xOrisOria News

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πέρασε στην ιστορία

Πριν λίγες ώρες με απόφαση της ΤτΕ και του ΥΠΟΙΚ, το Ταχ. Ταμιευτήριο, η τελευταία δημόσια τράπεζα με κοινωνικά χαρακτηριστικά, διαλύθηκε και πέρασε οριστικά στην ιστορία.

Το Ταχ. Ταμιευτήριο μετά από 110 χρόνια ιστορίας στην λαϊκή αποταμίευση παύει πλέον να υπάρχει και στη θέση του δημιουργείτε το “Νέο Ταχ. Ταμιευτήριο” που πλέον βρίσκεται υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (τρόικα).

 Όλο το προσωπικό απολύθηκε. Κατέπεσαν όλες οι συμβάσεις εργασίας. Διαλύεται ο γενικός κανονισμός προσωπικού και χάνονται όλα τα εργασιακά δικαιώματα.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται και η επίσημη καταγγελία όλων των συμβάσεων εργασίας για τους εργαζόμενους.

Τραπεζίτες, αφεντικά, τρόικα και η συγκυβέρνηση των μνημονίων κατάφεραν να διαλύσουν το Ταχ. Ταμιευτήριο παρά την κυριολεκτικά σθεναρή αντίσταση που προβάλανε οι εργαζόμενοι, οι μικρομέτοχοι και όσοι στάθηκαν αλληλέγγυοι στον αγώνα τους.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργία διαρκείας εδώ και 8 μέρες ενώ έχουν καταλάβει και τα κτίρια της διοίκησης.

Αργά το απόγευμα χθες , σε μαραθώνια σύσκεψη στο υπουργείο οικονομικών και ενώ το Ταχ. Ταμιευτήριο είχε ήδη “σπάσει” σε “καλό” και “κακό” κατά τα πρότυπα της Αγροτικής (αλλά σε πολύ χειρότερη εκδοχή), το σωματείο εργαζομένων μπροστά στην δραματική κατάσταση φαίνεται να πρότεινε μείωση 35% στο μισθολογικό κόστος, εθελουσία έξοδο και άλλες υποχωρήσεις με αντάλλαγμα να μην υπάρξουν απολύσεις, πράγμα το οποίο κανείς δεν διασφάλισε.

 Σύμφωνα με πληροφορίες  μέχρι το μεσημέρι, τρόικα. τραπεζίτες και ΤΧΣ επέμεναν σε απολύσεις που ξεπερνούσαν τους 1000 εργαζόμενους. Το σωματείο, φαίνεται πως αντιπρότεινε ως έσχατη λύση μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 35% και εθελουσία σε όσους μπορούν με αντάλλαγμα να μην υπάρξουν απολύσεις σε μια προσπάθεια συμβιβασμού με την κατάσταση.

 Σήμερα Σάββατο θα υπάρξει η οριστική απάντηση από τη νέα διοίκηση του ΤΧΣ και του Υπουργείου.

Συνεχίζετε η κατάληψη το ΣΚ ενώ προκηρύχθηκε νέα 24ώρη απεργία για τη Δευτέρα και γενική συνέλευση εργαζομένων για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

 Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εργαζόμενοι θα είναι πλέον έρμαια του ΤΧΣ και της νέας διοίκησης που θα οριστεί υπό την εποπτεία της τρόικα με κίνδυνο να απολυθούν ανά πάσα στιγμή με συνοπτικές διαδικασίες αν και εφόσον επαναπροσληφθούν.

Use Facebook to Comment on this Post