπασαν τη τζαμαρία.
Μάλιστα σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. που εκτιμά ότι οι δράστες αποτελούν «παρακλάδι» των αυτόνομων-αυτόκλητων ομάδων αποκατάστασης της τάξης, στο σπίτι του ενός συλληφθέντος βρέθηκαν γραμμένα συνθήματα και σύμβολα που παραπέμπουν στη Χρυσή Αυγή.
Την περασμένη Πέμπτη, για πρώτη φορά η ΕΛ.ΑΣ. παραδέχτηκε, εμμέσως πλην σαφώς, τη δραστηριότητα των εν λόγω ομάδων στις υποβαθμισμένες περιοχές. Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά -όπως παρουσιάζει το ρεπορτάζ του «Τύπου της Κυριακής», που μια μερίδα κατοίκων ακούει για το «έργο» τους.
Τα λεγόμενα «τάγματα εφόδου» «στοχοποιούν μετανάστες. Τους απειλούν, τους καθυβρίζουν και έπειτα τους ξυλοκοπούν άγρια, φτάνοντας ακόμη και σε μαχαιρώματα», καταγγέλλουν στον «ΤτΚ» κάτοικοι στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τις αστυνομικές αρχές είναι ότι στις ομάδες «πολιτοφυλακής» ανήκουν άτομα, κυρίως, νεαρής ηλικίας, τα οποία «στρατολογούνται» και μετέπειτα καθοδηγούνται από κάποιο μεγαλύτερό τους. Με «στρατιωτικό» πνεύμα και πειθαρχία ο σκοπός τους είναι ένας: να διώξουν τους αλλοδαπούς και την παραβατικότητα από τις επίμαχες περιοχές.
Στις περισσότερες περιπτώσεις κάνουν νυχτερινές εφόδους σε μαγαζιά απειλώντας τους αλλοδαπούς ιδιοκτήτες να τα κλείσουν και στήνουν «καρτέρι» στα στενά σε όποιο μετανάστη έχει την ατυχία να κυκλοφορεί. Οι ομάδες αποτελούνται από τρία και πάνω άτομα και χτυπούν διάσπαρτα. Σύμφωνα με καταγγελίες θυμάτων, οι περισσότεροι είναι κοντοκουρεμένοι, φορούν μαύρες μπλούζες και είναι εφοδιασμένοι με ρόπαλα, μαχαίρια, αλυσίδες, σιδερογροθιές και σπασμένα μπουκάλια.
«Τα άτομα αυτά επιδιώκουν να σπείρουν τον τρόμο», αναφέρει στην εφημερίδα ο Νικήτας Κανάκης από την οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου». Και συμπληρώνει: «Οι επιθέσεις χρόνο με το χρόνο γίνονται περισσότερο βίαιες και αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα».
Οι «Γιατροί του Κόσμου» δέχονται σχεδόν καθημερινά μετανάστες που έχουν πέσει θύματα βίας. Στο παρελθόν τα περιστατικά αυτά δεν καταγγέλλονταν, καθώς τα θύματα φοβούνταν ότι θα απελαθούν. Αυτό υπήρξε εμπόδιο στη συνολική καταγραφή του αριθμού των ρατσιστικών επιθέσεων στην Ελλάδα. «Τώρα τελευταία, όμως, τα θύματα αρχίζουν και σπάνε τη σιωπή τους. Ερχονται στην οργάνωση, καταγγέλλουν τις επιθέσεις και εμείς προσπαθούμε να τους φροντίσουμε», σημειώνει ο Ν. Κανάκης.
«Καλά κάνουν και παίρνουν το νόμο στα χέρια τους»
Οπως παραδέχτηκαν ορισμένοι κάτοικοι, οι οποίοι δεν επιθυμούν να δημοσιευτούν τα ονόματά τους, «η δράση των ομάδων “προστασίας” είναι γνωστή εδώ και αρκετό καιρό». Ομως, γιατί μέχρι σήμερα δεν το έχουν καταγγείλει; «Ελλείψει αστυνόμευσης, καλά κάνουν και παίρνουν το νόμο στα χέρια τους», είναι η απάντησή τους. Μπροστά σε αυτό το σκηνικό αγριότητας που στήνεται και πάλι στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, οι νηφάλιες απόψεις λένε ότι «με τη βία δεν λύνονται τα προβλήματα».
Όπως δηλώνει ο εδώ και δεκαπέντε χρόνια ιδιοκτήτης καφενείου στην πλατεία Αμερικής την τελευταία πενταετία είδε τη γειτονιά του να αλλάζει «προς το χειρότερο». Οπως λέει «ξαφνικά γέμισε από εξαθλιωμένους μετανάστες. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η εγκληματικότητα χτύπησε “κόκκινο”. Η Αστυνομία όλα αυτά τα χρόνια ήταν απούσα. Φωνάζαμε, διαμαρτυρόμασταν, αλλά δεν μας άκουγε κανείς».
Τονίζει μάλιστα ότι ρδώ και περίπου ένα χρόνο, έχει διαπιστώσει ότι «τουλάχιστον στην πλατεία σιγά σιγά η κατάσταση βελτιώνεται. Ομως, στα γύρω στενά γίνεται χαμός από ναρκωτικά, πορνεία. Γι’ αυτό και θεωρώ πως τα μέτρα για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας είναι “βιτρίνα” και δεν λύνουν το πρόβλημα».
«Ας γίνει κάτι να μην ξαναχτυπήσουν άλλους»
«Με ρώτησαν από πού είμαι. Τους είπα ότι είμαι από το Αφγανιστάν και τότε άρχισαν να με χτυπούν. Ενας από αυτούς με χτυπούσε με ένα μπουκάλι μπίρας. Λιποθύμησα. Ενας περαστικός με βρήκε και με πήγε στο νοσοκομείο. Εκεί, επειδή δεν είχα χαρτιά, μου έδωσαν τις πρώτες βοήθειες και με έδιωξαν. Τώρα χτύπησαν εμένα. Ας γίνει κάτι να μην ξαναχτυπήσουν άλλους».
Ετσι περιγράφει τον εφιάλτη που έζησε στα χέρια άγνωστων μαυροφορεμένων ανδρών, που τη Δευτέρα του Πάσχα τού έστησαν καρτέρι στην πλατεία Αττικής, ο 14χρονος Ισμαΐλ από το Αφγανιστάν. Η εικόνα του, με το χαραγμένο πρόσωπο, συγκλονίζει.
Ο 14χρονος έχει τη δική του ιστορία. Στην Ελλάδα ήρθε με τη μητέρα του. Μαζί σκόπευαν να μεταβούν στην Ελβετία για να συναντήσουν τον αδελφό του. Στο αεροδρόμιο χωρίστηκε από τη μητέρα του, αφού ήταν σε διαφορετικά γκρουπ. Τελικά, το παιδί δεν κατάφερε να ταξιδέψει. Κατά την επιστροφή του στο σπίτι, τον πλησίασαν τρία άτομα. Αρχισαν να τον χτυπούν και το αποκορύφωμα ήταν να του χαρακώσουν το πρόσωπο με ένα σπασμένο μπουκάλι.
Και δεν είναι το μοναδικό περιστατικό που έγινε γνωστό μέσα σε λίγα 24ωρα. Οπως αποκαλύφθηκε, ακόμη ένας 20χρονος από τη Συρία ξυλοκοπήθηκε άγρια από μια ομάδα μαυροφορεμένων κατά την έξοδό του από το σταθμό του μετρό στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο οι δράστες της επίθεσης εναντίον του 14χρονου και του 20χρονου να προέρχονται από τον ίδιο «πυρήνα» που εισέβαλε και έκαψε το μπαρ του Καμερουνέζου.
Use Facebook to Comment on this Post