«Μούδιασμα» επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δυο ημέρες μετά την διάσκεψη της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που…
με σχεδόν ομόφωνη κρίση χαρακτήρισε ως αντισυνταγματικές τις περικοπές στους μισθούς και τα επιδόματα των ενστόλων.
Το δημοσιονομικό κενό, τόσο για το 2014, όσο και για το 2015 παραμένει ανοιχτό προκαλώντας πρόσθετο προβληματισμό για την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Η κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει δικαστική απόφαση, όπως ανέφεραν τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκολγου, όπως και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ψάχνουν ισοδύναμα
Ωστόσο, η τελική απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, αν τελικά δικαιώσει πλήρως στρατιωτικούς και άνδρες των σωμάτων ασφαλείας, ενδεχομένως να δημιουργήσει δημοσιονομικό κενό που μπορεί να υπερβεί ακόμα και τα 80 εκατ. ευρώ.
Όπως είναι φυσικό θα πρέπει να εξευρεθούν ισόποσα ισοδύναμα μέτρα για να καλυφθεί αυτό το κενό. Ενδεικτική του κλίματος αυτού ήταν η δήλωση του υπουργού ΥγείαςΆδωνη Γεωργιάδη ότι «όσες δικαστικές αποφάσεις και να ληφθούν χρήματα δεν θα γεννήσουμε».
Αναμένοντας το σκεπτικό
Με την απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου ανατρέπεται η ισχύς του νέου μισθολογίου που τέθηκε σε εφαρμογή από 1-1-2013, αλλά με αναδρομική ισχύ από 1-8-2012.
Με βάση τον επίμαχο νόμο, οι περικοπές είναι:
• Στους βασικούς μισθούς των ενστόλων από 8 έως 464 ευρώ
• Στο επίδομα εξομάλυνσης από 11 έως 26 ευρώ
• Στο επίδομα ειδικής απασχόλησης από 15 έως 88 ευρώ
• Στο επίδομα θέσης (ευθύνης) από 3 έως 178 ευρώ
• Στα έξοδα παράστασης από 26 έως 88 ευρώ
• Στο επίδομα ευθύνης διοίκησης από 3 έως 24 ευρώ
• Στο επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας Ενόπλων Δυνάμεων 16 ευρώ και έως 22 ευρώ για τη ΕΛΑΣ
• Στο Επίδομα ειδικών συνθηκών 7 ευρώ.
Αυτό έχει ως συνέπεια να βαίνει προς ακύρωση και η απόφαση για την παρακράτηση των αναδρομικών περικοπών από 1-1-2013, η οποία προέβλεπε εφάπαξ ψαλίδισμα για αναδρομικά έως 100 ευρώ και κλιμάκωση των κρατήσεων ως 12 μηνιαίες δόσεις για ποσά άνω των 5.000 ευρώ.
Έντονος σκεπτικισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το πως θα χειριστούν την υπόθεση, καθώς έχει προηγηθεί ανάλογη απόφαση για τους δικαστικούς όπως επίσης για ειδικά επιδόματα των πανεπιστημιακών που χαρακτηρίστηκαν αφορολόγητα ανεβάζοντας τον πήχη των δημοσιονομικών επιπτώσεων.
Τι προβλέπει η απόφαση
Η ολομέλεια του ΣτΕ στη διάσκεψή της κεκλεισμένων των θυρών έκρινε αντισυνταγματική την αναδρομική περικοπή μισθών και επιδομάτων για όλους τους ένστολους.
Μένει να δημοσιοποιηθεί το καθαρογραμμένο σκεπτικό της απόφασης, κάτι που αναμένεται σχετικά σύντομα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η κρίση τους αφορά μόνο την αναδρομικότητα των περικοπών ή αφορά το σύνολο των περικοπών που έχουν γίνει σε ένστολους χαρακτηρίζοντάς τους μια ειδική κατηγορία.
Ανοίγει ο δρόμος και για το δημόσιο;
Αν και η απόφασης της διάσκεψης της ολομέλεια του ΣτΕ αφορά ειδικά τους στρατιωτικούς και τους άνδρες των σωμάτων ασφαλείας έκδηλος είναι ο φόβος που επικρατεί στην κυβέρνηση από την πιθανότητα η τελική απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου να ανοίγει παράθυρο για την κρίση ως αντισυνταγματικών ανάλογων περικοπών και σε άλλους κλάδους υπαλλήλων. Ωστόσο η εικόνα που υπάρχει από το ΣτΕ είναι ότι η απόφαση αυτή αφορά μόνο τους ένστολους.
Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλο, υπεύθυνο του τομέα διοικητικής μεταρρύθμισης αυτή η κρίση του ΣτΕ πρέπει να επεκταθεί και σε όλους τους άλλους κλάδους και να μην περιοριστεί στο ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών, καθώς η απόφαση αυτή δεν θίγει τη συνεχιζόμενη ραγδαία μείωση των μισθών και ημερομισθίων του υπόλοιπου δημοσίου και βεβαίως του πολύπαθου ιδιωτικού τομέα, όπου εξακολουθεί να εφαρμόζεται η δραστική μείωση μισθών και συντάξεων σύμφωνα με τη «ρήτρα της συγκρίσιμης ανταγωνιστικής υποτίμησης» με τις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία), όπως προβλέπει το δεύτερο μνημόνιο (Νόμος 4046/12).
Real.gr