Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και το Κόμμα της Αριστεράς «κατεβάζουν» στις επικείμενες εκλογές…
Στις 22 Σεπτεμβρίου η Γερμανία ψηφίζει. Στις λίστες των κομμάτων βρίσκονται αρκετά άτομα ξένης καταγωγής. Ανάμεσα τους βρίσκονται και τρεις υποψήφιοι με ελληνικές ρίζες. Στην περίπτωση της Στέλλας Κυργιανέ-Εφραιμίδη η πιθανότητα να εκλεγεί μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου είναι μεγάλη.
Μεγάλες πιθανότητες για την Στέλλα Κυργιανέ-Εφραιμίδη
Μόλις είκοσι ημέρες μετά τη γέννηση της τον Νοέμβριο του 1965 στη Θεσσαλονίκη η κ. Κυργιανέ-Εφραιμίδη ακολούθησε τους μετανάστες γονείς της πίσω στη Γερμανία, συγκεκριμένα στην περιοχή της Βάδης Βυρτεμβέργης. Εδώ μεγάλωσε, πήγε σε γερμανικό σχολείο, παντρεύτηκε και έγινε μητέρα. Το 1985 γίνεται μέλος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SPD. Βασικό κριτήριο γι΄ αυτή την επιλογή ήταν το γεγονός ότι το SPD όχι μόνον δεχόταν αλλοδαπούς ως απλά μέλη, αλλά τους έδινε την ευκαιρία να γίνουν και στελέχη. Από το 1991 η Στέλλα Κυργιανέ-Εφραιμίδη γίνεται σταδιακά δημοτική και νομαρχιακή σύμβουλος, μέλος του προεδρείου SPD στη Βάδη Βυρτεμβέργη, υποψήφια ευρωβουλευτής και τώρα υποψήφια για την Μπούντεσταγκ στην εκλογική περιφέρεια Τσόλερναλμπ-Ζιγκμάρινγκεν.
O υποψήφιος βουλευτής των Πρασίνων Σπυρίδων Ασλανίδης.
Η δημοφιλής πολιτικός με διασυνδέσεις στα ανώτατα κλιμάκια του κόμματος είχε όμως και προτάσεις να κατέβει υποψήφια και σε άλλους δύο περιφέρειες αλλά τελικά επέλεξε το μέρος όπου μεγάλωσε. «Εγώ μεγάλωσα στο Σιγκμάρινγκεν, εδώ ήταν ο πρώτος σταθμός των γονιών μου όταν ήρθαν το 1962 στη Γερμανία. Το σκέφτηκα φυσικά. Ο πατέρας μου μου είπε, αν μπορείς βοήθησε τους ανθρώπους εδώ, όπως μας βοήθησαν αυτοί όταν είχαμε έρθει το ΄62. Τώρα σου δίνεται η δυνατότητα να δώσεις κάτι πίσω», λέει η κ.Κυργιανέ-Εφραιμίδη.
Ο υποψήφιος του Κόμματος της Αριστεράς Λάμπρος Σαββίδης.
Η περιοχή αυτή θεωρείται, όμως, προπύργιο των χριστιανοδημοκρατών. Ο υποψήφιος τους εκλέγεται συνήθως με πάνω από 50%. Παρά το γεγονός ότι έχει επισκεφτεί τους τελευταίους μήνες πάνω από 2000 σπίτια και έχει δεχτεί μεγάλη υποστήριξη, η κ. Κυργιανέ-Εφραιμίδη γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να ψηφιστεί με το πρώτο, το ονομαστικό δηλαδή ψηφοδέλτιο. Πολύ μεγάλες πιθανότητες έχει βάσει του μεικτού γερμανικού εκλογικού συστήματος να εκλεγεί με το δεύτερο, το κομματικό ψηφοδέλτιο. Η θέση που έχει στη λίστα τις δίνει πολλές ελπίδες να γίνει η πρώτη βουλευτής ελληνικής καταγωγής στη Γερμανία. Μάλιστα λέει πως κάτι τέτοιο «δεν είναι και τόσο δύσκολο. Αν τώρα βλέπουν στο 26% το SPD πιστεύω ότι ως τις 22 Σεπτεμβρίου θα έχουμε φτάσει πάνω από 27%». Εάν οι σοσιαλδημοκράτες καταφέρουν να λάβουν το 28% των ψήφων τότε η Στέλλα Κυργιανέ θα γίνει μέλος της επόμενης γερμανικής βουλής.
Οι υποψήφιοι των Πρασίνων και της Αριστεράς
Γεννημένος στο Αμβούργο από γονείς μετανάστες ο Σπυρίδων Ασλανίδηςπολιτεύεται στην βορειογερμανική πόλη Λύμπεκ για τους Πρασίνους. Στην άλλοτε πρωτεύουσα της πανίσχυρης Χανσεατικής Ένωσης που εξακολουθεί να είναι το σημαντικότερο γερμανικό λιμάνι στη Βαλτική Θάλασσα ο 44χρονος οικονομολόγος είναι σύμβουλος του δήμου σε θέματα οικονομικής προώθησης και εγκατάστασης νέων επιχειρήσεων στην πόλη. Μέλος των Πρασίνων είναι από το 1994. Ενώ για μεγάλο διάστημα ασχολούνταν με θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού, σήμερα είναι εκπρόσωπος του κόμματος του στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χολστάιν για θέματα οικονομικών και οικονομίας. Πιθανότητες να εκλεγεί δεν έχει, αλλά στόχος του είναι να ξεπεράσει το 17% των ψήφων, από 11,6% που ήταν το 2009. Για αυτό το λόγο επενδύει πολύ χρόνο και δύναμη στον προεκλογικό αγώνα. Κατά πόσο όμως του γίνονται ερωτήσεις σχετικά με την του Ελλάδα, των πιθανών επιπτώσεων ενός κουρέματος του χρέους στους γερμανούς φορολογούμενους; «Περίμενα πραγματικά κάποια στιγμή, ειδικά όταν δεν υπάρχουν μικρόφωνα και κάμερες, κάποιος από τα άλλα κόμματα ή ακόμη κάποιος απλώς πολίτης που έρχεται στις προεκλογικές μου εκδηλώσεις να μου θέσει τέτοιο θέμα. Αλλά -αυτό είναι πράγματι περίεργο και παράξενο- κανείς δεν έκανε κάποια σχετική παρατήρηση», αναφέρει ο κ. Ασλανίδης.
Διαφορετικές εμπειρίες έχει ο Λάμπρος Σαββίδης. Ο υποψήφιος του Κόμματος της Αριστεράς στο Βερολίνο βρίσκεται συχνά αντιμέτωπος με τέτοιου είδους ερωτήσεις, οι οποίες αφορούν και τη στάση του κόμματός του, το οποίο μονίμως απορρίπτει στη βουλή κάθε δανειοδοτικό πακέτο προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη «τα πακέτα αυτά ουσιαστικά δεν είναι πακέτα βοήθειας για τον ελληνικό λαό. Κατά 95-96% είναι πακέτα για τράπεζες που έχουν φαλιρίσει ή και για ΄ψευτοδανειστές΄ που πληρώνονται τους τόκους. Αυτοί παίρνουν στην ουσία τα λεφτά. Σχεδόν τίποτα δεν φτάνει για την πρόοδο και την ευημερία της οικονομίας στην Ελλάδα. Δεν φτάνει τίποτα στον ελληνικό λαό». Στη Γερμανία ο Λάμπρος Σαββίδης είχε έρθει το 1968 για να σπουδάσει ηλεκτρολόγος. Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα, ήταν μέλος προεδρείων πολλών ελληνικών συλλόγων στο Βερολίνο, ενώ το 1998 με την επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία γίνεται μέλος του PDS, όπως λεγόταν το Κόμμα της Αριστεράς τότε, επειδή, όπως τονίζει, ήταν το μόνο κόμμα στο γερμανικό κοινοβούλιο που καταδίκασε αυτή την πράξη. Η πρόταση να κατέβει υποψήφιος στις φετινές εκλογές του έγινε τον περασμένο φθινόπωρο. Σχετικά με την πρόταση αυτή αναφέρει: «Δεν είναι μόνο εκτίμηση για το πρόσωπο μου και τους αγώνες που έκανα ο ίδιος. Το να έχουν έναν έλληνα υποψήφιο στο Βερολίνο, είναι ένα είδος αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τον ελληνικό λαό».
Πηγή: Deutsche Welle