Υψηλός παραμένει τα επόμενα χρόνια ο κίνδυνος νέας χρεοκοπίας της Κύπρου, αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του ο οίκος Moody’s, που…
Αυτό αντανακλάται, λέει ο οίκος, στον αρνητικό ορίζοντα της διαβάθμισης Caa3 που έχει η Κύπρος. Αν και αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο του οίκου, οι Moody’s εκτιμούν ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη.
Ο οίκος είχε θεωρήσει την ανταλλαγή χρέους που πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες η Κύπρος ως χρεοκοπία.
Στην έκθεση του ο οίκος αναφέρει ότι καθορίζει τη διαβάθμιση κράτους αξιολογώντας τέσσερις βασικούς παράγοντες: οικονομική ευρωστία, θεσμική ευρωστία, δημοσιονομική ευρωστία και πιθανότητα κινδύνου σε γεγονότα – και το πώς ο ένας παράγοντας επηρεάζει τον άλλο.
Ο οίκος εκτιμά ότι τα χαμηλά επίπεδα οικονομικής ευρωστίας αντανακλούν την περιορισμένη οικονομική βάση της χώρας και τις ασθενείς προοπτικές ανάπτυξης.
Η εξυγίανση τραπεζών, αναφέρει ο οίκος, θα οδηγήσει σε σημαντική συρρίκνωση των δραστηριοτήτων των εγχώριων τραπεζών, που θα επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα στο νησί από το 2013 και μετά.
Επίσης, η ύφεση και η παρατεταμένη οικονομική αναδιάρθρωση θα έχουν σημαντική επίδραση στην επενδυτική εμπιστοσύνη και στην ελκυστικότητα της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό κέντρο, που θα περιορίσει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα τα επόμενα χρόνια. Εν τη απουσία ισχυρών πηγών ανάπτυξης, το κεντρικό σενάριο του οίκου για την οικονομία είναι ότι δεν θα παρουσιάσει ανάπτυξη πριν το 2016.
Ο οίκος θεωρεί ότι υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι ακόμα και σε αυτό το αρνητικό σενάριο. Αναγνωρίζει τις προοπτικές από το φυσικό αέριο και από πιθανή αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αλλά μόνο μακροπρόθεσμα.
Στο δημοσιονομικό σκέλος ο οίκος θεωρεί αρνητικό το υψηλό επίπεδο χρέους και τις μεγάλες δημοσιονομικές ανάγκες που παρουσιάζει.
Ο οίκος Moody’s θεωρεί ότι υπάρχει επίσης κίνδυνος από γεγονότα λόγω της κατάστασης στις τράπεζες και των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.