xOrisOria News

Ψυχοσωματικά:Οι πόνοι στην πλάτη οφείλονται στο στρες;

Η καταπόνηση και οι τραυματισμοί είναι ασφαλώς πολύ συχνά υπεύθυνοι για συγκεκριμένες αλλοιώσεις στη σπονδυλική στήλη που προκαλούν πόνους στην πλάτη. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως πίσω από…

αυτά κρύβονται πιασίματα που οφείλονται που θεωρούνται ως αντιδράσεις του σώματος στο στρες, τη στεναχώρια, τα προβλήματα, η καταθλιπτική διάθεση και πολλά άλλα. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν συνήθως προβλήματα από λάθος στάσεις του σώματος όπως η μόνιμη σκυφτή στάση στο γραφείο και από το αδύναμο μυοσκελετικό σύστημα λόγω ελλιπούς άσκησης.

Οι πόνοι στον ώμο και στον αυχένα.

Για να προστατέψετε τον εαυτό σας από χρόνια προβλήματα στην πλάτη πρέπει να μάθετε να συνειδητοποιείτε καλύτερα την κατάσταση του σώματός σας και να αντιλαμβάνεστε νωρίς τα πρώτα σημάδια των εντάσεων στην περιοχή των ώμων του αυχένα στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και σε άλλες περιοχές Η νοημοσύνη του σώματός σας κάτι θέλει να σας πει με αυτούς τους πόνους. Ακούστε τη!

Πώς θα θεραπεύσετε τους πόνους στην πλάτη

Mην αρκεστείτε στη διάγνωση της ανατομικής αλλοίωσης ως ερμηνεία για τους πόνους της πλάτης προπαντός αν αυτοί οι πόνοι παρουσιάσουν διακυμάνσεις. Ιδίως αν η θεραπεία δε βοηθά να υποχωρήσουν είναι καλό να αναζητήσετε και αλλού την αιτία αυτών τον πόνων κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο.

Μήπως δεν σας αρέσει η δουλειά σας; Μήπως είστε δυσαρεστημένοι με τον σύντροφό σας ή κάτι δεν πάει καλά στην προσωπική σας ζωή; Μήπως κάτι σας απασχολεί και έχετε χάσει στην καθημερινότητά σας την ψυχραιμία σας; Τολμήστε να αλλάξετε συνηθειες ακόμα και αν αυτό είναι πολύ δύσκολο ιδίως στην επαγγελματική σας ζωή.

Όλοι γνωρίζουμε ότι στη σημερινή οικονομική συγκυρία αυτά είναι πράγματα που λέγονται εύκολα αλλά πραγματοποιούνται δύσκολα.

Μπορείτε να ακουλουθήσετε εκτός από ασκήσεις γυμναστικής και κάποιες ειδικές ασκήσεις χαλάρωσης. Μία από αυτές έχει να κάνει με την αναπνοή:

Για να χαλαρώσετε προσπαθήστε στην αρχή να συγκεντρωθείτε αποκλειστικά στην αναπνοή σας. Να τη νιώσετε συνειδητά. Συγκεντρωθείτε και νιώστε τον αέρα απλά να μπαίνει και να βγαίνει. Προσπαθήστε να νιώσετε πως διευρύνεται ο θώρακάς σας καθώς εισπνέεται και πως μαζεύετε καθώς εκπνέετε. Μετράτε κάθε φορά που εισπνέετε. Ένα… δύο… τρία… εισπνοή. Το ίδιο και με την εκπνοή.

Εφαρμόστε αυτή την τεχνική λίγα λεπτά κάθε μέρα. Όσο περνάει ο καιρός θα διαπιστώσετε πόσο ευεργετική θα είναι αυτή η μικρή χαλάρωση. Θα σας βοηθά να ηρεμείτε εύκολα και γρήγορα και να αποφεύγετε τις ενοχλητικές αρνητικές σκέψεις. Οι περισσότερες τεχνικές χαλάρωσης βασίζονται σε αυτή την τεχνική της αργής αναπνοής.

Αναπνεύστε και με το σώμα σας.

Καθίστε αναπαυτικά σε ένα ήσυχο μέρος. Τα πέλματά σας πρέπει να ακουμπούν σταθερά στο πάτωμα. Μαζέψτε λίγο τα πόδια σας. Οι μηροί και οι γάμπες πρέπει να σχηματίζουν ορθή γωνία. Ακουμπήστε τα χέρια χαλαρά στους μηρούς. Χαλαρώστε για ένα δυο λεπτά. Σκύψτε λίγο προς τα εμπρός ώστε οι μυς του λαιμού και των ώμων να είναι χαλαροί. Ειδικά στα προβλήματα για την πλάτη καλύτερα να τοποθετήσετε πίσω από τον αυχένα και κάτω από τα γόνατα από ένα μικρό μαξιλάρι για να στηρίξει τις φυσικές καμπύλες της σπονδυλικής στήλης. Αφήστε τα πέλματα στραμμένα λίγο προς τα έξω και ακουμπήστε τα χέρια σας χαλαρά και ελαφρά λυγισμένα. Ξεκινήστε να αναπνέετε με τον τρόπο που περιγράψαμε πριν.

Φροντίζοντας την ψυχολογική σας διάθεση και εξασφαλίζοντας λίγο χρόνο χαλάρωσης μπορείτε να δείτε πολύ καλά αποτελέσματα ακόμα και αν όντως το πρόβλημα είναι ιατρικό και δεν έχει ως μοναδική του αιτία το στρες.

Dr Med. Gabi Müller, ειδικός σε θέματα ψυχοσωματικής, συγγραφέας του βιβλίου “Νοημοσύνη του σώματος”, Εκδόσεις Θυμάρι.

http://boro.gr/

Use Facebook to Comment on this Post