Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον Αρειο Πάγο έκαναν την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου στις 9.30 το πρωί περίπου 25 άτομα, μέλη οργανώσεων για την εξάλειψη της βίας εναντίον των γυναικών, ενώ υποβαλλόταν αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου για τον βιαστή των τεσσάρων τουριστριών το καλοκαίρι του 2005 στη χώρα μας.
Η σημερινή αίτηση έρχεται να προστεθεί σε ένα σίριαλ συνεχών αναβολών και ενστάσεων το οποίο κρατά δέσμιες τις τέσσερις γυναίκες εδώ και επτά χρόνια. Και αν για την περίπτωση της Βορειοευρωπαίας ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης χωρίς ελαφρυντικά, για τις άλλες τρεις γυναίκες ο δικαστικός αγώνας δεν έχει καν αρχίσει.
Εντονη είναι η κριτική που δέχεται τις τελευταίες ημέρες για τους δικανικούς χειρισμούς της η συνήγορος του κατηγορουμένου και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου έπειτα από σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου.
Οπως αναφέρεται, από το 2006 ως σήμερα στις δίκες για τους βιασμούς της Αυστραλής Ντάνα Μαρί Σέιντ, της Καναδής Νάταλι Κάρφιν και των άλλων δύο γυναικών έχουν λάβει χώρα δύο αναβολές λόγω απουσίας θυμάτων και μαρτύρων, τρεις λόγω αποχής και απεργίας δικηγόρων και δικαστικών και έξι αναβολές από την πλευρά της συνηγόρου και του κατηγορουμένου.
Επίσης, η εκδίκαση της έφεσης για τον βιασμό της Βορειοευρωπαίας, που διήρκεσε δέκα μήνες, διεκόπη περισσότερες από έξι φορές επειδή η κυρία Κωνσταντοπούλου έπρεπε να παραστεί σε άλλες δίκες, δύο φορές λόγω αιτήσεων εξαίρεσης και μία επειδή ασθένησε.
Η Φεμινιστική Πρωτοβουλία
Για μια διελκυστίνδα που κρατάει τις κοπέλες εγκλωβισμένες, κάνει λόγο η κυρία Σίσσυ Βωβού, μέλος της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας Γυναικών για την Εξάλειψη της Βίας και του Δικτύου Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ. «Η αίτηση αναίρεσης της απόφασης υποβλήθηκε σήμερα κανονικά, εμείς ελπίζουμε το δικαστήριο να λάβει τη σωστή απόφαση προστατεύοντας το θύμα» αναφέρει στο «Βήμα».
Η ίδια με παρέμβασή της στα «Νέα» έγραψε για την υπόθεση: «Οσο για την πρωτοφανή αρνησιδικία και κωλυσιεργία της υπεράσπισής του (βιαστή), που οδήγησε σε μεγάλη καθυστέρηση της έκδοσης ποινής, αναρωτιόμαστε αν υπάρχει κώδικας δεοντολογίας για τους δικηγόρους και αν εφαρμόζεται».
Η υπόθεση ετέθη υπόψη του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στις 31 Ιανουαρίου 2013, έπειτα από αναφορά που κατέθεσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι. Εκεί, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται ότι, αφού η συνήγορος του κατηγορουμένου χρησιμοποίησε διάφορα πιθανά μέσα για να εξασφαλίσει τρεις αναβολές, οι οποίες καθυστέρησαν την εκδίκαση της προσφυγής, στη συνέχεια η δίκη διήρκεσε δέκα μήνες.
Στη διάρκεια αυτών, πραγματοποιήθηκαν 30 ακροάσεις, 28 εκ των οποίων αφορούσαν αναβολές ή διαδικαστικά ζητήματα τα οποία συχνά ανέκυψαν καταχρηστικά από τη δικηγόρο του κατηγορουμένου.
Η αναφορά, η οποία δημοσιεύεται από τις 5 Φεβρουαρίου στον ιστότοπο του Γραφείου του Υ.Α., πρόκειται να εξετασθεί στο πλαίσιο θεμάτων που αφορούν την Ελλάδα κατά την 54η Συνεδρίαση του φορέα, το διήμερο 18-19 Φεβρουαρίου.
Σήμερα ο κατηγορούμενος είναι ελεύθερος, παρά την καταδίκη του σε φυλάκιση πέντε χρόνων και δίχρονη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς έξι μήνες μετά την καταδίκη του αφέθη ελεύθερος λόγω καλής συμπεριφοράς, έχοντας μείνει στη φυλακή συνολικά δύο από τα πέντε χρόνια της ποινής
.
Το χρονικό του εφιάλτη
Ο Γολγοθάς ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2005, οπότε τέσσερις γυναίκες, δύο από την Αυστραλία, μία από τον Καναδά και μία από τη Βόρεια Ευρώπη, οι οποίες είχαν έρθει στη χώρα μας για τουρισμό έπεσαν θύματα βιασμού από τον ίδιο άνδρα.
Το σκηνικό πανομοιότυπο και στις τέσσερις περιπτώσεις. Εκείνος προσφερόταν να τους κάνει μια φιλική ξενάγηση στην Αθήνα, τους πρόσφερε μια τυρόπιτα στην οποία είχε λιώσει υπνωτικό χάπι και αφού τους έδινε να καταναλώσουν αλκοόλ, τις μετέφερε σε ξενοδοχείο και τις βίαζε.
Από τότε ξεκίνησε για τις τέσσερις γυναίκες η δικαστική οδύσσεια που κρατά μέχρι σήμερα.
Το ενδιαφέρον που έδειξε η πρεσβεία της χώρας της μίας εξ αυτών οδήγησε στην ξεχωριστή πορεία της δικής της υπόθεσης, η οποία και οδήγησε τελικά τον Μάρτιο του 2012 στην καταδίκη του βιαστή σε πέντε χρόνια χωρίς ελαφρυντικά και δύο χρόνια στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
Οι άλλες τρεις δεν έτυχαν εξαρχής της ίδιας υποστήριξης και έτσι η υπόθεσή τους έπειτα από συνεχείς αναβολές και καθυστερήσεις δεν έχει ακόμη εκδικαστεί.
Πολιτική αντιπαράθεση
Η υπόθεση του βιαστή των τεσσάρων τουριστριών έδωσε αφορμή και για πολιτικές επιθέσεις όχι μόνο στο πρόσωπο της ίδιας της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και γενικά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Τομέας Γυναικών του ΠαΣοΚ αναφέρει σε δελτίου Τύπου που εξέδωσε ότι προκαλεί προβληματισμό το γεγονός πως «συνήγορος του κατηγορουμένου για βιασμούς είναι η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, η άμεμπτη, αυστηρή, επίμονη νομικός και βουλευτής, η οποία στην περίπτωση των παραπάνω εγκλημάτων με διάφορα “νομικά κόλπα” εξασφαλίζει στον πελάτη της οκτώ χρόνια “ελεύθερης ζωής”».
«Γιατί σε αυτή την περίπτωση λείπει το πάθος και το σθένος για την απόδοση της δικαιοσύνης, κυρία Κωνσταντοπούλου;», συνεχίζει η ανακοίνωση, καταλήγοντας:
«Αναμένουμε από την κυρία Κωνσταντοπούλου την επιβεβαίωση ή τη διάψευση των παραπάνω».
ΣΥΡΙΖΑ vs ΣΥΡΙΖΑ
Αξιοσημείωτο είναι όμως το γεγονός ότι η πρώτη, έντονη μάλιστα, αντίδραση ήρθε από τον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στη Φεμινιστική Πρωτοβουλία Γυναικών για την Εξάλειψη της Βίας, που διοργάνωσε τη σημερινή διαμαρτυρία, μετέχουν μέλη του Δικτύου Γυναικών και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Με ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρείχε κάλυψη στη βουλευτή, αποδίδοντας τα δημοσιεύματα σε προσπάθειες που έχουν αναληφθεί για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».
Στη σχετική ανακοίνωση γινόταν λόγος για διαρκείς, εντεινόμενες, πολύμορφες επιθέσεις κατά της κυρίας Κωνσταντοπούλου εκ μέρους πολιτικών κέντρων, εκδοτικών συγκροτημάτων και τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίες αποσκοπούν στο να ανακόψουν την επίμονη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να μην υπάρξει η παραμικρή συγκάλυψη στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
tovima.gr
Use Facebook to Comment on this Post