Η ανασκαφή που συνεχίζεται σε εντατικούς ρυθμούς στην αρχαία Ζώμινθο φαίνεται ότι φέρνει συνεχώς στην επιφάνεια καινούργια δεδομένα και …
Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, ένα επιβλητικό κτήριο δεσπόζει στον ορεινό Μυλοπόταμο, στην Ζώμινθο. Μοναδικά ευρήματα μας αποκαλύπτει η ανασκαφή στην Ζώμινθο. Μεταξύ των ευρημάτων εντοπίζεται θησαυρός χαλκών (διπλοί πέλεκεις, θυμιατήρια, μικρογραφίες, ελάσματα, κύπελλα και άλλα αντικείμενα) και ειδώλια.
Τα ευρήματα αυτά δίνουν νέες διαστάσεις στη μινωική αρχαιολογία, δηλαδή δηλώνουν την ύπαρξη μεγάλου κέντρου στα βουνά, αντίστοιχο εκείνου των ανακτόρων στην πεδιάδα και στις παράκτιες περιοχές.
Το δαιδαλώδες συγκρότημα της Ζωμίνθου, πολυώροφο, κοσμείται με τοιχογραφίες εξαιρετικής ποιότητας με γαλάζιο, κόκκινο, πορτοκαλί χρώμα που διατηρούνται θαυμάσια, κάποιες από τις οποίες έχουν δυτικά μοτίβα ή πουλιά.
Για τους προσκυνητές του Ιδαίου Άνδρου που ανεβαίνουν ακόμα και πεζοί στον Ψηλορείτη προκειμένου να προσκυνήσουν ευλαβικά τον τόπο της γέννησης του κρηταγενή Δία, το κτήριο που αποκαλύπτεται τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια έκπληξη.
Tο κτήριο της Ζωμίνθου, λαβυρινθώδες, αποτελεί όχι μόνο ένα διοικητικό κέντρο αλλά με τα πλούσια ευρήματα, κοσμήματα, σφραγίδες κλπ, δείχνει ότι είναι ένα συγκρότημα συνδεδεμένο με το ιερό σπήλαιο ( το Ιδαίον Άντρο), δηλαδή αποτελεί ένα σπουδαίο θρησκευτικό κέντρο που την ευθύνη και τη διαχείριση του πλούτου είχε ένα ιερατείο σχετιζόμενο με τη δυναστεία της Κνωσού, μέλη της οποίας ίσως είχαν μόνιμη έδρα εκεί.
Η ανασκαφή του κτηρίου στην Ζώμινθο που αποκαλύφθηκε από τον καθηγητή Γιάννη Σακελλαράκη συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς από τη σύντροφο της ζωής του Δρα Έφη Σαπουνά και πολυπληθές συνεργείο αρχαιολόγων, γεωλόγων, αρχιτεκτόνων, συντηρητών και εργατών.
Use Facebook to Comment on this Post